Cât de rezistent e telefonul tău- standarte IP
01-04-2020

Cât de rezistent e telefonul tău- standarte IP

Cu siguranţă eşti nerăbdător de a evada oriunde! Fie la munte, la mare, fie la bunei! Iar acestea trebuie neapărat filmate. Dar eşti sigur că telefonul tău va face faţă provocării? Tot mai des, atunci când e lansat un smartphone nou, auzim cum este lăudată ”impermeabilitatea” în cutare sau cutare circumstanțe, dar...parcă nu am vrea să verificăm pe propriul telefon care anume sunt limitele umezelii la care va rezista.

Diferite modele reacţionează în mod diferit la apă, la praf sau nisip, de aceea,este recomandabil să concretizezi standardul de care dispune telefonul tău: IP68, IP53 sau IP65/68, pentru că diferenţele sunt considerabile. Sunt dispozitive care pot fi udate, dar nu şi scufundate în lichide, altele nu se tem de apă, dar sunt mai sensibile la particulele mici.Terminalele din gama high-end rezistă la o adâncime de până la câţiva metri, funcţionând în condiţii “umede” până la 30 de minute.

Telefoanelor cu protecție la apă, după o serie de teste, li se atribuie un rating care oferă o imagine de ansamblu a caracteristicilor acestora. Ratingul respectiv este de forma unui cod IP, carea vine de la „Ingress Protection” sau/şi „International Protection”, fiind creat de o organizaţie internaţională non-profit din Elveţia, specializată pe dezvoltarea unor standarde internaţionale pentru electronice şi electrocasnice. Codul IP este format din două numere, primul de la 0 la 6, reflectă nivelul de protecţie pe care carcasa îl oferă corpurilor solide, cel de-al doilea reprezintă gradul de rezistenţăla apă, cifrele variind între 0 şi 9. În cazul în care device-ul are o singură clasă de protecţie se utilizează un “X” şi una din cifre, adică IPX1 - se adresează doar protecţiei împotriva stropilor de apă care cad vertical. Însă acest lucru nu ar trebui să te panicheze, asta nu înseamnă că nu oferă protecţie şi împotriva prafului, doar că dispozitivul încă nu a fost supus testării în acest scenariu. În cazul IP6X gadgetul nu a fost verificat pentru rezistenţa la apă.

Spre exemplu, Samsung Galaxy S7 are standard IP68. Asta presupune că oferă protecţie maximă la particule solide, însă producătoul nu recomandă scufundarea telefonului mai adânc de 1,5 metri şi ţinerea sub apă mai mult de 30 de minute. HTC10 şi Google Pixel au certficare IP53, adică, rezistenţala particule este mare,iar la lichidemedie. Altfel spus, smartphone-ul poate fi folosit pe timp de ploaie, dar nu ar rezista la o filmare subacvatică. Pentru testul IPX3 pe dispozitive este pulverizată apă doar timp de 10 minute, aşa că nu uita de acest detaliu, atunci când utilizezi telefonul sub ploaie.

Deci, să vedem dacă telefonul tău “sare” în apă cu tine sau rămâne pe şezlong.

  • IP58-protecţielimitată de infiltrarea a particolelor de praf,poate fi scufundat în apă la adâncimea şi pe durata specificate de către producător;
  • IP60- protecţie completă la contactul cu praful,nu permite imersia în lichide;
  • IP61- protecţie completă împotriva prafului, protecţie de condensatul creat de variaţiile de temperatură;
  • IP62-protecţie la praf, protecţie împotriva căderii apei pulverizate la un unghi de 15° faţă de suprafaţa verticală;
  • IP63- protecţiela contactul cu praful, protecţie împotriva apei pulverizate la un unghi de 60;
  • IP64- protecţie la praf,protecţiela apa pulverizată din orice direcţie;
  • IP65-protecţie la contactul cu praf,protecţie împotriva jeturilor de apă de presiune joasă, din orice unghi;
  • IP66- protecţieîmpotriva prafului; protecţie de jeturi de apăla presiune înaltă din orice direcţie;
  • IP67-protecţiecontraprafului; protecţie de imersie între 15 centimetri şi 1 metru în adâncime;
  • IP68- protecţieîmpotriva prafului; protecţie de scufundări de durată şi până la o anumită adâncime,dar specificate de producător.

Câteva lucruri de ştiut… Nu orice smartphone rezistent la apă poate face faţă altor tipuri de lichide, cum ar fi apa distilată, apa sărată, cea fierbinte sau băuturi cu concentraţie de alcool. Apa distilată, fiind purificată de minerale şi impurităţi are capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în interiorul telefonului. Apa fierbinte înmoaie sistemele de etanșare ce protejează zonele electronice ale dispozitivului.La fel şi apa sărată, cum este cea de mare, poate provoca defectarea device-urilor rezistente la apă. Berea, țuica, vinul sau vișinata pot şi ele afecta telefonul. Dacă s-a întâmplat să uzi din greșeală telefonul (cu certificare IP68), clăteşte-l cât mai repede cu apă de temperatura camerei. Șterge-l cu o cârpă umedă pentru a înlătura murdăria lipicioasă de pe suprafață. Nu încerca sub nici o formă să ştergi porturile, mufele și difuzoarele cu scobitori, ace sau alte obiecte ascuțite.

În concluzie, cel mai bun rating pentru un smartphone în acest moment este cel de la IP65 la IP68. Şi nu uita că trebuie să respecţi adâncimea maximă admisă şi timpul de imersie recomandate de producător.

Odată informat, poți petrece frumos timpul, fără să-ți faci griji cu privire la apă sau praf!

Avem un
newsletter cool

Abonează-te

Pe tot parcursul anului avem promoții. Unele dintre ele - cu reduceri de până la -50%. Află despre ofertele noastre. Introdu numele și e-mailul mai jos.

Vrei să te sunăm în 30 sec?