photo Cum să alegi o trotinetă electrică?

Cum să alegi o trotinetă electrică?

După cum dictează regulile nescrise de circulație pe drumurile din Moldova, vehiculul unui „adevărat” șofer trebuie să îndeplinească două criterii de bază: să fie comod și să trezească invidia celor din jur. Primul lucru care ne-a venit în gând – trotineta electrică! De ce nu? Compactă, fiabilă și cu un design potrivit chiar poate întoarce priviri! Vrei să îți crești autoritatea în rândul șoferilor? Ai ajuns acolo unde trebuia! Darwin te învață cum să alegi corect o trotinetă și cum apuci să cucerești drumurile locale. Să trecem la treabă!

trotinete clasice

Ce este o trotinetă electrică și cum funcționează aceasta?

O trotinetă electrică nu înregistrează diferențe majore față de o unitate clasică. În practică se distinge doar prin prezența unui motor, corpus ceva mai puternic, prezența unei baterii și unui controller electronic. Principiul de funcționare, prin urmare, este extrem de simplu. Energia electrică acumulată în baterie pornește motorul cu parametrii definiți de controller. Acesta este setat, la rândul său, în funcție de structura internă și acționează doar la comanda șoferului. Odată pus motorul în funcțiune, momentul forței este transmis roților. O funcție importantă regăsită în modelele mai noi este feedback-ul, care diferă în dependență de modul de conducere. Atunci când roțile se rotesc liber în timp ce cobori o pantă, motorul electric funcționează în calitate de generator, adică încarcă bateria.

Tipuri de trotinete electrice

Per general, vei găsi o varietate uimitoate de trotinete electrice în Moldova care diferă de obicei prin design și construcție, dar având același principu de funcționare și scop. Înainte însă să apuci să procuri o asemnea unitate ar trebui să te familiarizezi cu diversitatea acestora. În principiu, distingem următoarele tipurile de trotinete conform numărului de roți:

II ROȚI

Trotinetele electrice cu două roți sunt cele mai comune și fiabile modele cunoscute în prezent pe piață. Acestea sunt ușoare, versatile, compacte și extrem de sigure. Principalul lor neajuns este însă necesitatea de menținere constantă a echilibrului, care poate da bătăi de cap șoferilor începători. În plus, astfel de trotinete dispun de ceva mai puțin spațiu pentru montarea bateriei. Astfel, deseori, acumulatorul este regăsit sub punte.

III ROȚI

(poziționare față)

Trotineta cu trei roți, dintre care două sunt poziționate în față, este cel mai rar întâlnit model de transport electric de acest fel. Aceasta poate fi caracterizată drept un hibrid dintre un scooter și Segway care se remacă printr-o manevrabilitate sporită. Un dezavantaj impunător al unității este însă minimul de confort în utilizare.

III ROȚI

(poziționare spate)

Trotineta cu trei roți, dintre care două din spate, are un design mai complex și un corpus mai greoi potrivit pentru călătorii îndelungate și confortabile. Aceasta câștigă în fața altor modele în special prin autonomie și putere. De altfel, la fel de polulară este și trotineta electrică cu scaun care se încadrează în aceiași categorie.

Caracteristici importante ale trotinetelor electrice

După ce ai stabilit segmentul de preț dorit în care ai vrea să te încadrezi, a venit timpul să înveți cum alegi o trotinetă electrică bună. Concentrează-ți atenția asupra parametrilor și caracteristicilor de bază a unui asemenea vehicul. Odata analizate poate apuci să revizuiești și segmentul de preț în care îl poziționezi.

trotinete electrice
trotinete pentru copii

Motorul

Tipul de motor joacă un rol aproape decisiv când vine vorba de asemenea cumpărături. În mare parte, vei găsi pe piață două tipuri de motor:

 • Motor-roată (butuc) – motorul și roata alcătuiesc un tot întreg, iar, în dependență de model, motorul poate fi situat fie pe roata din spate, fie pe cea din față. De asemenea, foarte populară este și așa numită „trotineta electrică cu 2 motoare”, în care avem câte un motor pentru ambele roți. Principalul avantaj al motoarelor în butuc este greutatea redusă, prin urmare pot fi ușor transportate și mult mai ușor de manevrat.
 • Motor cu transmisie prin lanț – situat pe ramă, motorul transmite momentul forței către roata din spate prin intermediul unui lanț metalic. Motorul autonom cu lanț cântărește semnificativ mai mult decât cel în butuc, astfel este prezent în trotinetele electrice off road.

Puterea

Sigur, ai auzit de multe ori fraza: „Cu cât mai mult, cu atât mai bine!”. Se pliază atât de bine aici! Adevărat, cu cât este mai puternic motorul, cu atât avem o accelerație și tracțiune mai mare pentru a ridica cu ușurință pantele. Astfel, un motor poate avea o putere de:

 • până la 250W – trotinete electrice pentru copii sau adolescenți care nu depășesc o greutate mai mare de 80kg. Avantajele acestui tip de motor sunt consumul minim al energiei acumulatorului și ușurința în utilizare.
 • 350-500W – trotinete electrice pentru adulți care cântăresc între 80 și 100kg.
 • 1000W – cele mai puternice motoare, potrivite în special pentru bărbați, capabile să ridice chiar și cele mai abrupte dealuri, din păcate consumând o cantitate uriașă de energie a bateriei.

