ro ru
photo Cum să alegi corect un laptop?

Cum să alegi corect un laptop?

Astăzi, ar fi greu să ne imaginăm viața cotidiană fără laptopuri – instrumentele de bază în orice oficiu, sală de clasă sau chiar spațiu comercial. Pe piață avem zeci de producători, cu sute de modele și parametri, care încearcă să ne convingă că produsul lor cel mai bun. Iar la atâta diversitate, uneori e complicat să ții piept, fără să te rătăcești și să nu mai știi ce îți dorești cu adevărat. Cu atât mai mult, procedura de procurare a unui notebook bun presupune și cheltuieli destul de mari, dacă vrei un model cu adevărat performant sau poate un laptop de gaming.

Prin urmare, la sigur nu vrei să dai greș. Și pentru că ne place să fim mereu utili, echipa Darwin a decis să-ți vină în ajutor. Iar cu această ocazie, am pregătit un articol bogat în sfaturi și recomandări ca să simplificăm procesul de alegere a laptopului pereche! Ești curios? Prinde răspunsurile la cele mai populare întrebări, pe care ar trebui să ți le pui când îți alegi un portabil.

laptops

Toate laptop-urile

Pentru ce scop ai nevoie de laptop?

De fapt, aceasta este prima și cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o clarifici înainte de procurarea unui calculator. De regulă, modelele de pe piață sunt destinate mai multor categorii de utilizatori: pentru oficiu, pentru casă, pentru jocuri etc. Chiar și așa, trebuie să înțelegem că aceste clasificări sunt generalizate. Deoarece, de exemplu, în oficiu poți munci doar în Microsoft Office și navigând pe Internet sau cu programe grafice complexe, care necesită multe resurse. Același lucru e valabil și în cazul celorlalte categorii.

Iată de ce, pe lângă clasificarea generală, e important să analizăm detaliat parametrii tehnici și, desigur, să-i atribuim la necesitățile noastre individuale. Putem începe cu stabilirea funcțiilor de care avem nevoie în primul rând. Hai să exemplificăm puțin. De exemplu, un designer grafic nu-și va îndrepta atenția spre laptopuri ieftine, și asta deoarece va avea nevoie de o placă video dedicate și un GPU puternic. Iar un student sau un lucrător de oficiu, are nevoie de un laptop super compact și portabil, cu baterie rezistentă pentru o autonomie îndelungată, de exemplu ca pe un laptop Apple, unul din cele mai populare notebook-uri portabile.

gaming
laptops

Business

laptops

Home

laptops

Gaming

laptops

APPLE

La ce specificații tehnice merită să atragi atenția?

display

Display

Dimensiunile și diagonala

17"

Dacă ești prieten bun cu designul grafic și editezi frecvent video, fotografii și tot felul de proiecte grafice, pentru confortul vizual dar și cel mai înalt nivel de productivitate și performanță, poți alege o diagonală de 17 inch sau peste.

15-16"

Totuși, varianta universală, perfectă pentru utilizarea zilnică, acasă la oficiu, este display-ul de 15 – 16 inch. Există o colecție întreagă de laptopuri cu această diagonal a ecranului, din diferite categorii de preț. Printre cele mai populare în rândul utilizatorilor Darwin, putem enumera:

13,3-14"

Dacă ești mereu în deplasări sau îți place să călătorești și au nevoie de un laptop la îndemână, într-o deplasare de serviciu în Moldova sau poate undeva peste hotare, atunci cea mai bună alegere sunt laptopurile cu diagonală de 13.3 sau 14 inch. Printre cele mai cunoscute modele cu astfel de dimensiuni sunt:

Tipul display-ului

În general, deosebim trei tipuri de matrice a display-ului: IPS, TN și VA, de la care au apărut și alte modificații (MVA, TFT TN, WVA etc). Cea mai scumpă și populară variantă sunt ecranele IPS. Acestea oferă o imagine realistă, bogată în culori saturate și cu unghiuri vaste de vizualizare. Sunt opțiunea perfectă pentru utilizatorii avansați și persoanele care se ocupă la nivel profesionist cu editare grafică. Totuși, utilizatorii simpli, pot opta și pentru variantele mai ieftine, precum: TN+Film sau VA.

display laptop

De asemenea, display-urile pot fi clasificate și după tehnologia de redare a imaginii: LCD (Liquid Crystal Display) și LED (Light Emitting Diod). Diferența dintre ele constă în modul de iluminare. Ecranele LED sunt o tehnologie mai nouă, oferă un contrast mai înalt, culori uniforme și intense, dar și unghiuri vaste de vizualizare, fără distorsiuni.

led
LED
lcd
LCD
display laptop

Totodată, există ecrane cu suprafață lucioasă (glossy) și mată. Cele lucioase pot provoca oboseală la ochi, mai ales în condiții de luminozitate înaltă, din cauză că reflectă lumina, în schimb, oferă o imagine mai bogată. În schimb, ecranele mate nu sunt atât de vizibile în încăperile însorite. Într-un cuvânt, ambele sunt bune, doar că în situații diferite. Important să alegi după necesități!

