Promo
Catalog
Coș
Cabinet
Meniu
Magazine
17 octombrie, 2022

Cum să alegi un monitor PC?

Un monitor bun nu trebuie să fie neapărat scump, ci mai degrabă să facă față sarcinilor stabilite și să lucreze perfect în tandem cu procesorul și placa video. Știm că poate fi complicat să alegi modelul potrivit atunci când ai în față sute de modele. De asta suntem aici! Citește în continuare și vezi cele mai importante specificații tehnice și criteriile de alegere a unui monitor perfect.

Diagonala

Ca și în cazul unui televizor, oamenii tind să aleagă un monitor cu ecran lat și mare care, din punctul lor de vedere, este potrivit atât pentru lucru acasă, cât și la birou. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa.

Monitor pentru casă

Pauza de film între temele pentru acasă presupune că diagonală perfectă a unui monitor pentru casă se regăsește între 24 și 27 inch.

Monitor pentru oficiu

Este adevărat: cu cât monitorul este mai mare, cu atât încap mai multe iconițe, iar scrisul pe ecran pare mai mare. Dar în cazul unui monitor de birou asta nu constituie tocmai un avantaj. Atunci când stai 8 ore la rând în fața unui calculator cu un display imens, ochii tind să obosească fugind dintr-un colț în altul pentru a urmări informația necesară. Astfel, o diagonală potrivită pentru un monitor de oficiu se află între 20-24 inch.

Lucrurile stau puțin diferit în cazul în care ești ceva mai creativ. Pentru un designer, vidio maker, arhitect sau fotograf, diagonala perfectă este cea de 28-31 inch.

Monitoare pentru oficiu

Monitor gaming

Presupunem că știi deja că aceste monitoare pentru jocuri sunt extrem de costisitoare. Mai mult de atât, cu cât este mai mare, cu atât efectul imersiv din timpul jocului este mai profund. De obicei, diagonala perfectă a unui monitor gaming începe de la 27 inch. Totuși, trebuie să iei în calcul puterea plăcii video care trebuie să tragă un asemenea „gigant”.

Monitoare gaming

Rezoluția

Rezoluția este cea care determină claritatea imaginii finale, precum și confortul tău în timpul utilizării PC-ului. Astfel, putem distinge următoarele tipuri de rezoluție:

  • HD (1280x720p) – calitate standard deseori regăsită pe monitoare vechi de dimensiuni medii.
  • Full HD (1920x1080p) – o rezoluție universală potrivită pentru vizionarea filmelor, procesarea imaginilor și fișierelor doc.
  • Monitoare 2K (2560x1440p) – se impune prin imagini clare și capacitatea de a obține FPS.
  • Monitoare 4K (3840x2160p) – permite vizualizarea celor mai mici detalii, oferind un ecran optim pentru editare foto, video sau design.
  • Monitoare 8K (7680x4320p) – monitoare cu rezoluția ecranului mare din segmentul premium, utilizate extrem de rar și în special de profesioniști.
type display

Tipul de display

Sigur cunoști de tehnologia hardware de afișare a imaginii de la televizoare. Deci, este bine de știut că acestea nu diferă prea mult atunci când vine vorba despre monitoare. În această categorie regăsim:

  • Monitoare CTR – modele bazate pe un tub catodic;
monitor ctr
  • Monitoare LCD – la bază se regăsesc cristale lichide;
monitor lcd
  • Monitoare LED – folosesc tehnologia diodelor emițătoare de lumină;
monitor led
  • Monitoare OLED – construite pe baza diodelor organice emițătoare de lumină.
monitor oled

Totuși, pe lângă tehnologia de redare a imaginii, un alt parametru extrem de important este tipul matricii. Poți alege între „ieftin și modest” sau „preț tăios și calitate”. Prin urmare, distingem monitoare cu display:

  • TN – monitoare ieftine cu unghiuri mici de vizualizare și o reproducere a culorilor puțin satisfăcătoare. Cu toate acestea, anume aceste monitoare cu display TN au parte de cel mai rapid răspuns în pixeli.
  • IPS – o soluție universală cu o reproducere naturală a culorilor și unghiuri largi de vizualizare. Printre dezavantaje putem include timpul lung de răspuns, raportul de contrast care pe timp de noapte oferă mai degrabă o culoare de gri, decât negru intens și evident prețul monitoarelor IPS.
  • VA – o alternativă de mijloc între cele două opțiuni care combină o calitate înaltă a imaginii, unghiuri largi de vizualizare și un timp de răspuns sporit. Dezavantajul matricii VA constă în transmiterea proastă a semitonurilor, iar echilibrul culorilor depinde în mare parte de unghiul din care privești ecranul.

