








Cum să alegi un WiFi router?

“Îmi spui și mie parola de la WiFi”? Cred că e cea mai frecventă întrebare auzită în ultimii ani? Ceva timp în urmă, lumea abia făcuse cunoștință cu ceea ce astăzi numim PC, după care acesta a fost conectat prin cablu la Internet. Astăzi însă ajungem să facem conexiunea la rețea prin “aer”? Cum se face?
De fapt, vorbim mai degrabă despre un router wireless – dispozitivul prin intermediul căruia reușim să legăm la o rețea comună mai multe device-uri, cum ar fi un laptop, smartphone, televizor sau tabletă. Router-ul are posibilitatea să transmită semnalul la Internet atât prin cablu, cât și fără. S-ar părea că totul este foarte clar și simplu, însă atunci când apuci să cumperi unul sunt câteva aspecte despre care ar trebui să cunoști mai multe. Să mergem!

Rețeaua WiFi. Setări principale ale conexiunii wireless
Chiar dacă intenționezi să folosești router-ul wireless pentru conectarea la rețea fără fir, acesta are nevoie de o alimentare directă, prin cablu, de la o sursă de rețea globală. La acest moment, se cunosc următoarele conexiuni cheie:
DSL(ADSL,VDSL)
DSL (ADSL, VDSL)
Internet prin linia telefonică. Aceste modele au o lățime de bandă redusă și sunt instalate, în mare parte, în așezări la distanță unde nu există posibilitatea de a conecta un cablu optic.
Еthеrnеt
Еthеrnеt
Conectarea printr-un canal special al furnizorului – RJ 45. Majoritatea modelelor existente astăzi pe piață au un astfel de suport de conectare WAN.
GPON
GPON
Un model relativ nou „alimentat” printr-un canal cu fibră optică. Conectarea este puțin mai costisitoare, dar care permite obținerea unei rate maxime de transfer a datelor.

Standardul WiFi
Presupune capacitatea pusă la dispoziție de către router de obținere a unei rate maxime de schimb a datelor și a unui număr sporit de dispozitive conectate la unitate.
WiFi standard IEEE 802.11a
Funcționează într-un diapazon de până la 5 GHz, viteza maximă de transmisie - până la 54 Mbps
a
WiFi standard IEEE 802.11b
diapazonul de 2,4 GHz, viteza max. de transmisie - de la 5,5 Mbps la 11 Mbps
b
WiFi standard IEEE 802.11g
diapazon de 2,4 GHz, viteza max. de transmisie - până la 54 Mbps
g
WiFi standard IEEE 802.11n
diapazon de 2,4 GHz, 5 GHz, viteza max. de transmisie - de la 150 Mbps la 450 Mbps
n
WiFi standard IEEE 802.11ac
diapazonul de 5 GHz, viteza max. de transmisie - de până la 7 Gb/s
ac
Routerul poate funcționa, de asemenea, simultan în diverse benzi de frecvență. În acest mod, unitatea este capabilă să suporte mai multe rețele Wi-Fi independente simultan. Iată două frecvențe populare de transmisie a semnalului wireless:
2,4 GHz
90% dintre gadget-urile moderne funcționează cu această frecvență, având o rază mare de acțiune. Pune la dispoziție doar 3 canale și este mai puțin rezistentă la perturbări sau suprasolicitări. Costul unui astfel de dispozitiv este mai ieftin, de asemenea, acesta permite transmiterea undelor prin pereți și alte obstacole rigide.
5 GHz
Presupune o viteză mai rapidă a transferului de date, fără întârzieri. Semnalul dispozitivului necesită vizibilitate directă fără obstacole.
Pe lângă standardul și frecvența WiFi, viteza rețelei wireless depinde de numărul de antene. Cu cât sunt mai multe, cu atât schimbul de date dintre dispozitivele conectate și unitate este mai rapid. Limita de viteză WiFi pentru modelul cu o singură antenă este de 150 Mbps și aceasta crește în același raport cu fiecare antenă nouă.
150 Mbps
1 antenă
300 Mbps
2 antene
450 Mbps
3 antene
Ca să fie clar, aceste viteze sunt posibile doar în condiții ideale de lucru, fără perturbări externe. De asemenea, viteza finală a accesului la Internet prin WiFi nu poate depăși limita furnizorului.
Sfaturi utile!

Unde amplasez router-ul pentru o eficiență sporită?
Plasează dispozitivul la o distanță egală de toți utilizatorii prezenți în casa ta (televizoare, PC-uri, imprimante). Dacă va fi configurat corect viteza de transfer va fi împărțită egal pentru fiecare dispozitiv în parte care va folosi acea rețea WiFi. De asemenea, reține, cu cât distanța dintre router și dispozitiv este mai mare, cu atât între ele apar mai multe obstacole care vor duce la diminuarea vitezei de conectare la Internet.
De ce am nevoie de un port USB în unitate?
Modele noi de routere WiFi îți pun la dispoziție mai multe porturi LAN pentru conectarea prin fir a televizorului, a stației de jocuri sau a PC-ului. Însă, trebuie să ne asigurăm că unitatea are măcar un port USB care ne va permite conectarea unor dispozitive periferice, a unui stick sau a unui modem 3G.
Ce model de router să cumpăr?
Dacă ești în căutarea celui mai bun router wireless îndreaptă-ți atenția asupra următorilor producători:
- TP-Link;
- D-Link;
- Huawei;
- Xiaomi.
De unde pot procura un router WiFi?
Vino la Darwin! Aici vei avea parte de o varietate de modele și o consultanță specializată în domeniu. Fie că alegi o vizită offline direct în magazinele noastre sau online pe site-ul darwin.md, noi suntem dispuși să îți oferim servicii de calitate și o livrare gratuită la timpul stabilit. Fii client fidel DARWIN.MD!

FAQ
Printre cele mai cunoscute și destoinice brand-uri de WI-FI router se numără:
- TP-LINK;
- MERCUSYS;
- Huawei;
- Xiaomi;
- Mikrotik;
- Netis;
- Ubiquiti.
Cumpără noul tău router WI-FI la DARWIN! Aici ai parte de produse de calitate, prețuri atrăgătoare, consultanță specializată și livrare gratuită oriunde în Moldova!
Toate articolele


1
- 2
- 3
- ...
- 10
- Mai departe
newsletter cool