ro ru
photo Cum să alegi un televizor?

Cum să alegi un televizor?

„Era televizoarelor a trecut demult”, „Eu nu mai privesc TV de ceva vreme”, „Nu am nevoie de televizor, eu ma uit filme pe net”. Sigur ai auzit și tu aceste fraze. Straniu că oamenii nu percep faptul că tehnologia nu rămâne în urmă. Așa cum, acum, câțiva ani sunai de pe o bucată de „cărămidă” cu butoane, iar astăzi folosești un telefon smart, slim cu touchscreen, la fel și televizoarele imense au fost înlocuite cu modele noi, performante care îți pun la dispoziție la fel de multe funcții precum un smartphone.

Puțini sunt cei care înțeleg că în zilele noastre televizoarele pot fi utilizate nu doar pentru a privi posturile TV trase prin cablu, ci poți ușor naviga pe Internet, poți privi filmele și videoclipurile preferate de pe YouTube, poți conecta o consolă de jocuri sau poți utiliza ecranul mare pe post de PC. Sunt prea multe aspecte obținute odată cu evoluția tehnologică despre care oamenii nu cunosc îndeajuns, iar când odată la 10 ani intenționează să își schimbe dispozitivul, nu știu încotro să o apuce. Pentru asta suntem noi aici, mai degrabă acest GHID. Citește-l în continuare pentru a afla cum să alegi un televizor, care sunt cele mai apreciate modele ale acestui an și la ce caracteristici și parametri să acorzi o atenție sporită. Fii cu ochii în patru!

Diagonala

„Unde vreau să îmi instalez noul TV?”. Răspunde-ți ție însuți la această întrebare pentru a înțelege practic și modelul de care ai nevoie. Dimensiunea dispozitivului se raportează la spațiul disponibil pentru instalare. Prin urmare, în primul rând, merită stabilită diagonala device-ului. În dependență de locul amplasării, noi am format câteva categorii de dimensiuni ale ecranului

Diagonala
Diagonală Înălţime Lăţime
inch cm cm cm
24" 60.96 29.89 53.13
32" 81.3 39.85 70.84
40" 101.6 49.81 88.55
43" 109.22 53.55 95.19
49" 124.46 61.02 108.48
50" 127 62.26 110.69
55" 139.7 68.49 121.76
58" 147.32 72.23 128.4
60" 152.4 74.72 132.83
65" 165.1 80.94 143.9
70" 177.8 87.17 154.97
75" 190.5 93.39 166.04
82" 208.28 102.11 181.53
85" 215.9 105.85 188.17
86" 218.44 107.09 190.39
100" 254 124.53 221.38
televizor
tv
tv

Rezoluția

Cu cât ecranul este mai mare, cu atât efectul imersiv este mai puternic, dar mărimea acestuia trebuie gândită și din punctul de vedere al distanței față de utilizator și calității conținutului pe care urmează să-l vizionezi. Rezoluția determină nivelul de detaliu al imaginii afișate pe ecranul televizorului. Astăzi, vei putea găsi pe piață modele cu următoarele standarde disponibile.

8К (7680 × 4320)

Un standard nou, de două ori mai mare decât rezoluția 4K, dar care nu are sens să fie procurat, cel puțin la momentul actual. Sunt încă foarte puține platforme care îți pot pune la dispoziție un conținut cu o calitate atât de sporită a imaginii.

UHD/4K (3840×2160)

Noul lider al vânzărilor – 4K se potrivește perfect pentru vizionarea filmelor, serialelor TV, videoclipurilor de pe YouTube sau alte platforme online. Canalele TV nu rulează încă o imagine atât de calitativă, din păcate.

Full HD (1920 × 1080)

Este o cerere de top în rândul cumpărătorilor și rămâne în continuare o alegere populară, astfel încât o mare parte din conținut se găsește anume în rezoluția 1080p.

HD (1280 × 720)

Un standard depășit la momentul actual, însă majoritatea posturilor TV oferă o imagine anume în această calitate. Se potrivește perfect pentru un televizor cu diagonală mică de până la 32 de inci.

