ro ru
photo Smart Home – trăiește o viață plină de confort

Smart Home – trăiește o viață plină de confort

„Oare am închis ușa după ce am ieșit din casă? Am stins lumina? A mai rămas cumva lapte în frigider sau ar trebui să mai cumpăr?”

Dacă te numeri și tu printre cei care își dau întrebări de genul, atunci cu siguranță acest articol este pentru tine. Smart Home – noua era a tehnologiilor inteligente care te vor ajuta să automatizezi oricare acțiune legată de locuința ta. Doar imaginează-ți că în viitorul apropiat vei putea monitoriza de la distanță zeci de procese casnice doar cu ajutorul unor gadget-uri smart home. Împresionant! Stai aproape și află în continuare cum funcționează și ce dispozitive smart sunt prezente astăzi pe piață.

Ce este Smart Home și cum funcționează?

Nu vei găsi o definiție clară a acestui termen în dicționar, însă îți poți da ușor seama că merge vorba despre o casă inteligentă care îți oferă posibilitatea să controlezi de la distanță cele mai importante elemente și funcții, cum ar fi iluminarea, aparatele de uz casnic, temperatura și, nu în cele din urmă, securitatea locuinței tale.

Dacă următoare întrebare care îți vine în cap este cum anume monitorizezi aceste lucruri, răspunsul este unul foarte simplu și evident. Cu ajutorul unui smartphone! Haide să îți dăm câteva exemple pentru a înțelege cum funcționează Smart Home în practică. Prin intermediul unui smartphone poți seta temperatura de încălzire a apei pentru boiler în timp ce vii de la serviciu spre casă. Poți regla nivelul de volum al muzicii difuzate de o boxă smart dintr-o altă cameră. Camerele de supraveghere pot transmite un mesaj de alarmă pe telefonul tău în caz de situații neprevăzute și exemplele pot continua la infinit.

Din punct de vedere tehnic, smart home funcționează după principiul introducerii, procesării și transmiterii datelor. Informația poate fi introdusă cu ajutorul comenzilor vocale, gestuale, tactile sau senzorilor de mișcare. Procesarea datelor se efectuează în panoul central al sistemului, iar comunicarea este asigurată prin diverse canale de comunicare. Cele mai cunoscute sunt cablurile, dar în prezent cunoaștem standarde de transmitere a informației fără fir, cum ar fi: WLAN, Bluetooth, KNX, ZigBee sau Z-Wave.

Alege dispozitivele potrivite ecosistemului tău inteligent

Deoarece termenul „sistem casă inteligentă” acoperă o gamă largă de echipamente și dispozitive smart, formele de transmitere a datelor sunt variate și în principiu sunt clasificare în următoarele domenii:

Smart Home Comfort

Gadget-urile acestei categorii sunt menite să facă, în sensul direct al cuvântului, „viața mai ușoară”. Acestea sunt strâns legate de procesele casnice cu care interacționează zilnic fiecare dintre noi.

 • Boxe Smart. Cele mai cunoscute până în prezent sunt boxele smart de la Apple, Amazon, Google și Xiaomi. Asistentul vocal răspunde comenzilor audio pentru controlarea unei serii vaste de alte dispozitive inteligente pentru casă și redarea muzicii preferate. Acest difuzor poate servi în calitate de o principală sursă de informații legate de prognoza meteo, ambuteiaje și date importante din calendar.
 • Thermostate. Un alt element cheie al unei case inteligente este legat de controlul temperaturii. Cum funcționează? Simplu! Atunci când senzorul detectează că ai părăsit locuința va trece la o temperatura mai scăzută, ceea ce ajută la economisirea energiei. De asemenea, termostatele inteligente facilitează controlul nivelului optim de căldură în fiecare cameră și îmbunătățește eficiența energetică.
 • Aparate de uz casnic. Sigur visezi și tu la un aspirator robot care nu te va mai ține ore în șir aplecat pentru a strânge particulele de praf din locurile greu accesibili și o va face cu ușurință în locul tău. Mai mult de atât, programat din timp, acesta poate face curat până ajungi tu acasă de la serviciu. Un umidificator de aer smart va crea un mediu favorabil care nu va permite dezvoltarea bacteriilor, iar mașina de spălat inteligentă te va anunța atunci când programul a încheiat și hainele sunt numai bune de pus la uscat.

