Promo
Catalog
Coș
Cabinet
Meniu
Magazine
2 iunie, 2020

Cât de rezistent e telefonul după standardele IP?

smartphone standard ip

Cine nu iubește călătoriile și ieșirile cu prietenii? Cum se încălzește afară, toți suntem nerăbdători de a evada din rutina urbană la mare, la munte, la un picnic în pădure sau poate la bunei? Și ce fel de evadări fără videouri și poze numai bune pentru Facebook, Instagram sau TikTok. Dar eşti sigur dacă ai un telefon rezistent la apă, care va face faţă provocărilor?

Rezistența smartphone-urilor e un trend tare la modă în ultimul timp. Oamenii nu vor doar telefoane super performante, dar și rezistente la tot felul de provocări: apă, praf, umiditate și chiar factori mecanici. Tot mai des, atunci când e lansat un smartphone nou, mai ales din ramura flagship, printre punctele forte se va vorbi și despre „impermeabilitate” în diverse circumstanțe. Producătorii ne promit multe, dar... parcă nu avem prea mult curaj să verificăm pe propriul telefon dacă e atât de curajos precum îl laudă. Nu-i așa?

În primul rând, trebuie să fie că fiecare smartphone rezistent la apă și praf reacționează în mod diferit la umiditate, particule de praf sau nisip, De aceea, este recomandat să concretizăm din start standardul care i-a fost atribuit: IP68, IP53 sau poate IP65. Și asta, deoarece diferențele sunt considerabile. Există telefoane care pot fi stropite, dar nu scufundate. Iar cele care rezistă la scufundări, doar pe o perioadă anumită și la o adâncime anumită. Altele nu se tem de apă, dar sunt mai sensibile la particulele mici de praf. Iar flagship-urile sunt destoinice la ambele capitole, funcţionând în condiţii „umede” până la 30 de minute. Totul e individual. Dar hai să-ți explicăm ce înseamnă de fapt standardul IP.

Ce indică standardul IP al smartphone-ului tău?

ip 68

Totul e simplu! Telefoanele cu grad de protecție la apă (waterproof smartphones) trec o serie de teste, iar conform rezultatelor și se atribuie un indice de protecție, numit IP, care oferă o imagine de ansamblu a caracteristicilor acestora. Indicele IP, descifrat în engleză drept „Ingress Protection” sau „International Protection” a fost introdus de o organizaţie internaţională non-profit din Elveţia, specializată pe dezvoltarea standardelor internaţionale pentru produsele electronice şi electrocasnice.

De regulă, ratingul IP este format din două cifre: prima de la 0 la 6, care indică nivelul de protecţie al carcasei la factori mecanici și praf, iar a doua reprezintă gradul de rezistenţă la apă și umiditate. Acestea variază între 0 şi 9.

În cazul în care device-ul are o singură clasă de protecţie se utilizează un „X” şi una din cifre. De exemplu, IPX1 se adresează doar protecţiei împotriva stropilor de apă, care cad vertical. Însă acest lucru nu înseamnă că nu oferă protecţie şi împotriva prafului. Cel mai probabil, dispozitivul nu a fost supus testării în acest scenariu. În timp ce, în cazul IP6X, gadgetul nu a fost verificat pentru rezistenţa la apă. Simplu, dar foarte informative spunem noi.

Ce standarde IP au cele mai populare smartphone-uri?

smartphone ip

După cum am spus, cele mai norocoase la gradul de protecție sunt anume flagship-urile, Producătorii nu ezită să-și doteze device-urile cu parametrii de-a dreptul rezistente. Nu se tem nici de apă, nici de praf, nici de factori mecanici. Adevărați super eroi la capitolul durabilitate, putere și productivitate. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să neglijăm factorii de protecție.

Spre exemplu, popularele iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max au standard IP68. Acest indice presupune protecţie maximă la particule solide și scufundări la adâncimi de până la 4 metri, timp de 30 de minute. Același standard îl au și flagship-urile coreene, Samsung Galaxy și Note. Cu o mică excepție, smartphone-urile coreene sunt rezistente la scufundări timp de 30 de minute, doar că la adâncimea maximă de 1,5 metri.

Pe de altă parte, pentru smartphone-urile middle certificate cu standardul IP53, rezistenţa la particule de praf și nisip este mare, iar la lichide medie. Altfel spus, smartphone-urile pot fi folosite pe timp de ploaie, dar nu ar rezista la o filmare subacvatică. Iar în rândul modelelor de buget, se găsesc smartphone-uri cu indicele IPX3, rezistente doar la pulverizarea cu apă timp de maxim 10 minute. Aici ar fi cazu să fim atenți chiar și atunci când nimerim sub ploaia.

