ro ru
photo Cum să alegi perechea potrivită de căști audio?

Cum să alegi perechea potrivită de căști audio?

Ce ar putea fi mai simplu decât să alegi o pereche de căști? Tot ce contează este sunetul! Cam așa gândesc majoritatea dintre oamenii care sunt în căutarea unor dispozitive audio. Este totul chiar atât de simplu sau totuși le scapă câte ceva din vedere? Să aflăm împreună.

Puțini sunt cei care nu folosesc în viața de zi cu zi căști audio. Fie că ascultă muzică în transport în timp ce merg spre școală sau serviciu, fie că urmăresc un videoclip pe YouTube sau serialul preferat în liniște, fie diversifică cumva orele petrecute în sala de forță, sigur au în acel moment căști în urechi. Pentru a alege însă un model potrivit este necesar să punem accent pe câteva caracteristici și parametri de bază a acestor unități.

Design

Construcția căștilor se află în strânsă legătură cu funcționalitatea și calitatea dispozitivelor audio, astfel forma și mărimea lor dictează propriile avantaje și puncte slabe ale device-urilor. Stabilește mai întâi cum ai de gând să le folosești și aplică acest criteriu înainte de a-ți face alegerea.

IN-EAR

Căști in ear – cel mai comun model audio. Difuzoarele sunt fixate în canalul urechii, încercând să izoleze sunetul de zgomotele dinafară. Majoritatea modelelor nu presupun un sunet de înaltă calitate din cauza dimensiunii reduse a membranei ce limitează gama lor de frecvență.

in ear casti
ON-EAR

Căștile on ear câștigă semnificat în fața celor in-ear prin calitatea sunetului pus la dispoziție. În plus se deosebesc prin forma care acoperă preponderent complet pavilionul urechii, oferind un nivel sporit de confort în utilizare.

on ear casti
OVER-EAR

Căștile over-ear ar putea fi numite cele mai profesioniste dispozitive audio, acestea sunt mult mai mari și acoperă complet urechea. Căștile oferă un sunet precis și o reproducere echilibrată a întreg spectrului de frecvențe. Printre altele, acest model nu este prevăzut pentru utilizarea sa în exterior, căștile over-ear fiind deseori mari și incomode în transportare.

over ear casti

Tipul de conexiune

În prezent, putem deosebi două tipuri de conexiune la canalul de transmisiune a sunetului:

Cu fir

Căștile cu fir presupun în sine prezența unui cablu. Acesta poate utiliza fie o mufă de 3,5 mm, fie un conector USB/Type-C, în dependență de telefonul, laptop-ul sau PC-ul la care urmează să fie conectate căștile.

casti cu fir
Fără fir (wireless)

Căștile wireless nu presupun o conectare directă prin cablu la dispozitivul de emitere a sunetului. Acestea sunt gândite pentru o utilizare handsfree cu o conexiune prin Bluetooth, NFC sau interfață radio.

casti cu fir
Bluetooth

Conectarea căștilor fără fir prin Bluetooth menține o rază de acțiune de până la 20 de metri și oferă o calitate sporită a sunetului.

NFC
(Near Field Communication)

Modul presupune aceeași conexiune prin Bluetooth, însă cu utilizarea tehnologiei NFC. Near Field Communicatin presupune o conectare rapidă la sursa de semnal. Tot ce trebuie să faci este doar să atingi căștile de telefon și conexiunea va fi stabilită instantaneu.

Comunicare prin interfață radio

Raza de acțiune a dispozitivelor de comunicare prin interfața radio poate ajunge până la 100 metri, chiar și în prezența pereților sau a altor obstacole, iar calitatea sunetului este una excelentă și superioară altor tipuri de conexiuni.

Caracteristici de bază

Indiferent că intenționezi să procuri un model mai ieftin sau unul mai scump există câteva aspecte și specificații tehnice esențiale care îți vor modela experiența sonică. Printre acestea se numără:

Gama de frecvență

Parametru caracterizează spectrul de sunete pe care căștile le pot reproduce. Gama standard este de 20 - 20.000 Hz. Deseori putem întâlni modele ce depășesc aceste standarde, însă auzul uman pur și simplu nu va fi capabil să le perceapă.

