








Cum poți economisi bani când cumperi un smartphone nou?

Vrei un smartphone nou și bun, dar nu ești gata să plătești bani în plus pe cipuri și funcții inutile? Știm cum e. De ce să dai bani pe un gadget al cărui potențial, pur și simplu, nu îl vei folosi? Problema constă însă în faptul că smartphone-ul este un element complex și nu poți scoate din el chestii pentru a le înlocui cu unele mai ieftine. Cu toate acestea, astăzi ai puse la dispoziție o varietate de telefoane în care însăși producătorii încearcă să economisească prin anumite elemente. Hai să-ți arătăm cum poți economisi bani atunci când vrei să-ți cumperi un smartphone nou!
Caracteristici care te ajută să faci economii
Înainte să începem, să facem clare două momente. În primul rând, smartphone-ul potrivit este cel care îndeplinește preferințele și nevoile tale. Iar în al doilea rând, urmând recomandările noastre fii conștient de faptul că facem referire la „lucrătorii de rând” din universul smartphone-urilor. Astfel, este vorba mai degrabă de un dispozitiv simplu, dar de încredere, care va face față tuturor sarcinilor de zi cu zi. Acum ești pregătit? Să trecem la treabă!
Procesor
Probabil nu e un secret nici pentru tine că procesoarele telefoanelor moderne au un exces de putere. Dacă renunțăm la benchmark și jocuri 3D, majoritatea cipurilor se descurcă de minune cu orice aplicație sau task. De asemenea, merită amintit faptul că procesoarele puternice tind să se înfierbântă destul de tare și să nu fie răcite corespunzător. Asta presupune că sunt mult mai predispuse la throttling. Mai mult de atât, astfel de procesoare cu greu pot fi numite econome atunci când vine vorba de consumul de energie.


Prin urmare, dacă performanța frenetică a cipului nu este un mast have pentru tine, alege dintre MediaTek Helio G85, MediaTek Helio G96 sau Qualcomm Snapdragon 710. Chiar dacă nu se poziționează în topul benchmark-urilor, aceste procesoare sunt mult mai econome și „reci” decât omologii flagship, puterea lor fiind suficientă pentru majoritatea sarcinilor de bază. În cazul în care însă ai nevoie de un procesor de top, alege unul dintre ultimele modele.
Display
Ce ține de display, la momentul de față avem două opțiuni: AMOLED și IPS. Matricea AMOLED se întâlnește, de obicei, pe smartphone-uri ieftine, acesta fiind unul dintre marele comprimisuri. Luminozitatea scăzută, rezoluție HD+, rată de refresh de 60Hz, pâlpâire și alte câteva neajunsuri constituie principalele dezavantaje ale afișajelor de buget AMOLED. Altă treabă e dacă alegi un AMOLED de top, super scump de altfel.
Aici însă în ajutor vin matricile IPS. Evident, IPS nu se poate lăuda cu un negru intens și un contrast înalt, dar se impune printr-o serie de avantaje incontestabile. În zilele noastre poți găsi ușor un smartphone cu ecran Full HD+, rată de împrospătare a imaginii de 90Hz și fără pâlpâire. Prin urmare, dacă nu îți poți permite un AMOLED bun, IPS este o alternativă grozavă.
Memorie RAM
Majoritatea smartphone-urilor pun la dispoziția utilizatorilor mai multe opțiuni de memorie. Astfel, în cazul în care nu ești fan jocuri video și nu ai aplicații grele pe telefon, poți alege cu siguranță cea mai simplă configurație. Cu toate acestea, sfatul nostru e să nu cobori sub 3GB RAM.
Majoritatea smartphone-urilor pun la dispoziția utilizatorilor mai multe opțiuni de memorie. Astfel, în cazul în care nu ești fan jocuri video și nu ai aplicații grele pe telefon, poți alege cu siguranță cea mai simplă configurație. Cu toate acestea, sfatul nostru e să nu cobori sub 3GB RAM.


Memorie internă
Adesea, cantitatea de memorie încorporată este în strânsă legătură cu capacitatea memoriei RAM. Probabil, ai văzut deja astfel de opțiuni: 6/128 GB și 8/256 GB. Prin urmare, dacă vrei mai multă memorie internă pentru a stoca poze cu pisici, va trebui să plătești în plus pentru memoria RAM. Cu toate acestea, poți întâlni smartphone-uri middle range cu opțiuni: 4/64 GB sau 4/128 GB. Sfatul nostru este să nu economisești la acest capitol. Alege un smartphone cu multă memorie.
Dacă e să vorbim în cifre, ai puse la dispoziție următoarele opțiuni:
- • Smartphone 32 GB – o cantitate ridicolă de spațiu pentru anul 2022; 32 GB
- • Smartphone 64 GB – o opțiune bugetară funcțională, dar memoria poate fi insuficientă în unele cazuri; 64 GB
- • Smartphone 128 GB – mijlocul de aur. Cantitatea de memorie ar trebui să fie suficientă până peste cap. 128 GB
- • Smartphone 256 GB – poate fi în exces. 256 GB
De asemenea, îți recomandăm să acorzi atenție acelor telefoane care îți permit suplinirea spațiului de stocare cu ajutorul unui card de memorie. La urma urmei, poate fi cumpărat oriunde și la un preț accesibil.
Baterie
Îți mai aduci aminte de telefoanele cu baterie detașabilă? Da, au fost vremuri... Atunci puteai schimba cu ușurință bateria pe bănuți. Acum însă dacă ai probleme cu aceasta, drumul tău duce direct spre un service. Iar la final vei primi și un cec care constituie jumătate din costul smartphone-ului. Unde vrem să ajungem cu asta? Nu merită să economisești pe baterie! Un dispozitiv cu o cantitate minimă de 4000 mAh merită atenția ta, însă cele mai bune versiuni sunt cele de 4500-5000 mAh. Astfel, smartphone-ul tău poate face față la o zi de lucru fără reîncărcare. Iar degradarea inevitabilă a bateriei nu va influența atât de mult timpul de funcționare a dispozitivului.


