ro ru
photo Evoluția televizoarelor

Darwin Evolution

Evoluția televizoarelor

de la imagini alb-negru la Smart TV

Îți poți imagina că aproape un secol în urmă oamenii aveau nevoie de o lupă ca să poată distinge imaginea de pe un televizor alb-negru, iar acum se bucură de servicii de streaming și Youtube pe un Smart TV cu ecran curbat?! Cum a luat viață primul televizor, dar și cum am ajuns să ne bucurăm de imagini realiste pe ecrane imense – în rândurile ce urmează!

Cum a apărut primul televizor?

Probabil ai auzit că în anii ´30 a secolului trecut a început producția televizoarelor în masă. Totuși, până în acel moment, zeci de oameni de știință au lucrat treptat la crearea acestuia. În 1873, englezul Willoughby Smith a descoperit fenomenul efectului fotoelectric care a pus bazele aparatului de televiziune. Portughezul Adriano de Paiva a inventat un dispozitiv de transmisie a imaginilor prin fire în 1878, iar germanii Boris Rosing și Karl F. Braun au lucrat la redarea imaginii printr-un tub catodic. Și nu în cele din urmă, în 1933, Vladimir Zworykin a fost cel care a inventat iconoscopul și a devenit părintele televiziunii electronice.

first television

Televizor mecanic

Primul televizor mecanic a fost scos pe piață în anul 1929 de compania americană Western Television. Acesta emitea o imagine de dimensiunea unei mărci poștale care și mărită cu ajutorul unei lupe putea fi vizualizată doar de o singură persoană. Mai mult de atât, era practic imposibil să distingi silueta obiectelor din cadru. De asemenea, televizorul mecanic lucra exclusiv în tandem cu un receptor radio care pentru emiterea sunetului avea nevoie de o reglare pe o anumită frecvență. Evident calitatea proastă a poziționat televizoarele mecanice drept dispozitive „exotice”, puțin utilizate pe scară largă.

mechanical tv
electronic televisions

Televizoare electronice

Transformarea televizoarelor mecanice în cunoscutele „cutii cu fund bombat” vine odată cu apariția televiziunii electronice, bazată în totalitate pe dispozitive electrovacuum. Producția acestora a început în anul 1934 în Germania, unde a avut loc și prima transmisiune TV printr-un sistem de 180 de linii. Primele televizoare produse în masă cu kinescop au fost lansate în același an de către Telefunken. Totuși, toate aceste televizoare au ajuns să prindă culoare abia în 1953 în SUA unde a fost dezvoltat sistemul color analogic NTSC. Tot în anii ´50 a apărut și prima telecomandă dezvoltată de Eugene Polley. Cei drept, aceasta era conectată la televizor printr-un cablu.

Televizoare CTR

Deși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial producția de televizoare a stopat pe teritoriul Europei, în America acesta era în plină floare. De-a lungul anilor, americanii au reușit să scoată pe piață televizoare care aveau la bază tehnologii deosebite pentru acea perioadă. Printre acestea însă, televizoarele CTR au reușit să se impună printr-o deosebită popularitate. Ecranele CTR erau echipate cu un tub catodic reprezentativ televiziunii kinescopice. Esența acestei tehnologii constă în faptul că dispozitivul reușește să transforme semnalele electrice în lumină. Astfel, în interiorul kinescopului era poziționat un așa-numit pistol îndreptat spre un ecran acoperit cu fosfor care transforma energia într-o radiație luminoasă. Din acea strălucire, pe ecran se creau puncte de culoare roșie, verde sau albastră, care în compoziție formau o imagine finală.

