ro ru
photo Evoluție Apple iPhone:

Darwin Evolution

Evoluție Apple iPhone:

cotrobăim prin coșul cu mere

Știai că Apple iPhone era privit cu scepticism atunci când a apărut pentru prima oară pe piață? Concurenții îl priveau de sus, iar publicul era încă nepregătit să îmbrățișeze noile tehnologii? Astăzi însă, iPhone este unul dintre cele mai râvnite smartphone-uri în rândul tinerilor, iar Apple – un adevărat gigant printre brandurile de pe piață. Cum au ajuns „merele” la putere? Hai să descoperim împreună.

iPhone: primul „măr” în coșul Apple

Începuturile celor mai dorite smartphone-uri din ultimele decenii se trag din ianuarie 2007. Anume în acest an Steve Jobs a prezentat publicului primul „smartphone” (telefon inteligent) al companiei Apple – iPhone. La acea vreme, iPhone nu era nici pe departe primul telefon cu ecran tactil. Cu toate acestea, era primul smartphone cu ecran tactil care putea fi controlat cu degetele și nu cu ajutorul unui stylus.

Concurenții au privit sceptic noua tendință a brandului și asta pentru cu telefoanele cu butoane erau încă la mare căutare. Dar ce să vezi, cele aproape 7 milioane de dispozitive vândute veneau să demonstreze faptul că publicul este gata să îmbrățișeze un nou format.

iphone
iphone 3g 3gs

iPhone 3G și 3GS

Și pentru că ordinea matematică nu are prea mare însemnătate pentru cei de la Cupertino, de la primul iPhone trecem direct la iPhone 3. Noua versiune iPhone a venit cu suport pentru rețeaua 3G, care lipsea de pe primul model. Carcasa din aluminiu s-a transformat în una din plastic, iar în sistemul de operare iPhone OS a apărut App Store. Toate acestea au făcut ca iPhone 3G să se vândă de cinci ori mai bine decât predecesorul său.

Și pentru că cei de la Apple nu se mulțumesc cu puțin, aceștia au scos pe piață în 2009 și iPhone 3GS – un model avansat a cărui putere de lucru s-a dublat, „S” presupunând „viteză”. Smarphone-ul literalmente zbura. Acesta suporta multitasking-ul, ținea piept jocurilor puternice, recunoștea comenzile vocale și era protejat împotriva grăsimilor. Mai mult de atât, iPhone 3G era primul smartphone din colecția Apple care accepta înregistrarea video.

iphone 4 4s

iPhone 4 și 4s

Apple iPhone 4 (2010) s-a impus printr-o actualizare radicală a designului. Panoul din spate și cel din față a fost acoperit cu sticlă din aluminosilicat și, pentru prima oară, a fost folosit un ecran Retina cu o rezoluție de 960 x 640 pixeli. Totodată, cu noua versiune, Apple a trecut de la procesoarele Samsung, la propriul cip A4, iar sistemul de operare a primit denumirea pe care o cunoaștem până în prezent – iOS.

Din păcate, versiunea iPhone 4s nu a mai fost prezentată de Steve Jobs, ci de succesorul acestuia Tim Cook. După cum am fost obișnuiți cu seria anterioară, iPhone 4s presupunea un plus de viteză, procesor mai puternic și mai multă memorie RAM. În comparație cu iPhone 4, camera a devenit mai bună (8MP), a apărut asistentul vocal Siri și opțiunea de a se conecta la un router WiFi.

iphone 5 5s 5c

iPhone 5 / 5s / 5c

iPhone 5 a venit să spargă tiparele și, deși puțin vizibil, a primit o mărire a diagonalei ecranului. Toate versiunile precedente dețineau un ecran de doar 3.5 inch, care acum a sporit „tocmai” la 4 inch. De asemenea, Apple a reproiectat ușor designul întorcându-se la marginile din aluminiu, subțiind și ușurând semnificativ smartphone-ul. Pe lângă un procesor mai bun și mai multă memorie RAM, iPhone 5 a primit și un nou conector de încărcare, diferit de cel al concurenților, Lightning. Și de această dată avem o versiune îmbunătățită – iPhone 5s, care pe lângă un procesor A7 de 64 biți a obținut un co-procesor suplimentar M7. În acest fel, a fost îmbunătățit consumul de energie, iar procesorul principal a fost descărcat de funcțiile controlului de mișcare. Cu toate acestea, cireașa de pe tort în anul 2013 nu a fost nici pe departe iPhone 5s, ci versiunea bugetară – iPhone 5c. Încercând astfel să ofere și o alternativă de smartphone middle range, Apple și-a învăluit telefonul în plastic și a adăugat mai multă culoare.

