ro ru
photo Evoluția monitoarelor PC: de la ecuații printate, la imagini 8K

Darwin Evolution

Evoluția monitoarelor PC: de la ecuații printate, la imagini 8K

Probabil, știi deja că PC-urile au parcurs un drum destul de lung până au ajuns ceea ce cunoaștem în prezent. Computerele au evoluat de la niște „mastodonți” giganți, la dispozitivele compacte care astăzi nu depășesc grosimea unei reviste. Puțini sunt însă cei care știu ceva mai multe despre evoluția monitoarelor, care la rândul lor au avut o cale lungă și extrem de interesantă. De fapt, primele mari calculatoare nu erau dotate cu monitoare. Rezultatele calculelor erau tipărite folosind un teletype (teleprinter). Și cine știe, poate într-un anumit moment cineva s-ar fi gândit: „Ce ar fi oare dacă rezultate nu s-ar afișa pe hârtie, ci pe un terminal grafic?”. Uite anume cu acest gând a și început evoluția monitoarelor.

Primul pas către ecrane PC

Chiar dacă nu pot fi numite chiar monitoare PC în adevăratul sens al cuvântului, ecranele cu tub sunt primul pas spre ceea ce numim astăzi display-uri grafice. Înainte de apariția tranzistorilor, computerele și mașinile de calcul foloseau tuburi în circuitele lor logice. La un moment dat, producătorii și-au dat seamă că pot folosi aceste lămpi nu doar în calitate de porți logice, dar și ca dispozitive de afișare.

Astfel, câteva lămpi erau capabile să afișeze rezultatele calculelor instantaneu, în timp ce teleprinterul avea nevoie de ceva timp pentru a imprima o bucată de hârtie. Mai multe lămpi laolaltă creau însă un display întreg care putea afișa o grafică primitivă. Uite așa au luat naștere primele ecrane PC!

monitor pc
first monitors

Primele monitoare

Sigur, ecranele cu tub erau deja un pas înainte, dar se caracterizau printr-o serie de dezavantaje. De exemplu, acestea nu puteau afișa o cantitate mare de informații. Astfel, se căuta intens o tehnologie alternativă, capabilă să ofere rezultatul dorit. În anul 1897, Karl Ferdinand Braun, un om de știință german, a dezvoltat tubul cu raze catodice. Acesta genera o imagine prin aplicarea unui câmp magnetic asupra razelor catodice. Acest tub catodic, cunoscut și sub numele de „cinescop” era deja utilizat în oscilatoare, radare și televizoare.

Odată ce a apărut o asemenea oportunitate, tot ce rămânea de făcut era găsirea unui mod de conectare a televizorului la calculator. Începând cu anii 60, designerii au început să integreze cinescoapele în calculatoarele electronice. Iar primul pas spre răspândirea monitoarelor pe scară largă l-a făcut Don Lancaster în 1974. Împreună cu un grup de entuziaști, acesta a lansat o instrucțiune care ajuta la convertirea unui televizor CTR într-un Typewriter TV. Acest monitor putea să afișeze două pagini de text a câte 16 rânduri cu 32 de caractere fiecare.

Perioada de glorie a monitoarelor CTR

Apariția tranzistorilor și, mai târziu, a micro procesoarelor în 1971 a marcat începutul unei ere a calculatoarelor personale. În timp ce dispozitivele specializate scumpe precum Wang 2200 și Xerox Alto își permiteau monitoare încorporate, Altair 8800 și Apple I nu-și puteau asuma asemenea lux. Cu toate acestea, câțiva oameni de afaceri întreprinzători au început rapid producția de RF-modulatoare, care făceau posibilă conectarea televizoarelor la calculatoare. Dar acesta nu a fost nimic altceva decât o soluție temporară.

În 1981, a fost lansat IMB 5151 – primul monitor CTR comercial. Monitorul avea un ecran monocrom de 12 inch cu o rezoluție de 350 de linii orizontale și o frecvență de 50 Hz. Primul monitor pentru calculator color – IBM 5153 a văzut lumina zilei în 1983. Ceva mai târziu, în 1987, compania IMB a dezvoltat Standard VGA care permitea afișarea unei imagini cu o rezoluție 640 x 480 pixeli cu o paletă de 16 culori.

