Cum să alegi o imprimantă 3D?
În ultimii câțiva ani, imprimantele 3D au trecut din categoria dispozitivelor futuriste și exotice în cea a device-urilor disponibile. Astăzi, o asemenea imprimantă poate fi găsită nu doar în laboratorul unui inginer, unui medic sau a unui om de știință, ci și în apartamentul oricărui muritor de rând. La urma urmei, cine s-ar la o parte din a imprima gadget-uri și bibelouri drăguțe la el acasă. Astfel, dacă ești interesant, citește în continuare cum alegi și cum folosești corect o imprimantă 3D.
Ce este o imprimantă 3D și câte tipuri există?
După cum dictează și numele acesteia, imprimanta 3D este un dispozitiv care imprimă obiecte într-o formă tridimensională. De obicei, unitatea seamănă cu o mașinărie care imprimă obiecte tridimensionale în straturi din rășină sau plastic. Modelarea poate începe de la mici detalii, machete, figurine sau mecanisme întregi. Poți să-ți imaginezi că acest dispozitiv a imprimat un adevărat pistol din plastic, funcțional de altfel?! Prin urmare, poți da frâu liber imaginației.
În prezent, găsim pe piață două tipuri de imprimante 3D: cu filament și fotopolimer. Ambele tipuri se impun printr-o abordare destul de diferită atunci când creează obiecte de la zero. Mai jos găsești câteva argumente pro și contra pentru fiecare dintre tipuri.
Imprimante cu filament
Imprimante cu filament (PJP/FDM/FFF) – unul dintre cele mai comune tipuri. Drept material de confecționare acestea folosesc filamentul din plastic. Materialul este alimentat sub formă de tijă în capacul de imprimare, unde este topit și extrudat pe patul de imprimare. În același timp, plasticul este răcit de un ventilator pentru a se întări instantaneu. Prin urmare, strat după strat, designul dorit ajunge să prindă volum și dimensiune reală.
Avantaje
- Viteză de imprimare sporită;
- Ușor de utilizat, fără setări precise;
- Posibilitatea de a crea obiecte voluminoase și durabile;
- Gamă largă de upgrade.
Dezavantaje
- Precizie slabă de imprimare cu un minim de detalii;
- Obiectele se pot deforma din cauza temperaturii neuniforme.
Imprimante fotopolimer
Imprimante fotopolimer (DLC/LCD/SLA) folosesc pe post de materie primă plastic special care se întărește atunci când este expus la lumina ultravioletă. Unitatea în sine constă într-o cadă, o suprafața de lucru, și o laptă UV.
În timpul funcționării, lampa cu ultraviolet luminează fotopolimerul, strat cu strat, formând produsul final. În timpul lucrului, imprimanta 3D de parcă trage figurina inversată din acea cadă.
Avantaje
- Precizie și rezoluție sporită a imprimării;
- Articolele obținute au o suprafață netedă, fără spații vizibile;
- Produse durabile.
Dezavantaje
- Viteze redusă de imprimare;
- Dimesiune limitată a produsului;
- Materiale mai scumpe.
3D Stylus
Deși nu este tocmai un dispozitiv complex, merită să menționam 3D Pen. Per general, este o imprimantă cu filament in miniatură care seamănă cu un stilou obișnuit. Ca într-un dispozitiv cu drepturi depline, un extruder în miniatură topește filamentul de plastic oferind posibilitatea de a crea obiecte tridimensionale chiar în aer. O jucărie destul de distractivă.
Alege creioane 3DCe materiale folosești pentru imprimarea 3D?
La procurarea unei imprimante 3D ar trebui să te gândești la suplimentele pe care urmează să le folosești. Dacă vorbim despre o imprimantă 3D cu filament, atunci meniul acesteia va include în mare parte diverse tipuri de plastic, printre care:
- Plastic ABS. Un plastic ieftin dar rezistent. Solubil în apă, colorabil, dar vulnerabil la radiații ultra violete.
- Plastic PLA. Plastic pe bază de porumb și trestie de zahăr. Este non-toxic, complet biodegradabil și are o temperatură de topire redusă.
- Plastic PETG/ PET/ PETT. Un material destul de întâlnit, care se distinge prin durabilitate și rezistență. Un fel de „mijloc de aur atunci” când vine vorba de imprimarea 3D.
- Plastic PC (policarbonat). Dacă ești în căutarea unui plastic cu adevărat dur, rezistent la căldură și uzură – aici ai materialul potrivit. Probabil dacă este atât de bun la construcții auto, medicină și instrumente, e destul de bun și pentru tine.
Imprimantele fotopolimer folosesc rășină fotopolmer pentru a funcționa. Principalul său avantaj este versatilitatea. Cu toate acestea, în dependență de scopul propus, există rășini specializate:
- rășină fotopolimer rigidă;
- rășină fotopolimer durabilă;
- rășină fotopolimer rezistentă la căldură;
- rășină fotopolimer asemănătoare cauciucului;
- rășină fotopolimer ceramică.
