ro ru
photo Evoluția <br>PlayStation:

Darwin Evolution

Evoluția
PlayStation:

de la începător la PROvocarea visurilor tale

Oare ce gamer nu visează la un Sony PlayStation? Odată ce au apărut pe piață, consolele Sony au prins mare popularitate în rândul jucătorilor înrăiți. Mai mult de atât, de la o vreme încoace mulți au înlocuit termenul de console gaming cu simplul cuvânt PlayStation.

Evident, Sony nu a fost prima companie care a lansat o consolă pentru jocuri. Mult mai înainte au fost Atari, Nintendo și Sega. Dar anume Sony a fost cea care a creat un nou trend în rândul jocurilor video și o platformă unică pentru jucătorii fanatici.

Sony PlayStation: cum a început totul?

Primul PlayStation a fost rezultatul unei colaborări dintre gigantul IT Sony și compania Nintendo. În 2000, Sony a lansat PlayStation One. Ceva mai târziu, în anul 2004, brandul a scos pe piață PSP – PlayStation Portable, o consolă gaming portabilă care avea la bază unitatea optică Universal Media Disc. În 2019, compania a prezentat publicului mini-consola throwback PlayStation Classic, deși primise deja recenzii destul de mixte.

Câteva dintre cele mai faimoase și tari jocuri lansate odată cu primul PlayStation sunt: Wipeout, Final Fantasy 7, franciza Tekken, Gran Turismo 1 și 2, Metal Gear Solid, Ape Escape, seria Spyro the Dragon și franciza Crash Bandicoot.

sony playstation
portable console

Consolă portabilă: istoria legendarului PSP

PlayStation Portable (PSP) – consolă portabilă dezvoltată de compania Sony. Conceptul consolei a fost lansat încă în 2003, însă a fost scoasă pe piață abia în data de 11 mai 2004.

PlayStation Portable a devenit una dintre cele mai puternice console portabile prezentată imediat după Nintendo DS în 2004. Acesta a fost primul concurent pe măsură consolelor Nintendo care la acel moment dețineau monopolul. Procesorul oferea o grafică de înaltă calitate, iar ecranul 4,3 inch și caracteristicile multimedia, cum ar fi un player video și tuner TV, au creat din PSP principalul dispozitiv portabil al deceniului. Consola portabilă PSP se putea ușor conecta la PlayStation 3, alte console PSP și Internet. Mai mult de atât, aceasta era singura consolă portabilă care utiliza formatul universal de disc optic Media Disc (UMD) ca mod de stocare principal.

Modelul original PSP (PSP – 1000) a fost înlocuit cu un model ceva mai subțire cu ușoare modificări în design (PSP – 2000/Slim&Lite) în 2007. În 2008, a fost lansată o altă actualizare PSP – 3000 care a inclus un nou ecran și un microfon încorporat. În 2009 a fost realizată o reproiectare completă a PSP Go, urmată în 2011 de un model bugetar PSP – E1000. Seria PSP a continuat cu PlayStation Visa lansat în decembrie 2011 în Japonia și februarie 2012 în întreaga lume. Producerea PlayStation Portable a fost stopată în anul 2014, iar timp de mai bine de 10 ani de existență au fost vândute peste 80 de milioane de exemplare.

playstation four

PlayStation 2: cea mai tare consola de la Sony?

Ceva mai târziu, după PS1, Sony lansează consola PlayStation 2 cu doar 299$, reușind să eclipseze prima versiune aproape din toate punctele de vedere. Consola a luat naștere în anii 2000 și a primit o unitate DVD care a extins enorm de mult posibilitățile multimedia. Asta a fost un mare eveniment luând în calcul că PS2 era cel mai ieftin DVD player pe piață la momentul respectiv.

