






Cum să alegi un smartphone ideal?

În ziua de azi, pentru atenția noastră luptă un număr considerabil de smartphone-uri, începând cu cele mai simple și terminând cu modelele de top. Varietatea dispozitivelor, adesea creează probleme la alegerea unui model anumit. Însă, nu trebuie să vă faceți griji! Noi îți oferim o mână de ajutor și te ajutăm să alegi device-ul ce se va potrivi perfect necesităților tale cotidiene.
Ce calități trebuie să posede un ecran ideal?
Anume display-ul este acel factor definitor la care atrag atenția majoritatea utilizatorilor. E previzibil, căci anume interacțiunea cu ecranul smartphone-ului ocupă circa 99% din timp.

Anume din acest motiv, ca display-ul să nu provoace un oarecare disconfort, trebuie să te atârni serios la alegerea acestuia. În total sunt trei obiective de bază după care trebuie să te conduci la alegere: diagonala, rezoluția și tipul matricei.
Diagonala și rezoluția sunt parametrii cunoscuți de toți. Astfel, telefoanele cu o diagonală impunătoare sunt destinate vizionării emisiunilor și interacțiunii cu documentele.

În același timp ecranele compacte sunt ușor-manevrabile chiar cu ajutorul unei singure mâini și ocupă mai puțin spațiu. Ceea ce ține de rezoluție – anume acest parametru definește calitatea imaginii. Cu cât mai mult-cu atât mai bine. Totuși, trebuie să iai în considerație, că anume așa tip de telefoane consumă mai multă energie, decât analoagele sale mai mici.
La capitolul tipurilor ecranelor trebuie să analizăm minuțios mai mulți factori. În total sunt cunoscute doar două tipuri de tehnologii folosite la producereza ecranelor pentru smartphone : LCD și OLED.
LCD

Display-ul LCD – cel mai răspândit tip de diplay pe smartphone-uri datorită echilibrului perfect între preț și calitate. Aceste ecrane oferă o gamă vastă de nuanțe, o imagine clară și unghiuri vaste de vedere. Vă prezentăm lista display-urilor a tehnologiei date:
- TFT;
- TN;
- IPS;
- Retina Display;
- Liquid Retina.
OLED

Tehnologia OLED este bazată pe folosirea diozilor luminiscente organice. Diferența de bază între LCD și OLED este reprezentată de culorile intense și calitatea inedită a imaginii. Astfel, display-urile OLED redau o imagine mai profundă și reală. Reprezentanții acestei tehnologii sunt:
- AMOLED;
- Super AMOLED;
- Dynamic AMOLED;
- Super Retina.
Trebuie să atrageți atenția la faptul că atunci când imaginea este clară și deschisă la culoare, display-ul AMOLED este cu mult mai econom la capitolul energiei.
Cum arată camera de ultima generație?
În zilele noastre, este greu să-ți imaginezi absența unei camere frontale la un smartphone. Cum altfel noi a-m înregistra pozele și împrejurimile pitorești și a-m împărtăși emoțiile cu cei din jur? Din fericire, majoritatea smertphone-urilor sunt dotate cu camere de ultima generație, inclusiv și cele frontale. Și în cazul în care ai de gând să impresionezi prietenii cu foto și video de pe Instagram sau TikTok, trebuie să atragi o atenție deosebită la acest capitol. Parametrii de bază a unei camere de top sunt : numărul de megapixeli, tipul diafragmei, posibilitatea stabilizării imaginii și încă câțiva parametri la număr.
Numărul de megapixeli reprezintă un parametru extrem de important, deoarece anume de acest parametru depinde nivelul de calitate și claritate a imaginii. Evident, cu cât mai mult – cu atât mai bine. Deși, calitatea imaginilor este strâns legată și de alți parametri.
Joasă
Înaltă

- 50MP +
- 36MP
- 24MP
- 16MP
- 12MP

f/4
f/2.8
f/2
f/1.4
Joasă
Calitatea imaginii
Înaltă
De exemplu – diafragma. Aici o importanță deosebită îi revine unui parametru deosebit și anume f/. El este responsabil de puterea luminii și denotă câtă lumină poate fi transpusă de către camera anumită. Cu cât mai mic este acest indice, cu atât mai mult se deschide diafragma și cu atât mai multă lumină este transpusă de către aceasta. Cu cât mai multă lumină – cu atât mai bune și intense sunt pozele și cu atât mai reușite sunt imaginile făcute în lipsa sursei de lumină.
Calitatea depinde și de prezența stabilizării pozelor. Această funcție ajută la evitarea creării unor imagini neclare datorită stabilizării obiectivului la mișcarea camerei sau la filmarea secvențelor video în timpul mersului. Stabilizarea optică este una dintre cele mai bune variante, deși cea digitală la fel promite o calitate deosebită. La fel, găsiți și modele de telefoane cu opțiunea de filmare de 360 de grade și este ideală pentru întipărirea unor momente unice în aplicațiile de tip VR, astfel ca Pokemon Go sau Panorama Pictures.