Deci, hai să vedem dacă telefonul tău „sare” în apă cu tine sau rămâne pe şezlong. Iată principalele standarde IP de pe smartphone-urile din prezent, și ce grad de protecție ne aduce fiecare:

  • IP58 — protecţie limitată împotriva particulelor de praf, dar și scufundărilor pentru perioada și adâncimea specificate de producător.
  • IP60 — protecţie completă la contactul cu praful, dar fără protecție specială de umiditate;
  • IP61 — protecţie completă împotriva prafului, condensului, variaţiilor de temperatură;
  • IP62 — protecţie la praf, împotriva picăturilor de apă căzute la un unghi de 15° faţă de suprafaţa verticală;
  • IP63 — protecţie la contactul cu praful, împotriva apei pulverizate la un unghi de 60°;
  • IP64 — protecţie la praf și apa pulverizată din orice direcţie;
  • IP65 — protecție completă împotriva firelor de praf și împotriva jeturilor de apă, ploaie;
  • IP66 — protecţie împotriva prafului și jeturilor de apă cu presiune înaltă, valuri;
  • IP67 — protecţie contra prafului și scufundărilor între 15 centimetri şi 1 metru în adâncime;
  • IP68 — protecţie completă împotriva prafului și scufundărilor de durată (aproximativ jumătate de oră), până la maxim 4 metri adâncime, în funcție de producător.

Câteva lucruri de ştiut!

Este important să reții că standardul waterproof for smartphone nu poate face faţă altor tipuri de lichide, cum ar fi apa distilată, apa sărată, fierbinte sau băuturi cu concentraţie de alcool. Apa distilată, fiind purificată de minerale şi impurităţi are capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în interiorul telefonului. La rândul său, apa fierbinte înmoaie sistemele de etanșare ce protejează zonele electronice ale dispozitivului. Iar cea sărată, cum este apa de mare, poate provoca oxidarea componentelor interne.

Știai că berea, țuica, vinul sau vișinata îți pot şi ele afecta telefonul? Dacă s-a întâmplat să răstorni din greșeală un pahar cu una din aceste băuturi peste telefonul tău (cu standard IP68), clăteşte-l cât mai repede sub jetul de apă de temperatura camerei. Și șterge-l cu o cârpă umedă, pentru a înlătura murdăria lipicioasă de pe suprafață. Nu încerca sub nici o formă să ştergi porturile, mufele și difuzoarele cu scobitori, ace sau alte obiecte ascuțite.

În concluzie, cel mai bun rating pentru un smartphone gata de provocări IP68. Totuși, nu îți recomandăm să faci experimente cu smartphone-ul tău. Aceste standarde sunt destinate situațiilor neprevăzute și nu pentru teste crash.

Bine informat și un cu un smartphone protejat, poți petrece frumos timpul, fără să-ți faci griji de integritatea smartphone-ului tău la apă sau praf!

FAQ

Indicele de protecție IPX4 indică faptul că dispozitivul nu are protecție specială împotriva particulelor de praf sau nu a fost testat în aceste situații, dar este rezistent la jeturi de apă, la un unghi de 60 de grade, suprafață verticală.
În prezent, cel mai bun standard IP este IP68. Acesta oferă protecție maximă împotriva prafului dar și efectelor de imersie sub apă, la adâncimea maximă de 4m, timp de 30 de minute.
De regulă, gradul de protecție la umiditate și praf este indicată în descrierea produsului sau în documentele tehnice, reprezentată prin unul din stadardele IP.
Standardele IP67 și IP68 se diferențiază prin nivelul de rezistență la apă. Indicele IP67 permite scufundarea la maxim 1m, timp de maxim 30 de minute, iar dispozitivele cu IP68 vor rezista la adâncimi de peste 1,5m, pentru aceeași perioadă. Rezistența la praf este aceeași.

Toate articolele

Avem un
newsletter cool
Abonează-te
Pe tot parcursul anului avem promoții. Unele dintre ele - cu reduceri de până la -50%. Află despre ofertele noastre. Introdu numele și e-mailul mai jos
Experiența ta contează
Scrie-ne, laudă-ne sau fă o reclamație.
Experiența ta contează
Loading...