Se pare că trotinetele electrice deja demult au intrat în viața noastră cotidiană și alegerea unui astfel de vehicul nu mai reprezintă un proces anevoios. Ei bine, cam așa stau lucrurile, până tu nu decizi să procuri prima ta trotinetă electrică. Și aici, la sigur tu te vei confrunta cu o sumedenie de parametri, modele, prețuri și cel mai probabil vei avea nevoie de ajutor.
Darwin te va învăța cum să alegi corect o trotinetă și cum apuci să cucerești drumurile locale. Să trecem la treabă!
Alege o trotinetăCe reprezintă o trotinetă electrică și cum funcționează aceasta?
Trotineta electrică nu înregistrează diferențe majore față de o unitate clasică. În practică se distinge doar datorită prezenței unui motor, carcasei rezistente, a unei baterii și unui controller electronic. Principiul de funcționare, prin urmare, este extrem de simplu. Energia electrică acumulată în baterie pornește motorul cu parametrii definiți de controller. Acesta este setat, la rândul său, în funcție de structura internă și acționează doar la comanda șoferului. Odată pus în funcțiune momentul forței este transmis roților. O funcție importantă regăsită în modelele mai noi este feedback-ul, ce diferă în dependență de modul de conducere. Atunci când roțile se rotesc liber în timp ce cobori o pantă, motorul electric funcționează în calitate de generator, adică încarcă bateria.
Tipuri de trotinete electrice
La sigur tu vei găsi o varietate uimitoate de trotinete electrice în Moldova ce diferă de obicei prin design și construcție, dar având același principiu de funcționare și scop. Înainte să procuri o asemnea unitate este cazul să te familiarizezi cu diversitatea acestora. Astfel, distingem următoarele tipuri de trotinete conform numărului de roți:
II ROȚI
Trotinetele electrice cu două roți sunt cele mai cunoscute modele în prezent pe piață. Acestea sunt ușoare, versatile, compacte și extrem de sigure. Principalul lor dezavantaj este însă necesitatea de menținere constantă a echilibrului, ce poate crea bătăi de cap șoferilor începători. Mai mult, aceste trotinete dispun de ceva mai puțin spațiu pentru montarea bateriei. Astfel, deseori, acumulatorul este regăsit sub punte.

III ROȚI (poziționare față)
Trotineta cu trei roți, dintre care două sunt poziționate în față, este cel mai rar întâlnit model de transport electric de acest fel. Aceasta poate fi caracterizată drept un hibrid dintre un scuter electric și Segway care se remacă printr-o manevrabilitate sporită. Un dezavantaj impunător al unității este însă minimul de confort în utilizare.
III ROȚI (poziționare spate)
Trotineta cu trei roți, dintre care două din spate, are un design mai complex și o carcasă mai impunătoare, ce este potrivită pentru călătorii îndelungate și confortabile. Însă, această față de alte modele deține un avataj enorm ce se rezumă la autonomie și putere. De altfel, la fel de polulară este și trotineta electrică cu scaun care se încadrează în aceeași categorie.

Caracteristicile importante ale trotinetelor electrice


După ce ai stabilit segmentul de preț dorit în care ai vrea să te încadrezi, a venit timpul să înveți cum alegi o trotinetă electrică bună. Concentrează-ți atenția asupra parametrilor și caracteristicilor de bază a unui asemenea vehicul. La sigur, după ce vei afla mai multe informații despre acestea, te vei apuca să revizuiești și segmentul de preț în care îl poziționezi.
Tipul de motor joacă un rol aproape decisiv când vine vorba de asemenea cumpărături. În mare parte, vei găsi pe piață două tipuri de motor:
- · Motor-roată (butuc) – motorul și roata alcătuiesc un tot întreg, iar, în dependență de model, motorul poate fi situat fie pe roata din spate, fie pe cea din față. De asemenea, foarte populară este și așa numită „trotineta electrică cu 2 motoare”, în care avem câte un motor pentru ambele roți. Principalul avantaj al motoarelor în butuc este greutatea redusă, prin urmare pot fi ușor transportate și mult mai ușor de manevrat.
- · Motor cu transmisie prin lanț – situat pe ramă, motorul transmite momentul forței către roata din spate prin intermediul unui lanț metalic. Motorul autonom cu lanț cântărește semnificativ mai mult decât cel în butuc, astfel este prezent în trotinetele electrice off road.
Puterea
Sigur, ai auzit de multe ori fraza: „Cu cât mai mult, cu atât mai bine!”. Se pliază atât de bine aici! Adevărat, cu cât este mai puternic motorul, cu atât avem o accelerație și tracțiune mai mare pentru a ridica cu ușurință pantele. Astfel, un motor poate avea o putere de:
- · până la 250W – trotinete electrice pentru copii sau adolescenți care nu depășesc o greutate mai mare de 80kg. Avantajele acestui tip de motor - consumul minim al energiei acumulatorului și ușurința în utilizare.
- · 350-500W – trotinete electrice pentru adulți ce cântăresc între 80 și 100kg.
- · 1000W – cele mai puternice motoare, potrivite în special pentru bărbați, capabile să ridice chiar și cele mai abrupte dealuri, din păcate consumând o cantitate uriașă de energie a bateriei.
Viteza
Doar imaginează-ți vântul care îți trece frumos prin plete! Dacă ai de gând să parcurgi trasee cu „viteza luminii”, atunci fii atent aici! Principalele segmente de viteză pe care le pot poseda asemenea unități de transport sunt:
- · 10-12km/h – viteză oferită în mare parte de trotinetele electrice ieftine sau trotinetele pentru copii. Alege o trotinetă pentru copii
- · 25-35km/h – considerată cea mai confortabilă și sigură viteză pentru șoferii începători, potrivită pentru plimbările în parc.
- · 80-90km/h – supusă doar șoferilor experimentați și fanilor sporturilor extreme. Această viteză impune respectarea anumitor reguli de circulație în special pe șosele sau trotuare.
Nota Bene: Odată ce vei procura trotineta electrică, este cazul să achiziționezi și un echipament reflectorizant, pentru a evita producerea accidentelor. Ai grijă la drum! În online store-ul darwin.md tu poți găsi și o serie de accesorii speciale pentru trotinetă ca: lăcate inteligente, încărcătoare, genți, suporturi pentru sticlă și multe altele!
Accesorii pentru trotineteGreutatea
Poate la prima vedere nu îți pare un parametru foarte important, dar în momentul în care vei ridica ultima scară pentru a ajunge acasă ducând în spate o trotinetă imensă îți vei aduce aminte de cele spuse în continuare. Ei bine, o trotinetă electrică se poate încadra în unul dintre aceste segmente de greutate:
UȘOARE - până la 12kg
MEDII - de la 12 la 20kg
GRELE - peste 20kg
Vom remaca însă faptul că greutatea vehicolului depinde de materialul din care este confecționat, diametrul roților, capacității bateriei interne și prezența unor elemente suplimentare, cum ar fi un scaun.
Diametrul roților

