








Microscop vs. telescop. Ce poți dărui unui tânăr explorator?

Universul este nemărginit și plin de mistere. Nu poți “gusta” din ele doar răsfoind prin cărți sau ascultând poveștile adulților. Trebuie să atingi, să vezi, să pipăi, să simți pe propria piele. Nu încerca să îl împiedici! Da, tu! Om adult! Fii cel care îl vei îndruma și îi vei deschide calea spre miracolele ce îl înconjoară. Fii cel mai bun prieten pentru tânărul tău explorator! Cum? Ai nevoie de un telescop și un microscop. De ce să îi dăruiești copilului tău un microscop sau un telescop? Simplu! Dezlipește-l de la ecranul smartphone-ului, care în ultima vreme pare că “înghite” din ce în ce mai mult din imaginația și intenția sa de a descoperi lucruri noi în viața reală. Încearcă să interesezi micul geniu cu altceva decât rețelele sociale și jocurile online.
Ce este un microscop? Vs. Ce este un telescop?
Știm cât de important este să insufli copilului dorința pentru studiu. Forțarea acestuia este însă ineficientă și poate crea traume și consecințe negative în viitor. Rolul părintelui este de a trezi, recunoaște și a susține orice interes al copilului său. Pentru a trezi acest interes față de cunoașterea lumii înconjurătoare, tânărul are nevoie de câteva instrumente importante:
Microscop
Un dispozitiv optic prevăzut în scopul cercetării țesuturilor, microbilor, structurii celulelor și studiul reacțiilor chimice. Acesta permite vizualizarea obiectelor microscopice și în miniatură printr-un zoom multiplu. Este un instrument potrivit tinerilor pasionați de chimie și biologie.
Telescop
Dispozitivul prin intermediul căruia poți studia corpurile cerești și alte obiecte din spațiu. Se potrivește tinerilor pasionați de astronomie în scopul vizualizării sateliților, planetelor, constelațiilor și cometelor căzătoare. De asemenea, poate fi utilizat și în cercetările “pământești”.
Ce tipuri de microscoape există?
Pentru că am definit mai sus ce este microscopul, a venit timpul să explicăm și ce modele putem întâlni pe piață. Diversitatea lor rezonează exclusiv cu modul și tipul de cercetare la care va fi utilizat acest dispozitiv.
Microscopul compus este device-ul alcătuit din multiple obiective și combinații de lentile amplasate în apropierea obiectului studiat care permit proiectarea imaginii în ocular. Microscopul compus este unul dintre cele mai utilizate tipuri de microscoape la acest moment.
Dispozitivul optic este alcătuit strict dintr-o pereche simplă de lentile și o oglindă amplasată sub scenă pentru iluminarea obiectului. Dintre aceste modele se disting microscoape monoculare și microscoape binoculare, în funcție de metoda de observare. Microscopul optic este unul dintre cele mai vechi și ușoare modele în utilizare.

Microscopul electronic are o capacitate de mărire a imaginii sporită datorită complexității sale. Acestea pot fi conectate la un calculator pentru redarea imaginilor.
Un alt tip de dispozitiv cu o performanță sporită este microscopul cu fluorescență. Microscopul funcționează pe baza fenomenului de fosforescență în locul efectului de reflexie și absorbție de lumină.

Stereomicroscopul sau microscopul de disecție este echipat cu două oculare și două obiective care oferă posibilitatea vizionării obiectelor în 3D.
Sfaturi utile!
Scopul principal al microscopului, indiferent de modelul ales, este să livreze o imagine cu un factor sporit de mărire, astfel un parametru important al aparatului este diafragma. Cu cât aceasta va fi mai mare, cu atât obiectivul va colecta și va refracta mai multe raze de lumină.
Claritatea și calitatea imaginii sunt strâns legate de precizia fabricării lentilelor și compensarea dispersiei de lumină, care duce la descompunerea luminii albe într-un spectru multicolor. Fii atent la aceste aspecte!

Ce tipuri de telescoape putem întâlni?
Mulți dintre noi credem într-un mod eronat că principala funcție a unui telescop este cea de a apropia imaginea, dar de fapt acestea sunt gândite pentru colectarea luminii de la stele. Cu cât aparatul se va descurca mai bine cu această sarcină, cu atât tu vei avea posibilitatea să observi corpuri cerești mai îndepărtate. Telescoapele se disting în conformitate cu structura internă, performanța și caracteristicile sale fizice, iar toate aceste aspecte sunt importante atunci când ne gândim la procurarea unui dispozitiv optic.
Primul telescop
Primul telescop pe care l-a cunoscut omenirea este cel refractor. Rolul principal în construcția unui telescop refractor este jucat de un obiectiv biconvex. Lumina colectată de obiectiv este focalizată prin intermediul unei lentile concave sau unei biconcave. Modelul se bucură de o stabilitate termică, un nivel sporit al clarității imaginii și reproducere a culorilor. Este un model potrivit pentru explorarea cerului în aer liber. Un dezavantaj impunător este dimensiunea acestuia și vizibilitatea slabă în cazul corpurilor cerești îndepărtate sau a nebuloaselor.

Telescop reflector
Telescopul reflector este construit pe baza mai multor oglinzi ce îndeplinesc funcția unui obiectiv și care oferă o imagine luminoasă cu aberații minime. Oglinda primară are nevoie de timp pentru a se stabiliza, iar configurația elementelor poate distorsiona ușor imaginea. Acest dispozitiv poate fi utilizat pentru studierea corpurilor din spațiu adânc și a nebuloaselor și nu este potrivit pentru obiectele din apropierea Pământului. Lucru cu un telescop reflector necesită cunoașterea modului de setare a acestuia, dar și o atenție sporită de îngrijire a suprafețelor optice.
Telescop catadioptric
Cel mai avansat model dintre toate telescoapele existente la acest moment. Telescopul catadioptric este gândit cu lentile mari care corectează perfect distorsiunile vizuale și redau o imagine clară și fiabilă. Este potrivit pentru observarea corpurilor cerești atât din apropierea Pământului, cât și din spațiul adânc. Dispozitivul are nevoie însă de ceva mai mult timp pentru a se stabiliza termic și, de asemenea, este mai greu de autoreglat pentru un începător. Catadioptricul este un model relativ modern, versatil și compact perfect pentru un tânăr „astronaut” cu experiență.

Ce urmează să îi dăruiești tânărului tău cercetător?
DARWIN te va ajuta să îți faci alegerea! În cazul în care copilul tău și-a ales deja domeniul preferat, optează pentru instrumentul relevant dispus să îl ajute în studiul său. Dacă acesta nu este încă hotărât, alege un set compus din ambele piese pentru începători disponibile pe pagina noastră darwin.md. Device-urile vor servi, de asemenea, la reuniunea membrilor familiei și la petrecerea unui timp productiv și interactiv a părinților alături de copii lor.
Web store-ul DARWIN îți pune la dispoziție cele mai accesibile prețuri la toate categoriile pentru copii și o livrare gratuită pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Apelează la ajutorul unui consultant specializat în rețeaua noastră de magazine sau lasă un comentariu pe paginile oficiale DARWIN unde vei primi răspuns la întrebările rămase cu privire la acest subiect.
Fii exploratorul propriului tău univers! Fii copil! Fii smart!
FAQ
Toate articolele


1
- 2
- 3
- ...
- 10
- Mai departe
newsletter cool