Deși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial producția de televizoare a stopat pe teritoriul Europei, în America acesta era în plină floare. De-a lungul anilor, americanii au reușit să scoată pe piață televizoare care aveau la bază tehnologii deosebite pentru acea perioadă. Printre acestea însă, televizoarele CTR au reușit să se impună printr-o deosebită popularitate. Ecranele CTR erau echipate cu un tub catodic reprezentativ televiziunii kinescopice. Esența acestei tehnologii constă în faptul că dispozitivul reușește să transforme semnalele electrice în lumină. Astfel, în interiorul kinescopului era poziționat un așa-numit pistol îndreptat spre un ecran acoperit cu fosfor care transforma energia într-o radiație luminoasă. Din acea strălucire, pe ecran se creau puncte de culoare roșie, verde sau albastră, care în compoziție formau o imagine finală.

Deși televizoarele CTR se impuneau prin cea mai credibilă reproducere a culorilor, dimensiunile imense a ecranului le jucau festa. Cu cât diagonala televizorului CTR era mai mare, cu atât tubul kinescopului era mai mare și, respectiv, corpusul din spatele ecranului creștea semnificativ. Acum imaginează-ți în prezent un televizor CTR de 55 inch!

first television
first television

Plasma

Plasma

La un moment dat, acele „televizoare cu fund imens” au ajuns să ocupe prea mult spațiu în casele oamenilor. Și pentru că kinescopul de felul său se impunea printr-o adâncime semnificativă, nu era tocmai cea mai potrivită tehnologie pentru producerea unor televizoare plate. Astfel, o versiune potrivită a devenit plasma TV (PDP – Plasma Display Chanel) și panourile cu cristale lichide. Dezvoltarea tehnologie a început încă în anii ´60, dar a apărut sub forma unui televizor subțire abia două decenii mai târziu.

Principiul de funcționare a acestor televizoare este destul de complex: tensiunea intră într-o matrice cu celule umplute cu gaz, după care gazul este ionizat și începe să emită lumină ultravioletă. Acea lumină violetă se transpune ulterior pe fosfor și începe să strălucească în una din cele trei culori cunoscute de pe CTR – roșu, albastru sau verde. Și pentru că e un proces complex, presupune că e și destul de costisitor. Motiv pentru care în 2016 producția panourilor cu plasma a încetat definitiv.

Cu toate acestea, anume plasmele se impuneau printr-o serie incomparabilă de avantaje:

  • Redarea culorilor de înaltă calitate;
  • Unghiuri de vizualizare de 160 ̊ ;
  • Răspunsul rapid al matricii;
  • Luminozitate bună;
  • Contrast și negru intens.

Pentru că în majoritatea cazurilor prețul este cel care dictează achiziția, televizoarele scumpe cu plasmă au fost înlocuite cu ecranele LCD. Primele televizoarele LCD (Liquid Crystal Display) au apărut la începutul anilor ´80, tehnologia în sine fiind creată încă în 1964 de George Heimeyer. Ecranul LCD este format dintr-un număr impunător de plăci din sticlă sau plastic cu cristale lichide între ele. Atunci când lumina lovește în cristale, acestea schimbă planul de polarizare proporțional cu tensiunea aplicată.

La baza televizoarelor LCD se află mai multe tipuri de tehnologii:

IPS – aranjarea paralelă și uniformă a cristalelor păstrează intensitatea culorilor din diferite unghiuri de vizualizare;

VA – cristalele sunt aliniate vertical oferind un negru intens fără zone prea întunecate sau luminoase pe ecran;

TN – prețul ieftin dictează unghiuri de vizualizare mult mai mici.

În prezent, pe piață se pot găsi display-uri LCD cu rezoluție HD, Full HD, 4K și chiar 8K. Printre avantajele acestor ecrane se numără claritatea imaginii, design-ul compact și, cel mai important, prețul accesibil.

LCD

lcd

LED

lcd

Acum că prețul a ajuns cât de cât atrăgător, producătorii și-au axat atenția pe consumul de energie electrică. Anume așa a apărut primul televizor LED care are la bază aceeași tehnologie LCD, înlocuind însă lămpile fluorescente cu unele LED. În acest fel, dispozitivul reduce considerabil consumul de energie, emite mai puțină căldură, dar și oferă un timp de utilizare mult mai îndelungat.