Viteza

Doar imaginează-ți vântul care îți trece frumos prin plete! Dacă ai de gând să parcurgi traseie cu „viteza luminii”, atunci fii atent aici! Principalele segmente de viteză pe care le pot poseda asemenea unități de transport sunt:

 • 10-12km/h – viteză oferită în mare parte de trotinetele electrice mai ieftine sau cele pentru copii.
 • 25-35km/h – considerată cea mai confortabilă și sigură viteză pentru șoferii începători, potrivită pentru plimbările în parc.
 • 80-90km/h – supusă doar șoferilor experimentați și fanilor sporturilor extreme. Această viteză impune respectarea anumitor reguli de circulație în special pe șosele sau trotuare.

Greutatea

Poate la prima vedere nu îți pare un parametru foarte important, dar în momentul în care vei ridica ultima scară pentru a ajunge acasa ducând în spate o trotinetă imensă îți vei aduce aminte de cele spune în continuare. Ei bine, o trotinetă electrică se poate încadra în unul dintre aceste segmente de greutate:

UȘOARE

până la 12kg

MEDII

de la 12 la 20kg

GRELE

peste 20kg

Vom remaca însă faptul că greutatea vehicolului depinde de materialul din care este confecționat, diametrul roților, capacitatea bateriei interne și prezența unor elemente suplimentare, cum ar fi un scaun.

trotinete freestyle

Diametrul roților

Treaba stă foarte simplu aici! Cu cât sunt mai mici roțile, cu atât vei avea nevoie de o putere mai mică a motorului pentru a accelera. Dezavantajul diametrului roților mai mici de 5-6 inci este însă traversare anevoioasă a suprafețelor cu găuri și fisuri. De altfel, foarte nepotrivite pentru drumurile din Moldova. O soluție universală, care va face față realității noastre sunt roțile cu un diametru de 8-10 inci. Acestea vor putea parcurge atât terenuri denivelate, cu pietre sau din potrivă cu nisip moale și toate astea fără a pune mai multă sarcină pe motor și baterie. Nu uita însă că diametrul roților aduce propriile corective când vine vorba de greutate.

Acumulatorul

Vei întâlni, în special, baterii confecționate din Li-Ion (litiu-ion) și SLA (plumb acid). Primele sunt utilizate cu mai mare regularitate datorită capacității sporite într-o greutate minimă, deși își pierd din energie de două ori mai repede atunci când temperatura este sub 0 grade. Pe de altă parte, bateriile plumb acid sunt mult mai rezistente la frig, dar sunt cu mult mai grele de cât cele Li-Ion. Prin urmare, acestea le vei întâlni doar în trotinetele electrice mari. Pe lângă tipul acumulatorului, este la fel de important să acorzi o atenție sporită capacității acestuia:

 • 5000 mAh – suficient cât să ție prins un copil la plimbare. Distanța maximă pe care o poate parcurge o trotinetă cu aceasta capacitate este 8-10km.
 • 8000 mAh – dacă ai de parcurs zilnic naveta casă-muncă-casă, atunci autonomia acestei unități este numai bună pentru a traversa o distanță de aproximativ 15km.
 • 12000 mAh – poate atinge o distanță de 25km.
 • peste 12000 mAh – ajunge să parcurgă până la 30km.

Display/Faruri/Frâne

Per general, acești parametri sunt prezenți la majoritatea trotinetelor electrice, fiind implimentate însă în moduri diferite. Farurile pot fi instalate fie în partea de jos a trotinetei pentru a ilumina porțiunea de drum de dinaintea acesteia, fie în partea de sus pentru a atenționa șoferul de pietonii care se apropie. Îți recomandăm, de asemenea, să alegi un vehicul cu un display care să prezinte datele cu referire la distanța parcursă, procentul bateriei și viteză. În ceea ce privește frânele, ar fi bine să optezi pentru una standard manuală, amplasată în partea stângă și care acționează asupra abreiajului interior al tamburului din spate. Frânele cu disc sunt ceva mai dure, dar sunt mult mai sigure în caz de accident.

Cumpără o trotinetă electrică la DARWIN!

Acum că știi sigur cum o alegi și de ce anume ai nevoie, nu ezita să dai click pe darwin.md și să alegi, din intreaga gamă de produse, trotineta visurilor tale. Prețul acesteia poate varia între 2500 și 18.000 de lei. Calculează, potrivește, realizează o comandă, iar noi ți-o livrăm în timp util în orice colț al țării. Acum te poți numi ȘOFER cu literă mare!

FAQ

Ai nevoie de o trotinetă electrică, dar nu știi pe care să o alegi? Citește Darwin Lifehack „Cum să alegi o trotinetă electrică” și află la ce ar trebui să fii atent atunci când intenționezi să cumperi un nou „armăsar” pe două roți.

Trotineta electrică este aceeași trotinetă clasică pe care o aveai în copilărie, acum însă pusă în funcțiune cu ajutorul unui motor, unei baterii și unui controller electronic.

În prezent, nu există o reglementare clară a călătoriilor cu trotinetele electrice pe drumurile publice. Totuși, recomandarea noastră este să conduci această unitate de transport electric în locurile special amenajate și cu o viteză maximă care să nu depășească 50km/h.

Prețul unei trotinete electrice în gadget store-ul darwin.md variază între 2500 și 18000 de lei.

Hai să discutăm
Comandă apel