Peste un an, VGA a fost înlocuit cu așa-numitul „Super VGA” care afișa peste 256 de culori și accepta următoarele rezoluții: 800 x 600p, 1024 x 1024p, 1280 x 1024p, 1600 x 1200p. În urma adaptorului video au început să apară tot mai multe monitoare noi și îmbunătățite de la Apple, IMB, Sony, Philips și mulți alți producători.

monitor ctr
monitor lcd

Monitoare LCD

Un monitor CTR e deja bine, dar păcat că ocupa jumătate de masă... Astfel, urmează să ne întoarcem din nou în anii 60, când au început primele lucrări la ecrane LCD. În 1964, George Heimeyer a creat primul ecran cu cristale lichide, iar în 1973 Sharp a demonstrat primul monitor de calculator cu ecran LCD. Ulterior, tehnologia s-a regăsit și în ceasuri electronice, calculatoare și instrumente de măsurare.

Primele monitoare de acest fel erau caracterizate prin luminozitate minimă și contrast redus. Astfel, puțini au fost cei care s-au avântat să schimbe monitoarele CTR cu monitoare LCD. Cu toate acestea, noua tehnologia s-a dezvoltat constant și după 14 ani Sharp a reușit să lanseze primul ecran LCD color de 3 inch. La scurt timp, în 1988, a fost lansat primul în lume ecran LCD de 14 inch. Producția în masă a monitoarelor LCD a început în mijlocul anilor 1990. Primul monitor comercial LCD a fost EIZO FA-1020, lansat în 1993.

Tehnologia LCD a evoluat de-a lungul anilor și ca urmare au apărut mai multe tipuri de matrici pentru monitor:

  • TN+film+matrice;
  • IPS;
  • PLS;
  • VA.

Ușor, ușor, până în 2007, calitatea imaginilor LCD a depășit-o pe cea a monitoarelor cu tub catodic. Vânzările impunătoare de la finalul acelui an au venit să încheie era monitoarelor CTR. Cu toate acestea, succesul a durat mult. Un nou concurent se zărea la orizont!

Monitoare LED

Îți amintești când am zis că lămpile nu erau chiar cea mai bună opțiune? Ce ar fi dacă am folosi totuși niște becuri mai mici? De fapt, nu vor fi chiar lămpi obișnuite, ci diode pe bază de cristale de carbură. În 1923, Oleg Losev a fost primul care a descoperit strălucirea acestor cristale când sunt expuse la curent electric. Primul display LED a apărut în 1977. Totuși, era monocrom și inferior omologilor LCD.

Revoluția a avut loc în 1990, când japonezii au descoperit prima lampă LED albastră. De ce e o descoperire atât de importantă? Pentru că, împreună cu lămpile de culoare roșie și verde creează un spectru uriaș de culori și nuanțe conform schemei RGB. Dezvoltarea lămpii albastre a făcut posibilă obținerea unor culori pline și, prin urmare, a unui monitor LED luminos și precis. Primul monitor mare comercial LED – MultiSync EA222Wme a fost lansat în 2009.

Apropo, există o alternativă a tehnologiei LED – monitoare OLED. Acestea funcționează pe baza unor diode organice emițătoare de lumină. Aceasta tehnologie a fost dezvoltată în anii 1980 de Eastman Kodak. Astăzi, monitoarele OLED sunt produse de: LG, Panasonic, Sony, Samsung, Toshiba, Hitachi și TLC.

monitor led
tomorrow

Ce ne-a pregătit ziua de mâine?

Astăzi, monitoare bune precum LED și OLED sunt la ordinea zilei, iar ecranele PC cu o diagonală de peste 40 inch și o rată de refresh de 60 Hz nu mai fac parte din secțiunea SF. Dar ce urmează? Se pare că noile monitoare curbate și monitoare 8K sunt la mare căutare. De asemenea, omenirea s-a învățat să producă LED-uri mult mai compacte, iar drept rezultat avem tehnologia micro-LED. De asemenea, avem tehnologii alternative QD-LED și QLED. Monitoarele care au la bază aceste tehnologii afișează imagini folosind puncte cuantice.

Cu toate acestea, nu ar trebuie să ne așteptăm la o revoluție în timpul apropiat, ci mai degrabă la o evoluție. La o dezvoltare nemaipomenită se poate aștepta doar tehnologia IPS și un monitor 3D. De asemenea, o invenție destul de promițătoare sunt ecranele flexibile de la LG, Samsung și Dell.

Unde poți cumpăra cele mai bune monitoare PC?

Evident, la Darwin! Comandă online monitorul dorit sau vino în cel mai apropiat gadget store Darwin. Aici găsești cele mai bune prețuri, cashback garantat și livrare gratuită oriunde în Moldova. Baftă la cumpărături!

Hai să discutăm
Comandă apel