






Cum să alegi corect o imprimantă?

Ce model de imprimantă să aleg? Care imprimantă este cea mai bună? Cât costă un printer? Pot tipări poze și desene? Câte cartușe trebuie să aibă o imprimantă? Va scoate foile alb-negru sau și color?
Te chinuie și pe tine aceste întrebări? Poate chiar mai multe?! Nu te panica! Noi avem răspuns pentru fiecare dintre ele. Urmărește Ghidul Darwin în continuare și fii sigur de alegerea pe care urmează să o iai.
Ce este o imprimantă?
Tipuri, funcții și caracteristici
Imprimanta este un dispozitiv tehnic, care conectat la un PC, servește la tipărirea datelor digitale pe hârtie. Există o diversitate de unități de acest gen care îți pot pune la dispoziție diverse caracteristici, parametri și performanțe. Astăzi, urmează să analizăm imprimanta cu jet de cerneală, de tip laser, LED și cele cu sublimare.
Pentru a clarifica din start lucrurile, trebuie să menționăm că imprimantele se împart în cele monocrome și imprimante color. Primele au un singur cartuș care realizează imprimări doar în nuanța alb-negru, perfecte pentru texte, tabele sau alte suite de birou. Pentru unitățile color se folosesc de la 4 la 12 cartușe, care diferă doar prin calitatea imaginii finale.


Funcționează pe baza cernelii lichide care lasă prin intermediul punctelor/picăturilor urme pe foaie, recreând astfel imaginea digitală. Aceste modele se pot lăuda cu o performanță sporită și o viteză rapidă de imprimare, de asemenea prețul unui printer cu jet de cerneală, cât și a cartușelor, este redus. Unitatea oferă un rezultat calitativ al imprimării color a textelor sau chiar a imaginilor, care nu se deosebesc prea multe de niște fotografii adevărate. Dezavantajul îl constituie însă uscarea rapidă a cartușelor cu cerneală și necesitatea unei întrețineri mai atente.
Utilizează toner cu pulbere de culoare, în loc de jet de cerneală, care se transferă prin laser pe hârtie. Avantajul unei imprimante laser include viteza mare de imprimare, claritatea, rezistența la umiditate și durata îndelungată de viață a tonerului. De astfel, un cartuș poate servi pentru printarea a câtorva mii de pagini. Dacă intenționați să printezi imagini color fii atent să alegi modelul potrivit și anume o imprimantă color laser, care deși nu diferă după tipul tehnologiei de cea monocromă este prevăzută anume pentru acest tip de lucru. Prețul pentru aceste device-uri cu laser este unul ridicat, deși nu pot fi folosite pentru obținerea unor fotografii.
O subcategorie a modelelor de dinainte, care folosește un panou cu câteva mii de LED-uri în loc de laser. Funcționează pe același principiu, diferențele constau doar într-o dimensiune a corpului mai compactă și o viteză de imprimare puțin mai mică. Alege o imprimantă LED dacă tipărești o mulțime de documente și nu vei lucra cu fotografii.
În timpul procesului de imprimare, cerneala se evaporă la temperaturi ridicate și, pătrunzând în porii hârtiei, este fixată în mod fiabil acolo. Pe lângă calitatea superioară a imprimațiilor color, cu reproducerea perfectă a semitonurilor, imaginile sunt rezistente în timp la decolorare. Imprimanta cu sublimare se potrivește perfect pentru tipărirea fotografiilor, însă presupune un cost mai mare a aparatului în sine și a cartușelor.
Rezoluția
Un alt parametru important care trebuie luat în calcul atunci când intenționezi să faci o asemenea achiziție este rezoluția imprimărilor. Acest parametru se măsoară în dpi (dots per inch) și înseamnă numărul maxim de puncte pe inch pătrat din care este formată o imagine. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât fotografia va fi mai detaliată, dar va necesita mai mult pentru a o imprima.
1/600"

1/200"

1/2400"

Viteza
Vitezele de imprimare variază în funcție de tipul de unitate. Poate părea un parametru superficial pentru cei care vor cumpăra imprimanta pentru casă, nu însă și pentru tehnica de birou.






Parametrii hârtiei
Majoritatea imprimantelor au drept standard colile A4, precum și derivate mai mici. Modelele axate exclusiv pe imprimarea fotografiilor acceptă formatul A6 pentru imagini de 10x15 cm. Imprimantele profesionale pot imprima pe coli A3, însă acestea nu sunt disponibile pe scară largă și sunt foarte scumpe. Pe lângă dimensiune, hârtia are un parametru atât de important ca densitatea. Cifra standard este de 80 g/m², dar poate varia de la 32 la 240 g/m².
Modelul de conectare
Majoritatea imprimantelor se conectează la PC prin intermediul unui cablu USB. Versiunile mai avansate au conectivitate Ethernet și Wi-Fi și, în unele cazuri, chiar și Bluetooth. Imprimanta wireless este mai convenabilă pentru că nu este direct conectată la un calculator si poate fi accesată de pe mai multe laptop-uri sau chiar smartphone-uri.
Funcții suplimentare
Cartușe reîncărcabile. În loc să-l înlocuiești cu unul nou, doar introdu cerneală proaspătă cu seringa. CISS este un sistem continuu de alimentare cu cerneală, care datorită recipientelor externe pentru coloranții cu volum crescut, îți va permite să uiți de realimentare un an sau chiar mai mult.
Imprimare față-verso. O poți face manual la orice tip de imprimantă, dar pentru documentele cu mai multe pagini, procesul este destul de confuz și complicat. Dacă ești student și ai de printat sute de referate și conspecte, funcția dată îți va prinde de folos.
Fără margini. Hârtia pentru imprimarea foto poate fi destul de costesitoare și trebuie economisită intens. Imprimează fără margini.
Ți-au mai rămas întrebări? Nu ezita să le adresezi direct consultanților noștri în magazinul Darwin din aproprierea ta sau online pe pagina darwin.md. Alege modelul potrivit nevoilor tale și procură-l la un preț avantajos la noi. Fii client fidel DARWIN!
FAQ
Cele mai bune imprimante la cele mai avantajoase prețuri în Moldova le găsești online pe site-ul darwin.md sau offline în magazinele DARWIN.
O imprimantă cu laser folosește pulbere sau toner pentru a imprima, în timp ce un printer inkjet imprimă cu ajutorul unui jet de cerneală lichidă. Consumabilele pentru un dispozitiv cu laser sunt mai scumpe, dar pot fi utilizate o perioadă mai îndelungată de timp decât în cazul unei imprimante cu jet de cerneală. Într-un final, tu vei decide care dintre aceste două modele ți se potrivește.
MFP-ul este un dispozitiv multifuncțional care include o imprimantă, un scaner, un fax și un xerox.
În prezent, există o mulțime de imprimante într-o gamă super largă de prețuri. Pentru o imprimantă ieftină, de clasă bugetară, vei scoate din buzunar până la 2000 de lei, pe când prețul pentru o unitate cu specificații de top poate ajunge până la 15.000 de lei.
Toate articolele


1
- 2
- 3
- ...
- 10
- Mai departe
newsletter cool