ro ru
photo Cum să alegi o tabletă?

Cum să alegi o tabletă?

Tableta – acest dispozitiv a făcut ravagii în rândurile utilizatorilor cu câțiva ani în urmă. Nimic de mirare! Tabletele oferă mobilitate, funcționalitate și ușurință în utilizare. Se pare că acest gadget inteligent din nou capătă tot mai multă popularitate în rândul consumatorilor, însă, majoritatea nu au nici măcar cea mai mică idee despre cum anume se alege corect o astfel de unitate. Ei bine, nimic complicat la acest capitol, noi ți- am pregătit un mini lifehack despre cum să alegi corect o tabletă. Ești gata? Să-ncepem!

Vezi toate tabletele

Ecranul

TN - este una dintre cele mai întâlnite tipuri de matrice. Aceasta se regăsește în tabletele ieftine, oferind unghiuri medii de vizualizare, o redare echilibrată a culorilor și luminozitate moderată.

Matricile IPS dețin titlul de bestselleri, remarcându-se printr-un unghi larg de vizualizare de până la 180̊, o redare excelentă a culorilor și o luminozitate impunătoare. Prețul unei asemenea matrici este și el pe măsură.

Matricea OLED are o calitate inedită a imaginii în ceea ce ține de saturația culorilor, luminozitatea, unghiurile de vizualizare, contrastul și intensitatea nuanței negre. De obicei, acestea se întâlnesc în cele mai bune tablete de desenat, de altfel.

Diagonala

Tablete compacte (7-8 inch)

Aceste dispozitive sunt destinate navigării pe pagini web, citirii cărților în format electronic, vizualizării video-urilor și realizării sarcinilor ce sunt destul de complexe pentru a fi soluționate de pe un smartphone de rând.

Tablete medii (9-10 inch)

Un echilibru perfect între mobilitate și caracteristici accesibile. Nu vei apuca să le pui în buzunar, dar tabletele de 10 inch sunt adesea mai performante în comparație cu omologii săi mai mici și oferă o vizualizare mult mai plăcută a conținutului multimedia sau a jocurilor video. Mai mult, acestea sunt extrem de comode în realizarea taskurilor atunci când nu ai la îndemână un laptop.

Tablete mari (11-12 inch)

Mai puțin întâlnite pe piață, dar mult mai puternice și potrivite pentru sarcini complexe datorită dimensiunilor ecranului și varietății de accesorii adiacente. În același timp, e ceva mai complicat să numim o tabletă de 12 inch tocmai portabilă, iar prețul ei poate face uneori găuri în buzunar.

Diagonala

Sistemul de operare

Android

Sistem de operare comun ce a fost creat de către compania Google – Android este întâlnit pe tabletele Samsung, Lenovo, ASUS, ACER și pe dispozitivele altor branduri de talie internațională. Acesta se caracterizează printr-un număr impunător de aplicații, servicii, muzică și jocuri gratuite, iar entuziaștii au o mulțime de oportunități pentru a personaliza sistemul. De asemenea, ai posibilitatea să creezi o copie de rezervă a datelor în cazul unei ștergeri accidentale sau pierderi a dispozitivului. Printre varietatea de tablete Android este mult mai ușor să găsești dispozitive ieftine dar cu adevărat productive și de înaltă calitate. Atrage o atenție deosebită la tabletele Xiaomi și tabletele Lenovo Yoga în cazul în care tu ești la moment în căutarea unui dispozitiv ce face parte din segmentul mediu de preț.

Sisteme de operare
Sisteme de operare

IOS

Tabletele Apple ce au la bază sistemul de operare IOS sunt oferite la un preț mai mare și se clasifică drept device-uri de calitate premium cu o serie de caracteristici de top și design exclusiv. Proprietarii unor dispozitive precum iPad 2022 și iPad 2021 au parte de o interfață personalizată și intuitivă și oferă actualizări regulate ale aplicațiilor. Aplicația App Store îți propune o varietate impresionantă de programe, servicii și content-uri, evident contra plată.

Tablete Apple

Windows

Da Windows nu a prins să fie des întâlnit în smartphone-uri, însă e cu mult mai relevant atunci când vine vorba de tablete. Datorită familiarității cu sistemul de operare de pe PC sau laptop, tableta Windows se potrivește perfect pentru muncă și studii. Aceasta este mult mai sigură, îți permite să lucrezi simultan în mai multe aplicații și are un consum redus de energie.

Procesor și memorie RAM

Cât de rapid va funcționa tableta și cât de bine va face față executării mai multor sarcini în același timp depinde de numărul de nuclee, frecvența procesorului și cantității de memorie RAM. În principiu, funcționează o regulă extrem de simplă: cu cât este mai mare numărul de nuclee, frecvența și RAM-ul, cu atât tableta va fi mai puternică și va funcționa mai rapid.

Minim

Un set de bază pentru o tabletă bună și ieftină care să-ți permită să accesezi rețelele de socializare, să citești sau să vizionezi content video este alcătuit dintr-un procesor dual-core cu o frecvență de cel puțin 1GHz și 1GB RAM.

Mediu

O tabletă potrivită pentru realizarea sarcinilor la locul de muncă sau pentru studiu are nevoie de cel puțin 2-4 nuclee, o frecvență de 1,5GHz și minim 2GB RAM.