Simplu de tot! Cu cât sunt mai mici sunt roțile, cu atât vei avea nevoie de o putere mai mică a motorului pentru a accelera. Dezavantajul diametrului roților mai mici de 5-6 inch reprezintă însă o traversare anevoioasă a suprafețelor cu găuri și fisuri. De altfel, acestea sunt foarte nepotrivite pentru drumurile din Moldova. O soluție universală, ce va face față realității noastre sunt roțile cu un diametru de 8-10 inch. Acestea vor putea parcurge atât terenuri denivelate, cu pietre sau din potrivă cu nisip moale și toate astea fără a pune mai multă sarcină pe motor și baterie. Nu uita însă că diametrul roților aduce propriile corective când vine vorba de greutate.
Acumulatorul
Vei întâlni, în special, baterii confecționate din Li-Ion (litiu-ion) și SLA (plumb acid). Primele sunt utilizate cu mai mare regularitate datorită capacității sporite într-o greutate minimă, deși își pierd din energie de două ori mai repede atunci când temperatura este sub 0 grade. Pe de altă parte, bateriile plumb acid sunt mult mai rezistente la frig, dar sunt cu mult mai grele în comparație cu cele Li-Ion. Prin urmare, acestea le vei întâlni doar în trotinetele electrice mari. Pe lângă tipul acumulatorului, este la fel de important să acorzi o atenție sporită capacității acestuia:
- · 5000 mAh – capacitate suficientă pentru ca un copil să facă o plimbare în raza unui parc. Distanța maximă pe care o poate parcurge o trotinetă cu aceasta capacitate este 8-10km.
- · 8000 mAh – dacă ai de parcurs zilnic naveta casă-birou-casă, atunci autonomia acestei unități este numai bună pentru a traversa o distanță de aproximativ 15km.
- · 12 000 mAh – poate atinge o distanță de 25km.
- · peste 12000 mAh – ajunge să parcurgă până la 30km.
Display/Faruri/Frâne
Per general, acești parametri sunt prezenți la majoritatea trotinetelor electrice, fiind implimentate însă în moduri diferite. Farurile pot fi instalate fie în partea de jos a trotinetei pentru a ilumina porțiunea de drum de dinaintea acesteia, fie în partea de sus pentru a atenționa șoferul de pietonii care se apropie. Îți recomandăm, de asemenea, să alegi un vehicul cu un display care să prezinte datele cu referire la distanța parcursă, procentul bateriei și viteză. În ceea ce privește frânele, ar fi bine să optezi pentru una standard manuală, amplasată în partea stângă și care acționează asupra abreiajului interior al tamburului din spate. Frânele cu disc sunt ceva mai dure, dar sunt mult mai sigure în caz de accident.
Cumpără o trotinetă electrică la DARWIN!
Acum că știi sigur cum o alegi și de ce anume ai nevoie, la Darwin trotineta electrică poate fi găsită la un preț între 2500 și 18.000 de lei. Alege-ți trotineta electrică potrivită a brandurilor de talie internațională ca: Xiaomi, Proove, Razor, Ninebot, iar noi ți-o livrăm în orice colț al Moldovei absolut gratuit!