Display

Pentru o reproducere realistă a culorilor, contrastului și a luminozității, producătorii experimentează constant cu display-ul dispozitivului. Astfel, ai la dispoziție patru tipuri de matrici, fiecare dintre ele având propriile avantaje și aspecte mai puțin puternice.

LCD

Matricea LCD este una dintre cele mai comune și vechi modele care are la bază cristalele lichide. Imaginea se formează datorită trecerii prin cristale a luminii polarizate de catodurile reci care deschid și închid celulele într-un anumit loc și timp.

Avantaje

culori intense, vibrante și clare;

preț accesibil;

gamă largă de diagonale ale display-ului;

imagine statică excelentă.

Dezavantaje

unghi mic de vizualizare;

adâncimea redusă a nuanțelor întunecate;

întârzierea matricii în timpul scenelor dinamice.

LED

Televizoarele LED funcționează, de asemenea, conform tehnologiei cristalelor lichide. Este practic același LCD, doar că luminat din spate de lămpi LED și nu de unele fluorescente. În prezent acestea sunt cele mai populare modele și se găsesc în două tipuri, care diferă prin modul de așezare a cristalelor în matrice.

IPS

Panoul este construit din molecule de cristal lichid amplasate paralel display-ului care răspândesc lumina în părți. Tehnologia oferă unghiuri de vizualizare bune și o reproducere realistă a nuanțelor și culorilor intense. Contrastul și calitatea afișării culorii negre au însă de suferit. Putem recomanda LED-IPS persoanelor pasionate de jocuri video.

tv

VA

În acest caz moleculele de cristal sunt poziționate perpendicular. Aici vei avea parte de o culoare neagră profundă, însă într-o poziție laterală imaginea va fi distorsionată. Credem că se potrivește perfect celor care preferă să se delecteze seară de seară cu un film sau un serial bun.

tv
OLED

Matricea OLED este prevăzută cu diode emițătoare de lumină organică și sistem de oprire automată. Televizoarele OLED se bucură de un unghi larg de vizualizare, o redare perfectă a contrastului și culorilor, în special a nuanțelor negre, o înaltă definiție, funcționare rapidă a matricii în timpul scenelor dinamice și un corpus ultra-subțire. Această tehnologie însă se poate găsi doar pe dispozitive cu o diagonală minimă de 55 de inchi și presupune un preț sporit pentru calitatea pusă la dispoziție.

QLED

QLED – o versiune îmbunătățită OLED. Diferența constă doar în utilizarea unor LED-uri albastre pentru iluminarea din spate. Stratul cu puncte cuantice vine să suplinească paleta RGB cu verde și roșu, afișând astfel 99% din întreg spectru de culori. Totuși, unghiul de vizualizare al acestor televizoare nu este mult mai larg decât cel al televizoarelor OLED.

Sunet

Televizoarele clasice cu difuzoarele incorporate au practic aceeași calitate a sunetului și volumului. Pentru a testa acest aspect în magazin doar ascultă ceva la o intensitate mai mare.

SMART TV. Sistemul de operare

Majoritatea producătorilor aduc astăzi pe piață oferte SMART TV, o așa numită platformă inteligentă care oferă posibilitate de conectare la un canal de YouTube, Media Player, magazine online sau alte aplicații. SmartTV a devenit o formă individuală de definire a imaginii companiei, astfel, în prezent, putem întâlni următoarele sisteme de operare:

WebOS

un design frumos și plăcut cu o interfață intuitivă și minimalistă găsită exclusiv pe televizoarele LG. Dezanvantajul îl constituie însă spectru minim de aplicații.

Tizen

platforma inteligentă marca Samsung, care susține aplicația Smart-Things.

Android TV

o versiune specială a sistemului de operare de la Google care este utilizată pentru televizoarele de la Sony, TCL, Philips și care se poate mândri cu o mulțime de aplicații de pe Google Play, inclusiv jocuri.

