ro ru
photo Cum să alegi o tastatură?

Cum să alegi o tastatură?

Probabil după ce cumperi un computer, un prim lucru care se cere este o tastatură. Și nu una obișnuită, ci „una bună care să ție mult timp”. Dar... , lucrurile sună atât de simplu doar în teorie. Până te ciocnești de realitate și varietatea în față căreia ești pus. Da, da. Tastaturi pentru computer sunt o grămadă și toate diferite. Iar pentru a le face față, prinde mai jos câteva chestii utile care te vor ajuta să faci alegerea corectă când vine vorba de o nouă tastatură!

1. Nu există tastaturi proaste – probabil doar nepotrivite

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te gândești la ce bun îți trebuie o tastatură? Dacă stai ore în șir la birou creând documente în Word sau tabele în Excel, nu ar trebui să te complici prea mult. Alege o tastatură pentru oficiu cu o configurație de bază și la un preț adecvat.

keyboards home office
keyboards gaming

În cazul în care, cerințele tale sunt peste măsură sau ești un gamer înflăcărat, ai nevoie de o tastatură cu funcții suplimentare. Spre exemplu, o tastatură gaming are parte de butoane speciale pentru pornirea aplicațiilor, controlul volumului sau un buton care poate pune computerul în regim de așteptare. De asemenea, o tastatură de jocuri poate înregistra butoane pentru macro comenzi și poate fi echipată cu un touchpad sau joystick care poate înlocui literalmente un mouse. Tot gaming-ul, în mare parte, este cel care a popularizat și extraordinarele tastaturi iluminate. Prin urmare, sfatul nostru e doar să alegi o tastatură conform sarcinii pe care urmează să o îndeplinească!

2. Și tastaturile au logica lor

După ce am stabilit care este scopul noii tastaturi, să trecem la tehnologia care stă la bază. Mecanismul prin care tastele răspund la acțiunea de apăsare se numește comutator. De tipul comutatorului depinde sensibilitatea, nivelul de zgomot și forța de apăsare a tastelor. În prezent, se cunosc două tehnologii principale: cele cu membrană și mecanice.

Tastaturi cu membrană

Tehnologia care stă la baza acestui model constituie o membrană elastică, care interconectează tastele între ele. Astfel, atunci când utilizatorul apasă un buton de pe tastatură, membrana este cea care preia semnalul, prinzând contactele. Datorită flexibilității materialului din care este confecționată, membrana nu se deteriorează, iar butonul apăsat revine rapid la poziția inițială.

Avantaje Dezavantaje
nivel redus de zgomot; tastele își pierd rapid „reactivitatea”;
opțiune de buget mediu pentru tastare fină. număr scăzut de cicluri, între 5-10 milioane.
tastaturi cu membrană

Tastaturi mecanice

În cazul tastaturii mecanice, fiecare tastă are parte de un mecanism separat care include un comutator cu un contact și un arc de retur. Adâncimea de acționare este de 2 mm, ceea ce presupune că butoanele pot fi apăsate fără a aplica prea multă forță. Anume acest lucru simplifică imprimarea și face posibilă creșterea vitezei de tastare.

Avantaje Dezavantaje
tastele se apasă lin, fără a fi presate până la capăt; nivel de zgomot sporit;
număr mare de cicluri – 50 milioane; versiune mai scumpă.
ușor de îngrijit.
tastaturi mecanice

3. Da în care „gaură” mai bag și tastatura asta?!

În cazul tastaturilor, există două tipuri principale de conexiune: cu fir și wireless (fără fir). Prima, tastaturi cu fir, implică conectarea la procesor prin intermediul unui cablu USB, oferind o viteză sporită de răspuns. Pe de altă parte, tastaturi fără fir, fiind ceva mai scumpe, acestea economisesc spațiu și îți oferă posibilitatea de regla distanța față de calculator. Totuși, și la acest nivel, există alte trei moduri de a conecta tastaturi wireless:

  • Bluetooth – se poate conecta la orice dispozitiv și are o rază de acțiune de 10 metri;
  • WiFi – folosește aceeași rețea pentru a se conecta la device;
  • Adaptor radio – ocupă portul USB din procesor, fără fir însă, oferind o rază de acțiune mult mai mare.

4. Mărimea contează

Sigur ai observat în magazine sau pe alte dispozitive (laptopuri) tastaturi cu câteva butoane în plus sau în minus. Acest lucru se referă direct la modul de utilizare a tastaturii. De exemplu, un IT specialist sau un gamer poate avea nevoie de un format extins pentru un lucru eficient, în timp ce un redactor sau un asistent personal se poate descurca de minune doar cu tastatura ce cuprinde alfabetul. Prin urmare, putem deosebi tastaturi numerice și non-numerice, cu format de 100%, 80% sau chiar 40%. O tastatură standard este tastatura numerică care constituie un bloc cu taste de navigare, blocul numeric din stânga și rândul funcțional F1-F12, de care probabil te folosești mai puțin, într-un format de 100%. Formatul ten key-less (TKL) de 80% reprezintă acea tastatură lipsită de blocul numeric din partea stângă. Iar în cele din urmă, tastaturile cu un format 40-60% sunt private de astfel de butoane precum: PrtScr, F-row și chiar cifre în general.

keyboard

5. Încotro nu te-ai duce, tot la noi te-aduce

Ultimul în listă, dar cel mai important lucru la care ar trebui să te gândești este „Unde pot cumpăra o tastatură nouă la cel mai bun preț în Moldova?”. Evident, la Darwin! Aici găsești cea mai variată gamă de tastaturi, începând cu tastaturi home and office, gaming, până la tastaturi Bluetooth sau cu fir. Cele mai bune branduri sunt puse la dispoziția ta:

  • HyperX;
  • Razer;
  • Logitech;
  • Asus;
  • Varmilo ș.a.
Comandă online pe darwin.md și ai parte de cashback garantat și livrare gratuită oriunde în Moldova la o comandă de peste 500 MDL!
Hai să discutăm
Comandă apel