display

Procesorul

De acest component vital depinde eficiența și productivitatea de lucru a întregului calculator. Astăzi, avem pe piață doi producători de procesoare: Intel și AMD. Majoritatea laptopurilor moderne funcționează pe baza procesoarelor Intel, care pot fi clasificate în câteva serii:

intel atom

Intel Atom
Procesoare din ramura de buget, cu eficiență medie și consum redus de energie.

intel celeron

Intel Celeron
Procesoare de tip desktop, din categoria low-end, ceva mai eficient decât cele precedente.

intel pentium

Intel Pentium
Procesoare din ramura middle, potrivite pentru softurile de oficiu care nu solicit prea multe resurse.

intel xeon

Intel Xeon и Intel Itanium
Procesoare high-performance folosite pentru servere și workstations.

intel core i3

Intel Core i3
este universal și poate suporta o bună parte din sarcinile uzuale.

intel core i9

Intel Core i9
Cel mai puternic și mai productiv este Core i9 – visul oricărui gamer și editor grafic.

intel core i5 intel core i7

Intel Core i5 & i7
Dacă utilizezi programe complexe sau ești un gamer înrăit, atunci ar fi bine să optezi pentru un procesor Core i5 sau i7 de ultimă generație.

display

Memoria RAM

Care este rolul memoriei operative? Hai să-ți explicăm cât mai simplu: pentru a accesa într-un mod direct datele de pe laptopul tău. Cu cât memoria RAM are o capacitate mai mare, cu atât laptopul tău are un feedback mai rapid. Iată de ce RAM-ul este un parametru important pentru editarea foto-video și gaming. Capacitatea minimă a memoriei operative pentru un simplu utilizator, poate începe de la 4 GB. Totuși, ca laptopul tău să nu frâneze, îți recomandăm să-ți iei cu rezervă – de cel puțin 8 GB. Iar la modelele gaming poți găsi de la 16 GB RAM și peste. Important - unele laptopuri permit suplinirea memoriei. Deci, pe parcurs, dacă simți că ai nevoie de ami multă memorie operativă, poți să-i faci un upgrade și să mai adaugi.

4GB

Pentru Home & Office

8GB

Recomandat

16GB

Pentru laptop-uri gaming

display

Placa video

Plăcile video, mai numit și cipuri grafice pot fi de două tipuri: integrate și discrete (dedicate). Dacă nu utilizezi softuri grafice complexe sau nu ești un gamer înrăit, care ține pasul jocurilor de ultimă generație, e suficient să alegi un laptop cu placă grafică integrată. În caz contrar, îți recomandăm să alegi una dedicate, de tip nVidia GTX 1060 sau mai mult.

videocart
display

HDD sau SSD?

Dacă nu știi care e diferența, îți explicăm noi. SSD este o unitate îmbunătățită de stocare a datelor, mai nouă și mai rapidă, decât HDD (Hard Disk Drive). Diferența este simțitoare de-a binelea. Sistemul de operare se va încărca mai rapid iar laptopul va deschide mult mai ușor orice program sau aplicație. Totuși, plusul HDD-ului este că are o capacitate mai mare. Pentru a profita de ambele avantaje, există laptopuri Hybrid, cu memorie combinată. În acest caz, SSD-ul este utilizat pentru viteza de procesare, iar HDD-ul pentru stocarea informațiilor.

Uneori, nu e suficient să mergi doar după principiul „mai scump înseamnă mai bun”, deoarece s-ar putea să dai o sumă mare de bani pentru un laptop cu specificații de care pur și simplu nu ai nevoie. Iată de ce merită să te gândești din timp pentru ce task-uri vei folosi laptopul și ulterior să-ți alegi parametrii importanți.

Pe lângă specificațiile tehnice menționate, nu uita să acorzi atenție la calitatea carcasei, sunetului, autonomia bateriei – aspecte la fel de importante, dacă îți dorești un laptop durabil în timp. De asemenea, merită să ții cont și de brand. Apple, Asus, Lenovo, Dell, HP – la Darwin poți să alegi orice laptop îți e pe plac, la prețuri avantajoase pentru fiecare. În plus, dacă nu ai toată suma, poți să-ți iei orice laptop în credit, în condiții favorabile!

hard disk

FAQ

Cel mai bun laptop este cel care se potrivește în totalitate cu necesitățile tale, dar și care îți oferă un raport optim preț-calitate. Printre brandurile care au reușit să obțină încrederea utilizatorilor, se numără laptopurile Apple, Asus, Lenovo, Dell, Acer, HP etc.
Nu există un răspuns unanim la această întrebare. Mai ales că în prezent există un sortiment imens de laptopuri gaming, din toate categoriile de preț. Printre producătorii de top în această nișă se numără Asus, cu seria Asus ROG și Asus TUF. De asemenea, putem menționa laptopurile for gamers Lenovo Legion, Dell Inspiron Gaming și Asus Predator.
Da, dacă alegi o baterie externă cu capacitatea de peste 10000mAh și tensiunea de 20 V. Ca să fii sigur, verifică dacă bateria are un port cu această tensiuni, dar și dacă este compatibilă cu brandului laptopului tău.
În magazinele Darwin sau pe Darwin.md ai parte de o gamă vastă de laptopuri, din toate segmentele de preț, de la peste 6 producători de top. Consultanții noștri sunt gata să te ajute cu recomandări, ca să-ți alegi notebook-ul, care ți se potrivește cel mai bine.
Hai să discutăm
Comandă apel