






Ceasuri








FAQ
Înțelegerea orei pe ceasuri nu este la fel de complicată pe cât pare. Tot ce trebuie să faci este să înveți să observi corect diviziunea cadranului. Ceasul este împărțit în 12 părți, fiecare indicând o cifră specifică. Acțiunea acelor se face diferit: acul de la oră se mișcă lent, cel al minutelor mai rapid și acul pentru secunde se mișcă și mai rapid. Dacă abia înveți să citești timpul pe ceasuri analogice, cel mai bine este să începi cu acele ceasuri cu cifre mari și marcaje clare. Odată ce înțelegi această bază, vei putea să te descurci și cu alte tipuri de ceasuri.
Ceasurile, ca dispozitive de măsurare a timpului, au început să se dezvolte încă din Egiptul Antic. Inițial, oamenii foloseau ceasurile solare, apoi au apărut ceasurile de apă și cele mecanice. Totuși, dacă vorbim despre ceasurile moderne, una dintre cele mai importante invenții a fost ceasul mecanic. Mulți atribuie crearea primelor ceasuri mecanice meșteșugarului englez William Lindley în secolul al XIV-lea. Desigur, de-a lungul istoriei, au existat multe modificări și îmbunătățiri, dar dezvoltarea mecanicii a fost fundamentul pentru a măsura timpul cu precizie și comoditate.
Cadranul ceasului împărțit în 12 părți are o cauză istorică. Egiptenii Antici își bazau sistemul de măsurare a timpului pe un ciclu de 12 ore. Acest număr este legat de ciclurile naturale, precum fazele Lunii și mișcarea Soarelui. Având în vedere că ziua și noaptea sunt împărțite în două intervale de 12 ore (zi și noapte), acest lucru s-a reflectat și în principiul măsurării timpului. Deși astăzi folosim și sistemul de 24 de ore, tradiția împărțirii cadranului în 12 ore a rămas și este standardul pentru majoritatea ceasurilor analogice.
newsletter cool