Cum alegi un telefon dual SIM?
01-04-2020

Cum alegi un telefon dual SIM?

Două numere de telefon, două SIM-uri, un singur telefon în buzunar - o soluţie extrem de pratică şi chiar elegantă, deoarece vă scapă de necesitatea de a purta două aparate diferite. Posibilitatea de a achiziţiona în Moldova un smartphone care acceptă două cartele SIM simultan, de la doi operatori diferii, deja de mult timp nu mai prezintă o noutate. Iniţial, aceest tip de telefoane mobile era privit cam sceptic, primele modele fiind de o calitate dubioasă, produse de companii chineze necunoscute. Ulterior, atât utilizatorii, cât şi producători consacraţi precum Huawei, Samsung sau HTC au conştientizat utilitatea acestora şi atunci piaţa Dual Sim a prins avânt, maturizându-se semnificativ în ultima perioadă. Oferta actuală de smartphone-uri Dual SIM pe bază de Android, ce îmbină performanţe apropiate de cele ale modelelor de vârf este destul de generoasă, pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile. Mai nou au apărut şi Triple SIM şi chiar Quad-SIM. Deci, ai de unde alege!

De ce un telefon Dual SIM?

Dacă majoritatea posesorilor de smartphone Dual SIM au ales această configurare pentru a separa contactele personale de cele de afaceri în acelaşi telefon, alţii au optat pentru această tehnologie doar pentru a fi conectaţi la două reţele diferite. În dependenţă de tip, cele două SIM-uri pot fi active simultan sau pe rând, suportul pentru conexiuni 3G/4G putând fi oferit pentru amândouă. Vei putea alege de pe care SIM suni sau expediezi un mesaj, de pe care te conectezi la Internet, etc. Şi chiar dacă utilizezi o singură cartelă, cel de-al doilea slot SIM se poate dovedi util în anumite situaţii. De exemplu, în timpul unei călătorii peste hotare, poţi procura o cartela SIM cu un număr mobil local, o să te coste mai puţin decât convorbirile în Roaming. În acelaşi timp, cu cei de acasă vei putea menţine legătura pe linia principală. Un moment de care ar trebui să ţii cont este să verifici tipul cartelelor acceptate de telefon: mini-, micro- sau nano-SIM.

Tipuri de Dual SIM existente

# 1Dual SIM Single Standby sau Passive

Este cea mai învechită versiune a tehnologiei Dual SIM și este utilizată în special pe unele telefoane clasice, nu pe smartphone-uri. Deşi dispune de două slot-uri, un telefon Dual SIM Passive nu are capacitatea de a seta două cartele concomitent. Doar una dintre ele poate fi activată la un moment dat. Schimbul între cartele se face manual folosind un buton dedicat. Da, o modalitate deloc plăcută şi tot atât de incomodă. De aceea, a fost una lipsită de succes.

#2 Dual SIM Dual Active

O tehnologie care permite de a iniţia şi de a recepţiona apeluri telefonice şi înştiinţări de pe oricare dintre SIM-uri. Ambele sunt permanent active şi atunci când ești în convorbire pe una dintre ele, cealaltă este în continuare funcţională pentru conexiuni de date, apeluri sau mesaje. De exemplu, dacă poţi o convorbire pe primul SIM și ești apelat şi pe ce de-al doilea SIM, vei fi înştiiţat despre acest lucru printr-o notificare. Dezavantajul conectivităţii Dual Active este prezenţa a două modem-uri de comunicaţie, fiecare cartelă SIM are antena sa radio. Asta înseamnă că consumul de energie este mai mare și este și un sistem ce implică costuri ridicate. Acesta este motivul pentru care se găsește primordial pe smartphone-urile high-end, fiind un aspect cu care producătorii încearcă să atragă atenţia uilizatorilor.

#3 Dual SIM Dual Standby

Este o combinaţie între Dual SIM Single Standby şi Dual SIM Dual Active, ce permite de a menţine active două numere de telefon simultan. Dar din cauza că tehnologia dispune de un un singur transmiţător radio, ele vor fi active doar într-o singură reţea. În timpul apelurilor telefonice cartela SIM neutilizată este temporar  blocată. Adică, dacă vorbești pe un număr, nu poţi fi apelat pe celălalt. Este un moment un pic deranjant, deoarece pe lângă faptul că pierzi un apel, poate chiar unul important, persoana care te-a sunat primeşte un mesaj automat de genul „Utilizatorul are telefonul deconectat” şi probabil nu va mai insista. Adiţional, mulţi utilizatori nu cunosc această limitare, fiind menţionată obscur sau chiar deloc în listele cu specificaţii. Însă există o soluţie pentru această problemă - instalarea aplicaţiei Call Forwarding care va redirecţiona apelurile de pe un număr pe celălalt şi viceversa, paralel cu activarea serviciul „Apel în Așteptare” pe ambele SIM-uri. Asta ar înseamna că atunci când vei fi contactat pe numărul inactiv, software-ul va redirecţiona apelul pe numărul care este activ.

Varianta ideală ar fi să achiziţionezi un telefon dual SIM cu Dual Active, adică care are două antene radio, iar SIM-urile funcționează simultan, însă ţine de bugetul şi priorităţile fiecăruia. Alegerea îți aparţine!

Avem un
newsletter cool

Abonează-te

Pe tot parcursul anului avem promoții. Unele dintre ele - cu reduceri de până la -50%. Află despre ofertele noastre. Introdu numele și e-mailul mai jos.

Vrei să te sunăm în 30 sec?