Conectori

Spațiile alocate pentru nenumăratele cabluri au ajuns să fie reduse cu anii, producătorii limitându-se la următoarele, care rămân a fi foarte importante:

HDMI

prin acest conector este transmisă imaginea video și canalul sonor. Asigură-te că ai cel puțin două sau trei în caz că vrei să conectezi și o consolă video sau un soundbar.

tv
Ethernet

deși noile televizoare inteligente au parte de o conexiune la rețea prin WiFi, cea prin cablu rămâne a fi mai rapidă și mai sigură.

tv
USB

cei ce folosesc televizorul pe post de ecran PC vor avea nevoie de câteva astfel de porturi pentru a conecta mouse-ul, tastatura, gamepad-ul sau chiar un stick.

tv

Funcții suplimentare

Evoluția tehnologică nu se oprește aici, iar fiecare nouă actualizare aduce cu sine noi funcții și aspecte ce tind să îmbunătățească utilizarea unității. Printre cele mai utile se numără:

HDR (High Dynamic Range)

Oferă funcția unei spectru larg de culori și dinamică a ratei de contrast care îți va delecta privirea în timpul unui joc video sau atunci când urmărești un film într-o calitate 4K.

Bluetooth

Util în cazul în care în care vei folosi smartphone pe post de telecomandă sau dacă vrei să limitezi difuzarea sunetului doar pentru căștile wireless.

3D

Televizoarele capabile să furnizeze o imagine 3D nu sunt foarte populare plus că necesită și procurarea unor ochelari speciali, dar în cazul în care ești un fan înrăit al home cinema poți investi într-un astfel de device.

Top-ul televizoarelor

Sigur ai observat că, în ultimul timp, Samsung și LG ocupă primele poziții în vânzări, iar prețul pentru dispozitivele lor este pe măsură. Oricând acestea pot fi înlocuite însă cu alte modele de o calitate bună, dar la un preț mai mic, cum ar fi televizoarele Toshiba, TCL, Sony, Xiaomi sau Sharp. Pentru a forma o decizie finală sigură, noi îți propune top 5 cele mai întrebate televizoare SmartTV în ultima perioadă:

1
Credit 0%

Samsung 65" UE65RU7470UXUA Smart TV 4K Silver

17 989 lei
-1 990 lei
15 999 lei
Cashback 800 lei
2
Credit 0%
#Produs popular
43" LED Smart TV 4K #43UM7450PLA#Smart#Black

LG 43" 43UM7450PLA Smart TV 4K, Black

0% | 1 250 lei lunar 7 499 lei
Cashback 375 lei
3
Credit 0%
#Produs popular
55" LED Smart TV 4K #Android TV #Xiaomi#Smart#Black

Xiaomi Mi 55" LED Smart TV 4K 4S, Black

8 999 lei
-200 lei
8 799 lei
Cashback 440 lei

De unde poți cumpăra cel mai bun smart TV?

Vino la Darwin și testează alături de consultanții noștri specializați modelul îndrăgit sau adresează întrebări direct în căsuța de mesaje de pe site-ul nostru online darwin.md, vei primi un răspuns cât se poate de operativ. Cumpără inteligent la DARWIN!

FAQ

Televizoarele cu funcția SmartTV îți deschid accesul la o diversitate de conținuturi media precum: filme de lung metraj, emisiuni, seriale, programe sportive, rețele sociale și jocuri.
Sigur, televizoarele 4K sunt, așa numitele, instrumente ale viitorului, dar cele Full HD fac în continuare față solicitărilor. Cât despre conținutul pe care poți să-l urmărești pe acestea, vei căuta ceva timp canele și formate media care vor rula într-o calitate 4K sau UHD, pe când filme și videoclipuri în Full HD sunt mult mai multe decât te-ai putea aștepta.
Diagonala televizorului ar trebui să fie de 3-4 ori mai mică decât distanța până la acesta. De exemplu, dacă distanța de la canapea până la televizor este de 2,5 metri, atunci merită să procuri un televizor cu o diagonală de 37-40 inci.
La momentul actual, în Moldova, poți găsi numeroase magazine care vând televizoare. Cu toate acestea, dacă ești în căutarea unui SmartTV cu specificații de top, la cel mai bun preț, ar trebui să faci o vizită pe darwin.md.
Hai să discutăm
Comandă apel