Maxim

O tabletă gaming, puternică și capabilă să ruleze, fără frâne în sistem, jocuri 3D necesită un procesor cu 4 sau 8 nuclee, o frecvență de 1,5GHz și peste 4GB RAM.

Procesor și memorie RAM

Memorie internă

Capacitatea de memorie internă pentru o tabletă poate varia între 8GB și 64GB, iar principiul după care ar trebui să te ghidezi atunci când intenționezi să cumperi o tabletă ar trebui să fie: „cu cât mai mult, cu atât mai bine”. Memoria internă reprezintă spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru stocarea fișierelor multimedia și a aplicațiilor.

În cazul în care procuri o unitate cu o memorie limitată, aceasta poate fi sporită cu ajutorul unui card microSD. În acest caz tableta trebuie să dețină un slot adecvat pentru plasarea acestuia. De asemenea, studiază cu atenție specificațiile dispozitivului și atrage o atenție aparte datelor care indică tipul cardului de memorie potrivit și capacitatea maximă a acestuia.

Memorie internă

Comunicații

Wi-Fi

O tabletă echipată cu un modul Wi-Fi permite conectarea la o sursă de internet fără fir.

Card SIM

Acesta îți oferă capacitatea de a utiliza comunicarea mobilă pe o așa numită „tabletă telefon” echipată cu un modul GSM și un slot pentru cartelă SIM. În cazul în care device-ul dispune doar de 3G/4G, fără GSM, acesta va putea efectua apeluri pe Viber, Skype sau WhatsApp atunci când are parte de conexiune la internet.

GPS

Funcția GPS lucrează în calitate de navigator pentru determinarea locației și schițarea traseului optimal către destinația dorită.

USB 2.0/USB 3.0

Conectarea dispozitivelor externe precum o unitate flash, un modem 4G, un hard disk, o tastatură externă sau un mouse este posibilă cu ajutorul unui slot USB.

Bluetooth

Îți permite schimbul de date între dispozitive de la o distanță maximă de 100 metri. Astfel, poți conecta o pereche de căști wireless, o tastatură sau un mouse.

NFC

O tehnologie de comunicații fără fir cu rază scurtă de acțiune (cel mult 10 metri), asemănătoare cu Bluetooth, cu ajutorul căreia poți efectua plăți.

Baterie

Autonomia tabletei depinde în primul rând de capacitatea bateriei, dar și de modul de utilizarea a acesteia. De obicei, producătorii indică în specificații nu doar capacitatea acumulatorului în mAh, ci și numărul de ore care le rezistă bateria, într-un anumit mod de funcționare, până la o nouă încărcare. Este important să atragi atenția la acești parametri împreună pentru a-ți crea o impresie adecvată despre autonomia device-ului. Pentru tablete performante, cu un bagaj impresionant de funcții, o baterie de 7800mAh și 10 ore de autonomie este un rezultat bun.

Baterie

Camera

Camera photo de pe o tabletă nu poartă o importanță atât de mare precum una de pe smartphone. Anume din cauza dimensiunilor sale, tableta este mult mai greu de utilizat pe post de aparat foto. La ce atunci mai avem nevoie de o tabletă mare cu o cameră? Ei bine, fără aceasta nu vei putea efectua call-uri video. Astfel pentru a aproxima calitatea camerei pe acest device, doar încearcă realizarea unei fotografii sau video pe web. O tabletă nouă, ceva mai costisitoare, poate ajunge să obțină o cameră frontală de maxim 8MP, dar în mare parte aceasta variază între 2MP și 5MP.

De unde pot procura tablete în Moldova?

Interesat despre cât costă o tabletă, ce reduceri și oferte la tablete sunt disponibile sau ai nevoie de mai multe detalii legate de specificațiile modelului dorit? Accesează gadget store-ul darwin.md, solicită ajutorul consultanților noștri ce-ți vor oferi o alegere variată între tablete ieftine, tablete grafice și nu doar! Noi îți garantăm prețuri atractive, produse de calitate și livrare gratuită în Moldova! Mulțumim pentru cumpărături!

FAQ

Vrei o nouă tabletă dar nu știi pe care să o alegi? Tot nu poți decide care e mai bună? DARWIN îți dă o mână de ajutor! Citește „Cum să alegi o tabletă” și află răspuns la toate întrebările care te macină.

O tabletă clasică o poți folosi pe post de multiplayer pentru a asculta muzică, a privi episoadele din serialul preferat sau a naviga pe internet. Între timp, tableta grafică este un adevărat musthave pentru designeri, pictori, ingineri și arhitecți care îți permite să desenezi direct pe ecran.

Printre cei mai cunoscuți producători de tablete se numără:

  • Apple;
  • Huawei;
  • Lenovo;
  • Samsung;
  • PocketBook;
  • Vonino;
  • Wacom.

O luptă veșnică între Apple și producătorii Android, fie că vorbim de smartphone-uri sau tablete! Totuși, deși iPad-urile sunt considerate tablete din segmentul premium, majoritatea tabletelor Android nu rămân în urma lor. Până la urmă, totul se învârte în jurul preferințelor.

Hai să discutăm
Comandă apel