Putere

Acest parametru trebuie luat în considerație de persoanele pasionate de bas. Atunci când sunt asociate cu o sursă de sunet de calitate, căștile cu bas puternic oferă un sunet mai luminos și mai bogat. Conectate însă la un smartphone vei putea cu greu dezvălui potențialul lor de putere.

Sensibilitatea

Cu cât sensibilitatea căștilor este mai mare, cu atât crește și volumul maxim de difuzare. O normă generală este considerată variația între 95 și 100 dB.

Rezistență

Impedanța este egală cu raportul dintre presiunea sonoră a unui sistem acustic și fluxul corespunzător, afectând volumul și calitatea generală a sunetului. Concentrează-te asupra acestui parametru în dependență de dispozitivul alături de care urmează să folosești căștile. Pentru smartphone-uri și echipamente portabile, ar trebui să selectați căști cu o impedanță mai mică - până la 32 sau chiar 16 ohmi, iar pentru cele staționare - o impedanță mai mare, începând cu 32 ohmi.

Funcții și specificații

În zilele noastre, majoritatea căștilor sunt prevăzute cu câteva specificații și funcții suplimentare făcând utilizarea dispozitivelor mult mai confortabilă și practică.

Surround

Efectul prezenței în momentul vizionării unui film sau în timpul unui joc video este garantat. Datorită acestei funcții vei putea distinge direcțiile din care provine sunetul.

Player audio

Se întâlnește de obicei în căștile masive over-ear care îți permit să asculți muzică fără un smartphone sau gadget suplimentar. Conținutul media va fi stocat într-un card de memorie (SD) încorporat.

Dopuri de silicon înlocuibile

De obicei, căștile de acest tip sunt prevăzute cu un complect de 3 mărimi de dopuri de silicon înlocuibile. Acestea sunt necesare din punct de vedere igienic, dar și de potrivire a mărimii pentru fiecare dintre utilizatori.

Izolarea fonică (ASP)

Căștile sunt echipate cu microfoane speciale care captează zgomotul din jur și produc o undă sonoră specială care îl diminuează. Tehnologia ASP îți va permite să te bucuri de muzică bună chiar și în mijlocul celei mai aglomerate străzi.

Controlul volumului

Căștile on-ear și cele full-size sunt dotate cu un regulator încorporat pe una din părți a bolurilor externe, iar în cazul căștilor in-ear, telecomanda este plasată direct pe fire. Aceasta servește pentru schimbarea pieselor, reglarea volumului, buton de pornire a convorbirii telefonice și microfon.

Design pliabil

Acest parametru se aplică în special asupra căștilor full-size sau on-ear pentru a fi mult mai ușor de transportat. De asemenea, acestea pot avea și un case de depozitare.

Alege perechea perfectă de căști la Darwin

Magazinul și gadget store-ul Darwin îți oferă o diversitate de dispozitive audio de înaltă calitate. Alege perechea potrivită de căști și vino să le probezi offline în magazinele noastre sau beneficiază de o livrare direct la domiciliu plasând comanda pe darwin.md. Fii client fidel Darwin și beneficiază de puncte bonus, promoții și reduceri.

FAQ

Ești un meloman înrăit și vrei să iei muzica cu tine oriunde mergi? Învață împreună cu Darwin „cum să alegi perechea potrivită de căști audio?”.

Căștile wireless sunt lipsite de cablu și asta le face mult mai practice în mișcare, prin urmare sunt potrivite pentru plimbări, ore de sport sau dansuri. Căștile cu fir pot fi utilizate cu succes acasă sau la oficiu atunci când privești videouri pe Youtube. Astfel, alege modelul perfect în dependență de activitățile tale zilnice!

În funcție de design și tipul de conexiune deosebim:

  • căști in ear;
  • căști on ear;
  • căști over-ear;
  • căști cu fir;
  • căști wireless.

Pentru a afla mai multe detalii despre fiecare model citește ghidul nostru informativ pe darwin.md.

Printre cele mai cunoscute și calitative brand-uri de căști audio se numără:

  • Marshall;
  • JBL;
  • Beats;
  • Sony;
  • Xiaomi.
Hai să discutăm
Comandă apel