Cu toate acestea, PS2 era mai mult decât un suport pentru DVD. Consola era echipată cu încă câteva caracteristici impresionante. Așa-numitul procesor Emotion Engine și procesorul grafic Graphics Synthesizer au dat dovadă de o adevărată măiestrie din partea dezvoltatorilor. Asta pentru că erau destul de puternice și extrem de greu de programat. Astfel, faptul că a fost lansată cu mult înaintea concurenților săi la pachet cu un suport puternic din partea producătorilor terți, o redare DVD și compatibilitate cu versiunea anterioară a contribuit la proclamarea acesteia drept cea mai populară consolă creată vreodată. Asta confirmă și datele care prezintă că până la momentul de față au fost vândute peste 160 de milioane de console de acest fel.

playstation three

Consolă portabilă: istoria legendarului PSP

După succesul copleșitor obținut în urma PS1 și PS2, Sony a încercat să mențină lumina reflectoarelor asupra sa și a lansat cu succes PlayStation 3. Oare a fost cu succes? Poate doar în mintea lor, pentru că evenimentul de lansare din 2006 părea a fi o mega catastrofă. Noua consolă PS3 a fost umplută cu de toate: un procesor personalizat Cell, procesor grafic Nvidia RSX și Blu-ray. Mai mult de atât, PS3 a fost prima consolă Sony proiectată cu suport HD, ieșire HDMI și rezoluție 1080p. De asemenea, compania a oferit suport pentru jocurile PS2 prin includerea hardware-ului PS2 pe noua consolă pentru jocuri.

Din nefericire pentru Sony, primul an de vânzări a fost o adevărată dezamăgire, atât din cauza prețului, cât și din cauza unei biblioteci de jocuri slabe. Pe parcursul vieții sale PlayStation 3 a trecut însă prin mai multe modificări ce ține de reducerea costurilor, iar într-un final a devenit un dispozitiv mult mai accesibil pentru jucători. Dacă e să comparăm prețul final și biblioteca de jocuri, atunci PS3 s-a vândut mult mai bine decât Xbox 360 pe acele vremuri.

playstation two

PlayStation 4: țintește exact unde trebuie

Se pare că Sony și-a învățat lecția și a lansat PlayStation 4 la un preț mult mai bun, de doar 399$, și l-a echipat doar cu cele necesare. Astfel, PS4 s-a mulțumit cu un APU de la AMD cu un procesor octa-core bazat pe Jaguar, grafică AMD și 8GB RAM GDDR5. Deși a avut destul de multe tangențe cu Xbox One, consola Sony oferea totuși o grafică mult mai impresionantă AMD și o memorie RAM mult mai rapidă.

Tot atunci, Sony a prezentat și un controler actualizat DualShock 4 echipat cu trackpad, o bară luminoasă pe spate și un buton de partajare care permitea jucătorilor să împărtășească rapid capturi de ecran și videoclupuri. Prin urmare, ce putem spune? O consolă cool, care încă rămâne actuală!

PlayStation 5: succes să o găsești la raft

Cea mai recentă consolă este Sony PlayStation 5 – o nouă etapă importantă în viața companiei. Procesorul creat pe baza funcțiilor regăsite pe tablete și laptopuri de buget mediu a devenit o adevărată bătaie de cap pentru PS4. Sony a luat asta în calcul și a îmbunătățit semnificativ situația odată cu PS5. Compania a folosit procesorul octa-core AMD Zen 2 asociat cu grafica RDNA2 și 16 GB RAM GDDR6.

Cea mai mare actualizare pe PS5 a venit însă la nivel de dispozitiv de stocare. Acum PS5 folosește un SSD personalizat super rapid NVMe M.2 (825 GB) care asigură o încărcare mult mai ageră a jocurilor. Compania a atras o deosebită atenție și asupra sunetului. Tehnologia Tempest Engine oferă efecte sonore uluitoare, chiar și în căști. PS5 este disponibil în două versiuni, ambele cu aceeași putere și capacitate de stocare de 825 GB. Modelul standard vine cu o unitate Blu-ray 4K, în timp ce versiunea PlayStation 5 Digital Edition, puțin mai ieftină, nu are un slot DVD și se bazează numai pe descărcări digitale. În cele din urmă, Sony PlayStation 5 a devenit o consolă de vis care a reușit să adune o întreagă armată de fani.

Aici încheie excursia noastră în istoria consolelor PlayStation! Vrei să faci cunoștință mai îndeaproape cu specificațiile unui anumit model sau poate să-ți iei unul acasă? Accesează darwin.md și realizează o comandă, iar noi o vom livra absolut gratuit oriunde în Moldova!

playstation five
all ps
Hai să discutăm
Comandă apel