ro ru
photo Cum să alegi corect un laptop în anul 2023?

Cum să alegi corect un laptop în anul 2023?

Laptopul în ziua de azi reprezintă un dispozitiv indispensabil a unui om contemporan. Nimic de mirare! Brandurile precum Apple, Samsung, Asus, Lenovo au grijă să creeze dispozitive destinate pentru fiecare, indiferent de ocupația ta de bază. Laptop gaming, pentru studii, sau pentru oficiu, acum tu poți găsi modelul ce va corespunde în totalmente necesităților tale. Iar în cazul în care tu te numeri printre cei care nu cunosc cum să aleagă corect dispozitivul necesar, echipa Darwin a decis să vină în ajutor. Cu această ocazie, am pregătit un articol bogat în sfaturi și recomandări ca să simplificăm procesul de alegere a laptopului pereche! Ești curios? Prinde răspunsurile la cele mai populare întrebări, pe care ar trebui să ți le pui când îți alegi un portabil.

Pentru ce scop ai nevoie de laptop?

De fapt, aceasta este prima și cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o clarifici înainte de procurarea unui calculator. De regulă, modelele de pe rafturile magazinelor sunt destinate mai multor categorii de utilizatori: pentru oficiu, pentru casă, pentru jocuri etc. Chiar și așa, trebuie să înțelegem că aceste clasificări sunt generalizate. Deoarece, de exemplu, în oficiu poți munci doar în Microsoft Office și navigând pe Internet sau cu programe grafice complexe, care necesită multe resurse. Același lucru e valabil și în cazul celorlalte categorii.
Iată de ce, pe lângă clasificarea generală, e important să analizăm detaliat parametrii tehnici și, desigur, să-i atribuim la necesitățile noastre individuale. Putem începe cu stabilirea funcțiilor de care avem nevoie în primul rând. Hai să exemplificăm puțin. De exemplu, un designer grafic nu-și va îndrepta atenția spre laptop ieftine, și asta deoarece va avea nevoie de o placă video dedicate și un GPU puternic. Iar un student sau un lucrător de oficiu, are nevoie de un laptop super compact și portabil, cu baterie rezistentă pentru o autonomie îndelungată, de exemplu ca pe un laptop Apple, unul din cele mai populare notebook-uri portabile. Să ne amintim doar de modelele Mac Book Air M1 sau MacBook Pro M1, aceastea cu adevărat au făcut ravagii în domeniul tehnic.

Toate

Toate Alege

Business

Business Alege

Home

Home Alege

Gaming

Gaming Alege

Apple

Apple Alege

La ce specificații tehnice merită să atragi atenția?

Display

Dimensiunile și diagonala

17"

Dacă ești prieten bun cu designul grafic și editezi frecvent video, fotografii și tot felul de proiecte grafice, pentru confortul vizual dar și cel mai înalt nivel de productivitate și performanță, poți alege o diagonală de 17 inch sau peste.

15-16"

Totuși, varianta universală, perfectă pentru utilizarea zilnică, acasă la oficiu, este display-ul de 15 – 16 inch. Există o colecție întreagă de laptop cu această diagonală a ecranului, din diferite categorii de preț. Printre cele mai populare în rândul utilizatorilor Darwin, putem enumera:
Asus Vivobook S15 Dell Inspiron Gaming 15 Apple Macbook Pro 1

13,3-14"

Dacă ești mereu în deplasări sau îți place să călătorești și ai nevoie de un laptop la îndemână, într-o deplasare de serviciu în Moldova sau poate undeva peste hotare, atunci cea mai bună alegere sunt laptople cu diagonală de 13.3 sau 14 inch. Printre cele mai cunoscute modele cu astfel de dimensiuni sunt:
Apple Macbook Pro 13 Apple Macbook Air 13 Asus Zenbook 14 UX 434FL

Tipul display-ului

De facto, diferențiem trei tip de matrici a display-ului: IPS, TN și VA, de la care au apărut și alte modificații (MVA, TFT TN, WVA etc). Cea mai scumpă și populară variantă sunt ecranele IPS. Acestea oferă o imagine realistă, bogată în culori saturate și cu unghiuri vaste de vizualizare. Cu siguranță, acestea reprezintă opțiunea perfectă pentru utilizatorii avansați și persoanele care se ocupă la nivel profesionist cu editare grafică. În cazul în care te numeri și tu printre astfel de utilizatori, atunci îți sugerăm să atragi atenția la astfel de modele ca Asus Zenbook 14 sau la Macbook Air 2020. Totuși, utilizatorii simpli, pot opta și pentru variantele mai ieftine, precum: TN+Film sau VA.

Tipul display-ului
Led

LED

LCD

LCD

De asemenea, display-urile pot fi clasificate și după tehnologia de redare a imaginii: LCD (Liquid Crystal Display) și LED (Light Emitting Diod). Diferența dintre ele constă în modul de iluminare. Ecranele LED sunt o tehnologie mai nouă, oferă un contrast mai înalt, culori uniforme și intense, dar și unghiuri vaste de vizualizare, fără distorsiuni.

Totodată, există ecrane cu suprafață lucioasă (glossy) și mată. Cele lucioase pot provoca oboseală la ochi, mai ales în condiții de luminozitate înaltă, din cauză că reflectă lumina, în schimb, oferă o imagine mai bogată. În schimb, ecranele mate nu sunt atât de vizibile în încăperile însorite. Într-un cuvânt, ambele sunt bune, doar că în situații diferite. Important să alegi după necesități!