iPhone 6 / 6 Plus și 6s / 6s Plus

Începând cu iPhone 5, ecranul noilor modele s-a tot mărit. Astfel, în 2014 ne-a fost pus pe tavă iPhone 6 cu o diagonală de 4.7 inch și margini curbate. În cazul în care și atât pare puțin, cei de la Apple au prezentat și iPhone 6 Plus cu un ecran de 5.5 inch. Prin urmare, cei de la Cupertino au creat primul precedent de lansare a aceeași generații cu dimensiuni diferite, pentru a împăca și pe cei care preferau telefoane cu ecrane standard, dar și cei gata de a-și lărgi orizontul. Ambele device-uri erau echipate cu cipuri A8, o cameră de 8MP cu stabilizare optică și până la 128GB pentru stocare internă. Un an mai târziu, a venit timpul si pentru seria „s”, compusă din Apple iPhone 6s și 6s Plus. Noile dispozitive au fost lansate într-o nouă nuanță roz, cu o cameră de 12MP și 3D Touch. Odată cu această generație, a sosit și frază „Hey Siri” - noua modalitate de a apela asistentul fără a apăsa niciun buton.

iphone
iphone se

iPhone SE

Faptul că iPhone 5 s-a bucurat de un succes uimitor s-a observat atunci când Apple a lansat în 2016 iPhone SE (special edition). Ediția limitată a venit să împace fanii brand-ului care nu au reușit să îndrăgească tendințele telefoanelor cu ecrane mari. Acesta urmărea designul versiunii a 5-a, adoptând specificațiile de pe iPhone 6s și 6s Plus. Astfel, iPhone SE s-a delectat cu același procesor, dar o baterie îmbunătățită și ceva mai multă memorie RAM. Să spunem că a avut succes, e de parcă nu am spune nimic. Chiar și la ani distanță iPhone SE este încă la mare căutare.

iphone 7 plus

iPhone 7 / 7 Plus

Trecând peste abaterea de mai sus, Apple și-a continuat seria numerică cu încă două dispozitive – iPhone 7 și iPhone 7 Plus. Noua generație a trecut prin câteva modificări majore:

  • butonul Home a devenit complet tactil;
  • a sporit autonomia;
  • procesorul A10 Fusion a adus un plus de viteză;
  • a fost suplinită varietatea de culori;
  • ecran cu 25% mai luminos;
  • protecție împotriva particulelor de praf și apă.

Cea mai tare îmbunătățire ține însă doar de versiunea „Plus” care a primit prima cameră dublă cu teleobiectiv. Aceasta oferea atât un zoom optic, cât și unul digital, nemaivăzute până acum, dar și un nou regim foto, extrem de îndrăgit ulterior, „Portret”. Pe lângă cameră, iPhone 7 și 7 Plus a fost prima generație care a primit culoarea Product RED, regăsită practic în toate generațiile următoare. Banii colectați din vânzările telefoanelor în această nuanță sunt destinați luptei impotriva HIV și SIDA.

iphone 8 8plus

iPhone 8 / 8 Plus

În 2017, toți se așteptau la iPhone 7s și 7s Plus, dar nu a fost să fie. Anume în acest an cei de la Apple au decis să spună „la revedere” serii „s”. Prin urmare, numărătoarea a continuat și am ajuns la iPhone 8 și 8 Plus. Din păcate, fără prea multe modificări. Deși procesorul A11 Bionic era ceva mai nou și oferea un plus de performanță, nu a devenit un motiv serios pentru utilizatori iPhone 7 de a trece la o nouă versiune.

iphone 3g 3gs

iPhone X

Tot în același an, Apple a lansat un smartphone aniversar – iPhone X. Sincer, nu știm ce a dat peste cei de la Cupertino, dar dintr-odată aceștia au renunțat și la butonul Home și la marginile imense din jurul ecranului. Bine au făcut, am zice noi, pentru că anume acest model a devenit unul dintre cele mai îndrăgite și bine vândute iPhone-uri de până atunci. Mai mult de atât, iPhone X a devenit primul smartphone al companiei care folosea tehnologia Face ID – recunoaștere facială.

iphone xs max xr

iPhone XS / XS Max / XR

Pe lângă modelul X, Apple a adăugat în colecția sa aniversară încă câteva dispozitive. iPhone XS (5.8 inch) cu mici modificări estetice, iPhone XS Max (6.5 inch) cu cel mai mare ecran văzut până atunci pe un smartphone Apple și iPhone XR (6.1 inch) – liderul în vânzări cu cea mai bună baterie. Pentru a spori performanța noilor smartphone-uri, Apple a echipat toate modelele cu A12 Bionic și Neural Engine. A crescut, de asemenea, rezistența la apă și cantitatea memoriei de stocare internă – 512 GB. S-a renunțat la cartelele SIM normale și s-a trecut la o cartelă duală compusă din eSIM și nano-SIM. Între timp, camerele foto au primit o luminozitate mai mare pentru a obține imagini de noapte mult mai clare. Totuși, asta nu putea fi numit încă pe deplin Night Mode.