Trebuie să menționăm despe aplicațiile în care puteți cu ușurință redacta pozele și secvențele video. Diferența între unele bune și nu prea o ve-ți observa din prima. Deși, totul este foarte individual și depinde de modelul telefonului și de sistemul de operare. Astfel, în cazul în care nu reușești să faci poze pe placul tău, nu te grăbi să dai vina pe cameră. Posibil cauza se ascunde în aplicație și este cazul să optezi pentru un alt soft.
Câte ceva despre aspectul interior?

Este tocmai timpul potrivit să atragem atenția și la aspectul interior al smartphone-ului. Aici, suntem interesați de procesor, memoria operativă și memoria incorporată. Anume aceste componente oferă smartphone-ului tău posibilitatea de a executa rapid toate operațiunile necesare. Este important să menționăm, că nu este cazul să optați pentru modele super-performante. Odată ce tu nu ai de gând să descarci jocuri ce au la bază grafică complexă, atunci optează pentru modele simple.
Pe preocesor îl putem compara cu un creier al smartphone-ului. Anume de el depinde pe cât de repede și productiv va activa telefonul în cauză. La momentul actual procesoarele posedă arhitecturi diferite, caracteristici și oferă diferite posibilități. Noi suntem interesați în mare parte doar de două: numărul de nuclee și frecvența acestora. Cu cât mai multe nuclee, cu atât mai bine telefonul se va descurca simultan cu mai multe sarcini. La fel, frecvența nucleelor influențează rapiditatea procesării informațiilor.
Memoria operativă la fel influențează capacitatea telefonului de a efectua mai multe sarcini concomitent. Aici, la fel putem fi conduși după principiu: cu cât mai mult – cu atât mai bine. Totuși, tipul de memorie trebuie să fie ales în dependență de necesitățile individuale.
Ceea ce ține de memoria incorporată, de ea depinde câtă informație tu vei putea stoca pe dispozitivul dat. Clasificarea smartphone-urilor conform parametrului de volum al memoriei, are loc astfel:
RAM
3 GB
home & office
RAM
4-6 GB
pentru procese voluminoase
RAM
8-16 GB
for gaming
32 GB
pentru stocarea file-urilor de bază, a aplicațiilor și a imaginilor.
64–128 GB
pentru păstrarea muzicii, video, a aplicațiilor și jocurilor.
256 GB - 1 TB
cu un astfel de volum, la sigur poți stoca orice tip de informație: emisiuni în întregime, filme, o bibliotecă audio sau toate albumurile trupei preferate.
Este important să atragi atenția la faptul că telefoanele de obicei au un sistem operativ preinstalat, ce ocupă o parte a memoriei. Spre exemplu, pe un smartphone cu 32 Gb după instalarea sistemului operativ, vor fi disponibile pentru stocarea datelor doar 28 Gb.
La ce să ne așteptăm de la autonomie?
Autonomia depinde mult de modelul concret și în ce măsură folosești smartphone-ul. De obicei, modelele mai avansate consumă mai multă energie, decât modelele cu caracteristici medii. Pentru a nu da de gol, optați pentru modele cu un acumulator mai mare. Este actual pentru cei, care se folosesc activ de smartphone. Ceea ce ține de încărcarea acumulatorului, aici totul este destul de simplu. În ziua de azi, practic toate modelele de smartphone-uri au opțiunea de încărcarea rapidă ce vă ajută să încărcați telefonul în timp record. Aici trebuie să te interesezi de numărul de W pe care le oferă încărcătorul. Și iarăși, cu cât mai mult – cu atât mai bine.
Funcția încărcării wireless îți oferă posibilitatea să încarci smartphone-ul prin intermediul inducției electromagnetice. Și modelele noi ale smartphone-urilor se laudă cu funcția încărcării wireless inversă. Ceea ce înseamnă că smartphone-urile pot să ofere energia altor dispozitive, spre exemplu ceasurilor-smart sau căștilor.
Joasă
Înaltă

- 5000mAh+
- 4000mAh
- 3100mAh
- 2500mAh
- 1800mAh
Autonomie
Cum rămâne cu modelele clasice ale smartphone-urilor?
Odată ce faci parte din categoria utilizatorilor care optează pentru un telefon care să-și îndeplinească funcțiile de bază – să facă și să primească apeluri și mesaje, atunci este ok să optezi pentru un model clasic. Datorită autonomiei de durată, funcțiilor de bază și a prețului avantajos, acestea reprezintă o alternativă pentru cei care folosesc smartphone-ul pentru a apela pe cei apropiați.
Indiferent de circumstanțe, în rețeaua magazinelor Darwin tu vei găsi cel mai detaliat catalog al modelelor de telefoane și smartphone-uri cu prețuri indicate pentru fiecare model în parte. Rămâi pe fir împreună cu Darwin!
Toate articolele


1
- 2
- 3
- ...
- 10
- Mai departe
newsletter cool