Camera
Probabil, camera este una dintre cele mai supra-apreciate componente ale unui smartphone. În special, când vine vorba de un telefon middle-range. Să fim înțeleși corect, camera este un lucru indispensabil pentru a captura imaginea unui document sau a unei poze de familie. Dar goana după calitatea unei camere SLR entry-level nu își are rostul.
Dacă ai nevoie de o cameră foto în scopuri pur utilitare, alege o versiune de 48 MP fără zoom optic și alte funcții suplimentare. În schimb, dacă vrei imagini de înaltă calitate, poți opta pentru o cameră de 68 MP cu un senzor Ultra Wide.
Funcții suplimentare
După ce am clarificat componentele principale, a venit timpul să acordăm atenție și caracteristicilor terțe pentru a economisi:
-
5G
În prezent, 5G este mai puțin răspândit, iar 4G se descurca de minune cu task-urile zilnice. Astfel poți economisi considerabil evitând conexiunea 5G.
-
• Protecție împotriva particulelor de praf și apă
De protecție deplină împotriva particulelor de praf și apă se bucură doar smartphone-uri premium, dar și în acest caz – nu chiar toate. Astfel, să găsești un telefon smart de buget mediu cu protecție IP68 este practic imposibil. Asta în cazul în care nu merge vorba despre dispozitive special protejate. Cu toate acestea, poți opta pentru o protecție IP53 care se descurcă la fel de bine.
Smartphone waterproof-
• Încărcare wireless
Având în vedere că încărcarea wireless se găsește doar pe flagship-uri, nu ai de ce să-ți faci griji. Dar necesitatea unei încărcări rapide este deja altă treaba. Sfatul nostru este să alegi o valoare minimă de încărcare rapidă de 20W, dar cu cât e mai mare, cu atât e mai bine.
-
• Scaner de amprente
O caracteristică must have care a devenit un adevărat standard pentru majoritatea smartphone-urilor. Astfel, poți alege între: scaner sub afișaj sau unul lateral. Prima opțiune este ceva mai scumpă, iar cea de-a două mai ieftină și adesea mult mai rapidă. Astfel, salvează ceva bani și alege un scaner de amprente lateral.
-
• NFC
O funcție destul de controversată, având în vedere că unii utilizatori nu-și pot imagina viață fără plăți contactless cu smartphone-ul, iar alții nu s-au atins măcar odată de aceasta. Totuși, în prezent, chiar și cele mai bugetare unități au parte de un senzor NFC. Deci fără economii la acest capitol.
Smartphone cu NFC-
• Sunet stereo
Evident, ai nevoie de un sunet stereo dacă ești obișnuit să vizionezi filme pe telefon sau, în cel mai rău caz, să asculți muzică. Dar sfatul nostru e să investești mai bine acei bani într-o pereche bună de căști sau o boxă portabilă.
Concluzii finale
Acest articol se apropie de final, ceea ce înseamnă că trebuie să punem toate punctele pe i. Prin urmare, poți economisi bani cumpărând un smartphone cu un procesor din generația anterioară de 4-6 GB RAM și 64-128 GB pentru stocare internă. De asemenea, poți evita investițiile în cameră, cele de 48 MP chiar fac o treabă bună cu o lumină decentă. Sunetul stereo, 5G și scanerul de amprentă sub ecran pot fi incluse și ele în categoria funcțiilor inutile. Totuși, fără economii la capitolul unui display bun și unei baterii cu încărcare rapidă. Nu merită să îți strici vederea pe un ecran prost. Dacă nu ești în stare să îți permiți un AMOLED scump, îndreaptă-ți privirea spre un device cu ecran IPS. De asemenea, alege o rezoluție Full HD+ cu o rată de refresh a imaginii de 90Hz. La capitolul bateriei, lucrurile stau destul de simplu: un volum maxim de 4500mAh și suport de încărcare rapidă de aproximativ 20W.
Alege un smartphoneUnde găsești smartphone-uri la prețuri accesibile? Evident, la Darwin! Cumpără online și ai parte de oferte speciale, cashback garantat și livrare gratuită oriunde în Moldova. Baftă la cumpărături!
Toate articolele



1
- 2
- 3
- ...
- 10
- Mai departe
newsletter cool