Smart Home Lighting

Cel mai eficient mod de automatizare al consumului de energie electrică este să folosești dispozitive smart lighting. Printre acestea se numără prizele inteligente, becurile și lămpile smart.

 • Priză inteligentă. Orice dispozitiv sau aparat conectat la un asemenea adaptor smart poate fi manevrat cu ușurință de smartphone-ul tău la distanță. Astfel, aceste prize îți oferă posibilitatea să continui utilizarea gadget-urilor aplicând asupra lor un control inteligent. Acum, nu mai trebuie să stai cu gândul la fierul de călcat uitat în priză sau dacă ai apăsat butonul de la cafetieră pentru a porni procesul de preparare a cafelei.
 • Becuri/lămpi/întrerupător smart. Bate din palme, iar lumina se va aprinde automat! Da, e posibil și nu doar în filme! Folosește, de asemenea, aplicația de pe telefonul tău pentru a controla saturația luminii, culoarea acesteia și setează senzorul de mișcare care va aprinde becul odată ce ai pășit pragul casei.

Smart Home Security

Automatizarea casei inteligente oferă posibilitatea asigurării siguranței casei și a locuitorilor săi. Aceasta este responsabilă de integrarea sistemelor inginerești legate de depistarea oaspeților neinvitați, scurgerilor de substanțe nocive sau apă.

 • Senzori smart. O scurgere de gaz sau apă pot cauza grave urmări pentru o familie. Nimeni nu ar vrea să dea din nou un pumn de bani pentru o renovare în caz de incendiu sau inundare. În acest caz, un senzor de monoxid de carbon, gaz, un senzor de fum sau cel de temperatură și umiditate îți pot oferi siguranța de care ai nevoie și poate preveni situațiile neplăcute. Detectorul va avea grijă să anunțe pe cei din interiorul încăperii, va porni funcția de evacuare și va apela serviciilor de urgență.
 • Camere de supraveghere. Sistemul de camere smart permite urmărirea și stocarea în timp real al imaginilor înregistrate. Acestea oferă o calitatea uimitoare a formatelor video și un nivel sporit de control asupra securității din zona în care sunt instalate. De obicei, camerele IP au o conexiune la rețea Wi-Fi și pot ușor trimite pe smartphone-ul locatarului o alertă în caz de intruziune.
 • Baby monitors. Să fii părinte este un job full-time și nu recunoaște nici o secundă de neatenție. În momentele de relax un baby sound monitor poate veni în ajutor. Acesta are în arsenalul său un transmițător dotat cu microfon care poate fi plasat în pătucul micuțului și un alt receptor cu difuzor purtat de unul dintre părinți.
 • Sonerie inteligentă. Prin ce diferă o sonerie inteligentă de una obișnuită? Ei bine, pentru început, este fără fir, oferă o calitate bună a imaginii video în timp real și sunt dotate cu funcții smart. Cu ajutorul acesteia vei putea afla ușor când au ajuns oaspeții sau au plecat copii la școală și să instruiești curierul unde poate lăsa coletul în cazul în care ești plecat.

Procură gadget-uri SMART HOME la Darwin

Îmbunătățește calitatea vieții cu ajutorul dispozitivelor inteligente! Vino la Darwin și procură la prețuri accesibile, de la cei mai buni producători. În cazul în care ai rămas învăluit și de mai multe întrebări, nu ezita să le adresezi consultanților noștri specializați. Be safe!

FAQ

Smart Home este o casă inteligentă care automatizează și controlează de la distanță diverse aspecte ce țin de confortul locatarilor. Vrei să afli cum funcționează și ce gadget-uri utilizează? Urmărește blogul darwin.md!

Smart e despre noi! Accesează darwin.md și alege gadget-uri smart home de la cei mai buni producători, la cele mai bune prețuri!

O casă inteligentă îți permite să controlezi de la distanță cele mai importante aspecte și funcții dintr-o locuință cu ajutorul doar câtorva mici asistenți. Iată câteva gadget-uri smart home care îți vor da o mână de ajutor:

 • Boxe smart;
 • Thermostate;
 • Prize inteligente;
 • Senzori smart;
 • Camere de supraveghere.

Ai uitat să scoți fierul de călcat din priză, să stingi lumina sau să încui ușa înainte de a ieși din casă? Uită de aceste veșnice probleme dacă ai la îndemână gadget-uri smart home!

Hai să discutăm
Comandă apel