Rata de refresh

Rata de refresh a imaginii presupune cât de rapid și fără frâne urmează să se schimbe cadrele. Astfel, pentru un utilizator simplu, în condiții de casă sunt potrivite monitoare cu rată de refresh (cadre) de 60-75 Hz sau monitoare 90Hz. Pentru specialiștii în domeniu sau jucători pasionați marja ratei de împrospătare a imaginii începe de la 120 Hz și poate ajunge până la 240 sau chiar 360Hz.

360 hz

Timpul de răspuns

Timpul de răspuns are o importanță aparte pentru monitoare gaming. Asta pentru că viteza de redare depinde în mare parte de această caracteristică. Anume în timpul jocului, cu cât timpul de răspuns este mai mic, cu atât imaginea va apărea mai repede și se va schimba mai ușor. Un standard în acest aspect este considerat timpul de 3-4 ms, însă pentru un tempou mai alert vei avea nevoie de un ecran cu un timp de răspuns de doar 1 ms.

slower faster response time

Luminozitate

Sigur ai auzit și tu că statul îndelungat în fața calculatorului face rău ochilor. Astfel, este extrem de important să alegi corect un monitor pentru computer cu o luminozitate potrivită care să se integreze perfect în încăperea în care urmează să lucrezi. Cu cât spațiul este mai luminos, cu atât luminozitatea ecranului trebuie să fie mai mare. În caz contrat, riști să încordezi ochii prea tare în a desluși imaginea slab vizibilă. Astfel, poți alege între:

  • Până la 250 cd/mp. m – monitoare cu luminozitate scăzută potrivite pentru task-uri de birou în încăperi cu iluminare slabă;
  • 250 – 350 cd/mp. m – un indicator standard suficient pentru utilizarea într-o cameră cu mai puțină lumina directă a soarelui;
  • 400 – 600 cd/mp. m – ecrane HDR entry-level mai puțin populare;
  • 1000 cd/mp. m – un indicator optim pentru dezvoltarea conținutului HDR.

Sfat util! Alege producători care folosesc, de asemenea, tehnologii de protecție pentru ochi precum: iluminarea de fundal, reducerea luminii albastre sau corecția luminozității.

Contrast

Contrastul este acel parametru care demonstrează relația dintre cele mai luminoase și cele mai întunecate puncte de pe ecran. Astfel, cu cât valoare acestuia este mai mare, cu atât culoarea negră va fi redată mult mai realist. Prin urmare, ai puse la dispoziție:

  • 1:600 – contrast slab care necesită o încăpere bine iluminată potrivit pentru munca de birou;
  • 1:1000 – perfect atât pentru lucru cu documentele, cât și vizionarea filmelor acasă;
  • 1:10000 – un nivel sporit de contrast regăsit pe monitoare pentru designeri, pentru gameri sau 3D monitoare.

Tipuri de conectori

Vorba aia „cu cât mai multe, cu atât mai bine” se potrivește de minune aici. Este important să acordăm o atenție deosebită conectorilor atunci când alegem un monitor. Totuși, este la fel de necesar este să cunoaștem ce sunt și la ce se pot folosi.

  • HDMI – conector cu o lățime de bandă mare care suportă transmisia semnalelor audio și video.
hdmi
display port
  • DisplayPort – cel mai nou și eficient port cu un debit crescut care la fel transmite semnalele audio și video.
  • USB – port sub formă de tub, deseori însoțit de o mufă de 3,5 mm, pentru conectarea dispozitivelor periferice.
usb

Cumpără monitoare PC la Darwin!

Vrei un nou ecran pentru computerul tău? Hai la Darwin! Aici găsești o varietate imensă de modele: de la monitoare pentru casă și oficiu, la monitoare Full HD, 4K sau chiar monitoare curbate. Tot la noi găsești cei mai de top producători: LG, DELL, Acer, Lenovo și BenQ. Comandă online și ai parte de cel mai bun preț, cashback garantat și livrare gratuită oriunde în Moldova. Baftă la cumpărături!

Toate articolele

Avem un
newsletter cool
Abonează-te
Pe tot parcursul anului avem promoții. Unele dintre ele - cu reduceri de până la -50%. Află despre ofertele noastre. Introdu numele și e-mailul mai jos
Experiența ta contează
Scrie-ne, laudă-ne sau fă o reclamație.
Experiența ta contează
Loading...