O imprimantă 3D nu este nici pe departe un dispozitiv ieftin. Totuși, atunci când alegi materialele potrivite pentru diverse scopuri, reușești să economisești. Prin urmare, nu ar fi cazul să imprimi un prototip dintr-un plastic scump, când o poți face dintr-un supliment mai ieftin. Mai mult de atât, există imprimante 3D mult mai „exotice” care pot folosi pe post de materie primă metal, ghips și substanțe organice.
Atenție la următoarele caracteristici!
Acum că ai făcut cunoștință cu varietatea de imprimante 3D, a venit timpul să clarificăm caracteristicile și parametrii acestora. Anume acestea vor dicta calitatea, dar și viteza de lucru a dispozitivului.
Suprafața de lucru
Unul dintre cei mai importanți parametri ai unei imprimante tridimensionale este dimensiunea spațiului de lucru. La urma urmei mărimea viitoarelor creații depinde de acest lucru. Prin urmare, ai parte de trei opțiuni:
-
Imprimante compacte.
Este vorba despre un dispozitiv compact cu o suprafață de lucru de cel mult 100x100x100 mm. De obicei, aceste dimensiuni sunt comune imprimantelor fotopolimerice. Cu toate acestea, pot fi întâlnite și imprimante cu filament cu asemenea dimensiuni. Astfel de unități sunt potrivite pentru imprimarea unor obiecte sau figurine cu adevărat micuțe. -
Imprimante medii.
Unități cu o suprafață de lucru de aproximativ 200x200x200 mm. De obicei, acestea sunt unități cu filament, dar se pot regăsi și cele cu fotopolimer într-o asemenea mărime. Imprimantele cu dimensiuni medii sunt potrivite pentru uz casnic pentru a realiza o gamă larga de piese și jucării. -
Imprimante mari.
Astfel de dispozitive sunt concepute pentru fabricarea produselor cu adevărat mari și au o suprafață de lucru de până la 400x400x400 mm. Este vorba doar despre imprimante cu filament, care sunt de asemenea foarte scumpe.
Viteza de imprimare
Nimeni nu o să stea să aștepte câteva zile pentru ca o imprimantă 3D să-și facă treaba. Prin urmare, viteza de imprimare este un lucru extrem de important. Aceasta este măsurată în mm/s și se referă la viteza maximă a capului de imprimare sau viteza prin care materialul este iluminat de lampa UV. Evident viteza maximă va fi puțin diferită de cea reală de imprimare. Totul depinde de complexitatea modelului, de materialul folosit, de setările imprimantei și așa mai departe. Totuși, viteza optimă de imprimare este considerată a fi între 40 mm/s și 100 mm/s.
Grosimea minimă a stratului
Acest parametru determină rezoluția imprimantei 3D. Cu cât această valoare este mai mică, cu atât obiectul final va fi mai fin și mai detaliat. Și da, cu atât mai puțin efort vei depune pentru a regla produsul final.
Grosimea maximă a stratului
Uneori, precizia sporită a detaliilor nu este la fel de importantă ca rezistența produsului. Prin urmare, unele obiecte și detalii masive au nevoie de o grosime mai mare a stratului. În special atunci când nu ești prea mult interesat de calitatea obiectului final. Astfel, cu cât este mai gros stratul, cu atât mai bine. Mai mult de atât, cu cât grosimea e mai mare, cu atât crește viteza de imprimare.
Software
Pentru ca imprimanta să ajungă să realizeze obiectul pe care ți-l dorești, designul trebuie încărcat într-o programă specială. Merită menționat că imprimantele 3D au propriile specificații de lucru. Înainte de a porni procesul de imprimare, este necesar să decupezi modelul 3D în câteva părți și să construiești „păduri” în jurul lui. Programul care se ocupă de decupare se numește „slicer” și calitatea imprimării depinde în mare parte de acesta.
Prin urmare, înainte de a alege o imprimantă, asigură-te că aceasta poate folosi un software terță. Astfel, dacă nu ești mulțumit de programul nativ, poți folosi o versiune mai bună de la o altă companie. În cazul în care acest lucru nu este posibil, ar fi bine să te informezi bine înainte despre slicer-ul nativ al dispozitivului.
Unde poți cumpăra o imprimantă 3D în Moldova?
Răspuns evident – Darwin! Aici găsești imprimante 3D la cele mai bune prețuri. Tot aici găsești materiale și filamente pentru orice tip de imprimantă. Alege între cei mai buni producători: Creality și XYZ Printing. Comandă online pe darwin.md. Profită de cashback garantat și livrare gratuită oriunde în Moldova!
Toate articolele
1
- 2
- 3
- ...
- 10
- Mai departe
newsletter cool