Tipul display-ului

PROCESORUL

De acest component vital depinde eficiența și productivitatea de lucru a întregului calculator. Astăzi, avem pe piață doi producători de procesoare: Intel și AMD. Majoritatea laptoplor moderne funcționează pe baza procesoarelor Intel, care pot fi clasificate în câteva serii:

Intel Atom Procesoare din ramura de buget, cu eficiență medie și consum redus de energie.

Intel Atom

Intel Celeron Procesoare de tip desktop, din categoria low-end, ceva mai eficient decât cele precedente.

Intel celeron

Intel Pentium Procesoare din ramura middle, potrivite pentru softurile de oficiu care nu solicit prea multe resurse.

Intel Pentium

Intel Xeon și Intel Itanium Procesoare high-performance folosite pentru servere și workstations.

Intel Xeon și Intel Itanium

Intel Core i3 este universal și poate suporta o bună parte din sarcinile uzuale.

Intel Core i3

Intel Core i9 Cel mai puternic și mai productiv este Core i9 – visul oricărui gamer și editor grafic.

Intel Core i9
Intel Core i5 & i7 Intel Core i5 & i7

Intel Core i5 & i7 Dacă utilizezi programe complexe sau ești un gamer înrăit, atunci ar fi bine să optezi pentru un procesor Core i5 sau i7 de ultimă generație.

MEMORIA RAM

Care este rolul memoriei operative? Hai să-ți explicăm cât mai simplu: pentru a accesa într-un mod direct datele de pe laptopul tău. Cu cât memoria RAM are o capacitate mai mare, cu atât laptopul tău are un feedback mai rapid. Iată de ce RAM-ul este un parametru important pentru editarea foto-video și gaming. Capacitatea minimă a memoriei operative pentru un simplu utilizator, poate începe de la 4 GB. Totuși, ca laptopul tău să nu frâneze, îți recomandăm să-ți iei cu rezervă – de cel puțin 8 GB. Iar la modelele gaming poți găsi de la 16 GB RAM și peste. Important - unele laptop permit suplinirea memoriei. Deci, pe parcurs, dacă simți că ai nevoie de ami multă memorie operativă, poți să-i faci un upgrade și să mai adaugi.

Memoria RAM

4GB

Pentru Home & Office

8GB

Recomandat

16GB

Pentru laptop-uri gaming

PLACA VIDEO

Plăcile video, mai numit și cip grafice pot fi de două tip: integrate și discrete (dedicate). Dacă nu utilizezi softuri grafice complexe sau nu ești un gamer înrăit, care ține pasul jocurilor de ultimă generație, e suficient să alegi un laptop cu placă grafică integrată. În caz contrar, îți recomandăm să alegi una dedicate, de tip nVidia GTX 1060 sau mai mult. Printre cele mai solicitate modele a notebookurilor pentru gameri, se numără laptople gaming Asus.

Placa video

HDD SAU SSD?

Dacă nu știi care e diferența, îți explicăm noi. SSD este o unitate îmbunătățită de stocare a datelor, mai nouă și mai rapidă, decât HDD (Hard Disk Drive). Diferența este simțitoare de-a binelea. Sistemul de operare se va încărca mai rapid iar laptopul va deschide mult mai ușor orice program sau aplicație. Totuși, plusul HDD-ului este că are o capacitate mai mare. Pentru a profita de ambele avantaje, există laptopuri Hybrid, cu memorie combinată. În acest caz, SSD-ul este utilizat pentru viteza de procesare, iar HDD-ul pentru stocarea informațiilor.

Uneori, nu e suficient să mergi doar după principiul „mai scump înseamnă mai bun”, deoarece s-ar putea să dai o sumă mare de bani pentru un laptop cu specificații de care pur și simplu nu ai nevoie sau să alegi un laptop ieftin și să rămâi mulțumit de achiziția făcută. Iată de ce merită să te gândești din timp pentru ce task-uri vei folosi laptopul și ulterior să-ți alegi parametrii importanți.

Pe lângă specificațiile tehnice menționate, nu uita să acorzi atenție la calitatea carcasei, sunetului, autonomia bateriei – aspecte la fel de importante, dacă îți dorești un laptop durabil în timp. De asemenea, merită să ții cont și de brand. Apple, Asus, Lenovo, Dell, HP – la Darwin poți să alegi orice laptop îți e pe plac, la prețuri avantajoase pentru fiecare. În plus, dacă nu ai toată suma, poți să-ți iei orice laptop în credit, cu cele mai favorabile condiții!

FAQ

Cel mai bun laptop este cel care se potrivește în totalitate cu necesitățile tale, dar și care îți oferă un raport optim preț-calitate. Printre brandurile care au reușit să obțină încrederea utilizatorilor, se numără laptopurile Apple, Asus, Lenovo, Dell, Acer, HP etc.
Nu există un răspuns unanim la această întrebare. Mai ales că în prezent există un sortiment imens de laptopuri gaming, din toate categoriile de preț. Printre producătorii de top în această nișă se numără Asus, cu seria Asus ROG și Asus TUF. De asemenea, putem menționa laptopurile for gamers Lenovo Legion, Dell Inspiron Gaming și Asus Predator.
Da, dacă alegi o baterie externă cu capacitatea de peste 10000mAh și tensiunea de 20 V. Ca să fii sigur, verifică dacă bateria are un port cu această tensiuni, dar și dacă este compatibilă cu brandului laptopului tău.
În magazinele Darwin sau pe Darwin.md ai parte de o gamă vastă de laptopuri, din toate segmentele de preț, de la peste 6 producători de top. Consultanții noștri sunt gata să te ajute cu recomandări, ca să-ți alegi notebook-ul, care ți se potrivește cel mai bine.
Hai să discutăm
Comandă apel