iphone11 pro max

iPhone 11 / 11 Pro / 11 Pro Max

După succesul copleșitor al seriei X, urmează iPhone 11 – o serie plină de culoare și cu un design regândit. Primul în listă iPhone 11 cu o cameră duală, ecran de 6.1 inch, sistem de operare iOS 13, procesor A13 Bionic și dual SIM. Și parcă ar fi toate îndeajuns, dar nu... Apple prezintă încă două versiuni ceva mai avansate: iPhone 11 Pro (5.8 inch) și iPhone 11 Pro Max (6.5 inch). Anume aceste două modele au devenit punctul de plecare a iPhone-urilor cu cameră triplă.

iphone

iPhone SE (a II-a generație)

Cel mai controversat iPhone din cutia cu mere. Apple iPhone SE a devenit o combinație dintre specificații actuale și un aspect estetic deja depășit, puțin apreciată de către fani. Aici vorbim despre o autonomie sporită și cel mai recent procesor – A13 Bionic, învăluite în straiele iPhone 8. Cu toate acestea, smartphone-ul a fost poziționat drept o alternativă accesibilă pentru cei care vor să facă parte din ecosistemul Apple.

iPhone 12 / 12 mini / 12 Pro / 12 Pro Max

În 2020, Apple face cunoștință publicului său cu o nouă colecție de smartphone-uri, de data asta 4 la număr. iPhone 12, modelul de bază, venea echipat cu un ecran Super Retina XDR de tip OLED cu cea mai trainică acoperire de până acum – Ceramic Shield, în timp ce sistemul de cameră dublă de 12MP era capabilă să înregistreze videouri în 4K. Versiunea mini (iPhone 12 mini) era o copie exactă a modelului de bază, cei drept cu un ecran mai mic de doar 5.4 inch, față de 6.1 inch, și o autonomie mai șubredă.

Cât despre versiunile Pro, se putea observa cu ochiul liber o creștere a ecranului în comparație cu generația anterioară. iPhone 12 Pro a primit o diagonală de 6.1 inch, în timp ce iPhone 12 Pro Max – 6.7 inch, obținând oficial cel mai mare ecran de până acum. Camera triplă a primit un teleobiectiv suplimentar care oferea un zoom optic de 4x pe 12 Pro și de 5x pe 12 Pro Max. În schimb, toate modele iPhone 12 foloseau cipul A14 Bionic, aveau parte de suport pentru rețeaua 5G și acceptau accesoriile Apple MagSafe.

iphone 12 pro max
iphone 13 min pro max

iPhone 13 / 13 mini / 13 Pro / 13 Pro Max

Cel mai recent smartphone al companiei Apple este iPhone 13. Din păcate, cu fără prea multe diferențe dintre iPhone 13 și generația anterioară. Dispozitivele sunt practic identice având doar câteva îmbunătățiri pe interior: o baterie mai bună, capacitate de stocare mai mare și un nou regim de înregistrare video prin care Apple a oferit utilizatorilor săi posibilitatea de a crea adevărate secvențe din film. Pe de altă parte, versiunile 13 Pro și 13 Pro Max au primit în sfârșit mult așteptata rată de actualizare a imaginii de 120Hz și și-au îmbunătățit considerabil autonomia.

iphone se 2022

iPhone SE 2022 (a IV-a generaței)

Cel mai recent smartphone al companiei Apple este iPhone SE 2022. Sigur îți apare în minte întrebarea: oare nu e același SE din 2020? Teoretic nu, practic da. Asta pentru că diferențe majore în materie de design nu exista, totul se ascunde în interior. iPhone SE 2022 are un procesor mai bun – A15 Bionic, tocmai 5GB RAM și o baterie puternică care poate ține piept la 15 ore de utilizare în continuu.

iphone 14

iPhone 14: cel mai râvnit smartphone în 2022

Fanii Apple știu cum e să aștepți cu sufletul la gură o nouă serie de iPhone. Oare cum vor arăta sau ce au schimbat de această data?! Ei bine, lansarea din toamnă se apropie cu pași grăbiți. Se pare că și în acest an ne este pregătit un cvartet: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max. Internauții deja prevestesc o cameră de 48MP, videouri în 8K și noul cipset A16 Bionic.

Unde poți cumpăra Apple iPhone în Moldova

Evident, la Darwin! Comandă modelul de iPhone dorit online sau vino într-unul din magazinele noastre. Beneficiază de cel mai tare preț, cashback garantat și livrare gratuită oriunde în Moldova!

all iphone
Hai să discutăm
Comandă apel