OLED, QLED și noi variații

La momentul de față, tehnologiile care au acaparat piața TV sunt OLED și QLED, iar concurența este acerbă. Brandurile au reușit să se divizeze deja în două tabere:

  • OLED – televizoare LG, Sony, Panasonic;
  • QLED – televizoare Samsung.

Astfel, unele dintre branduri au ales tehnologia diodelor organice emițătoare de lumină (OLED), altele tehnologia bazată pe puncte cuantice (QLED). În cazul matricii OLED fiecare pixel emite lumină individual. Pixeli de diverse culori sunt poziționați unul lângă altul, fără frica de a afecta calitatea imaginii finale. Ba din contra, anume acest efect permite redarea mult mai naturală a culorilor. În plus, tehnologia OLED promite un timp scurt de răspuns al matricii, dar și unghiuri largi de vizualizare.

Între timp, QLED se impune prin contrast intens, luminozitate bună și un preț mult mai mic decât al concurentului său. Totuși, principalul său dezavantaj rămâne culoarea neagră superficială. Și pentru că într-un anumit moment QLED a devenit o normalitate, Samsung a lucrat la dezvoltarea NeoQLED TV. Noua tehnologie are la bază Quantum Mini LED-uri care produc mult mai multe nuanțe, îmbunătățind calitatea imaginii. Mai mult de atât, NeoQLED se impune și print-un sunet nemaiponemit și un design extrem de subțire a corpusului.

Brandul Hisens nu a stat prea mult pe gânduri și a venit și el cu propria tehnologie numită ULED. Aceasta se distinge printr-o gamă mult mai largă de culori care oferă imagini mult mai luminoase și pline de detalii. Astfel, îm prezent ai parte de o varietate de modele de ultimă generație și calitate, doar bani să fie!

neo qled oled
television 3d

Televizoare 3D

Deși 3D pare a fi un termen modern, vei rămâne surprins să afli că primele televizoare 3D au văzut lumina zilei încă în anii ´70 ai secolului trecut. Acestea aveau la bază capacitatea cristalelor lichide de a forma efectul tridimensional a imaginii create. Totuși, aceasta nu era singura tehnologie utilizată. O altă ramură a televizoarelor 3D este cea holografică care folosește un sistem complex de lasere și cristale cu parametri optici variabili. Astfel, aceasta profită de proprietățile undei declanșatoare a luminii coerente – difracția și interferența – pentru a crea acea imagine tridimensională. Deși prima transmisiune 3D a fost documentată încă în anii 2000, tehnologia rămâne a fi încă în plină dezvoltare și se ține departe de majoritatea gospodăriilor.

Viitorul televizoarelor în dimensiuni „micro”

Sperăm noi că nu ne vom întoarce curând la ecranele cât o carte poștală, dar uite diodele pot ajunge la dimensiuni minuscule. Primele televizoare microLED au fost lansate în 2021. Diodele anorganice mini folosite la baza acestora reușesc să ofere atât rezultate fabuloase în materie de imagini, cât și un timp îndelungat de utilizare, în comparație cu tehnologiile curente.

Alți noi-veniți pe piața TV sunt panourile QD-OLED de natură organică. Deși se aseamănă mult cu televizoarele OLED, acestea înlocuiesc filtru RGB cu o matrice de nanocristale. Astfel, ecranele obțin un negru adânc și pronunțat, un contrast remarcabil și o luminozitate competentă.

Ai rămas surprins de diversitatea modelelor și parcursul dezvoltării tehnologiilor care stau la bază? Descoperă varietatea televizoarelor împreună cu Darwin! Cumpără televizoare online și ai parte de oferte speciale, cashback garantat și livrare gratuită oriunde în Moldova!

Hai să discutăm
Comandă apel