Promo
Catalog
Coș
Cabinet
Meniu
Magazine
21 iulie, 2022

Cum să îți construiești propriul PC de gaming?

Vrei să îți construiești de la 0 un computer pentru gaming puternic, dar nu știi de unde o apuci? Fără panică, să asamblezi propria unitate gaming nu este chiar atât de complicat. Și spre fericirea ta, cu asta urmează să ne ocupăm noi astăzi. Scoate carnețelul și începe să faci notițe!

Care este diferența dintre un computer personal și unul gaming?

Industria jocurilor video nu stă pe loc. În fiecare an aceasta prezintă tot mai multe îmbunătățiri legate de grafică, detalii mai realiste sau jocuri mai interesante. Astfel, cu cât jocurile devin mai frumoase și mai complexe, cerințele față de hardware cresc considerabil, iar jocurile moderne nu mai pot fi rulate pe un desktop de birou. Prin urmare, diferența dintre un PC gaming și unul convențional este performanța. Un calculator gaming procesează datele din joc și afișează o imagine frumoasă rapid și fără întârzieri. Iar în cazul în care te hotărăști să construiești o unitate de gaming ar trebui să fii atent la următoarele detalii:

Cum alegi un procesor

Procesorul (CPU) este inima și creierul unui computer. Acesta este responsabil pentru toate sarcinile de calcul și de el depinde potențialul PC-ului tău în jocuri. Prin urmare, celelalte componente PC sunt alese în conformitate cu procesorul. La alegere ai două branduri: Intel și AMD. Care are cel mai bun procesor? Greu de spus și sigur nu vom apuca să facem mare agitație în jurul acestui subiect dureros. Ambele branduri produc procesoare bune pentru gaming cu propriile avantaje și dezavantaje. Per general, putem spune că Intel are procesoare ceva mai performante, dar mai scumpe, în timp ce AMD câștigă prin prețuri democratice și multithreading.

Dacă e să vorbim despre câteva modele în parte, atunci în prezent monopolul îl deține acest procesor Intel - Core 12. De asemenea, o bună opțiune poate fi și Core i5 sau Core i7 cu sufixul „K”. Aceste modele pot fi overclockate dacă se dorește. Dacă ești un adevărat entuziast, atunci poți merge chiar spre Intel Core i9 care se impune printr-o putere monstruoasă. Dacă ne îndreptăm atenția spre procesoarele AMD, de o mare atenție se bucură cipurile din seria Ryzen 5000. Tot din această gamă, câteva opțiuni bune sunt Ryzen 5 și Ryzen 7. Pe de altă parte, Ryzen 9 poate fi ales pentru computere de top. Apropo, fii atent la sufixul X pentru procesoarele AMD. Asta presupune că acest model este mai productiv decât versiunile standard.

core
amd ryzen
processor

Cum alegi placa de bază

OK. Acum că te-ai hotărât asupra procesorului, poți trece la placa de bază. Aici este extrem de important ca aceasta să aibă un socket compatibil cu procesorul. Astfel, pentru un procesor AMD ai nevoie de o placă de bază cu index AM4, iar pentru un procesor Intel – LGA. După ce te-ai clarificat cu asta poți trece la form-factor. Aici ai de ales între:

Plăci de bază ATX

Plăci standard de mărimea 305x244 mm. Model potrivit pentru PC-uri de birou și cele gaming. Nu poți da greș cu acest format.

mother boards atx

Plăci de bază E-ATX

Sunt ceva mai mari decât plăcile ATX standard și au dimensiuni de până la 305x330 mm. Aceste modele au un arsenal imens de jetoane suplimentare care se folosesc pentru sisteme HEDT de înaltă performanță. Cu toate acestea, pot fi utilizate și pentru a asambla un PC gaming de top.

mother boards e atx

Plăci de bază Micro-ATX

Versiuni compacte cu dimensiuni de până la 244x244 mm. Acest model are mai puțini conectori și este ceva mai limitat din cauza dimensiunii sale. Totuși, poți construi un PC pentru gaming cu acesta.

mother boards micro atx

Plăci de bază Mini-ITX

Plăci de bază super compacte cu dimensiuni de 170x170 mm. Dacă vrei să asamblezi un computer de masă personal e opțiunea perfectă. Ce ține de gaming, nu va reuși să facă față.

mother boards mini itx

Un alt parametru extrem de important este numărul de faze VRM (faze de putere a procesorului). Cu cât numărul de faze furnizate este mai mare, cu atât mai puțină presiune cade pe fiecare fază în parte. Asta presupune că procesorul și întreg sistemul funcționează mult mai stabil și nu se supra încălzește.

Atunci când alegi o placă de bază este important să acorzi atenție și conectorilor disponibili. Este practic necesară prezența sloturilor USB 3 și USB Type-C. La fel de important este și prezența conectorului M.2 cu interfață NVMe. Acest lucru este necesar pentru a folosi un SSD. Ar fi util să ai parte și de Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, LAN controller și PCI Express 3.0 sau chiar 4.0. În cazul în care vrei să folosești două plăci video, fii sigur că placa de bază suportă tehnologia CrossFire și SLI.

Cum alegi placa video

video card

Ce faci cu un PC gaming fără placă video? Până la urmă, anume de această componentă depinde cât de frumoase vor arăta lumile virtuale pe ecran. Ahh da, și câte cadre pe secundă (FPS) va putea reda computerul. O cifră minimă la acest capitol este considerat 60 FPS, deci cu cât valoare este mai mare, cu atât mai bine. Aici, ca și în cazul procesoarelor, avem de ales între două mari companii: nVidia și AMD. Astfel, nVidia se impune prin placi video scumpe, tehnologii revoluționare și performanță, iar AMD printr-un preț avantajos.

Atenție! Ai putea fi confuz văzând și alți producători precum: ASRock, Asus, Biostar, MSI, Gigabyte și așa mai departe. Tot ce trebuie să știi, că toți aceștia produc placi video pe baza cipurilor de la nVidia și AMD.

Fiind puțin mai specifici, putem descoase că nVidia are două serii de plăci video: GTX de buget și RTX. Mai mult de atât, cu cât este mai mare indexul plăcii, cu atât aceasta va fi mai puternică. Când apucăm să clasificăm treaba cu plăcile video AMD, devine ceva mai complicat. Dar tot ce trebuie să știe e că plăcile video de top ale acestui producător au prefixul RX cu indici mai mari de 5000. Merită să acorzi atenție și cantității de memorie de pe placa video. De acest parametru depinde cât de repede vor fi rulate jocurile:

4 GB memorie video

Opțiune grozavă de buget pentru cei care nu prea sunt cointeresați să urmărească cea mai bună grafică în jocurile.

6 GB memorie video

O opțiune decentă pentru PC gaming de capacitate medie. Cu acesta poți face față jocurilor solicitante și chiar trece la o rezoluție 4K.

8 GB memorie video

Cu această capacitate de memorie, computerul va face o treabă bună cu grafica ULTRA la o rezoluție 4K și se va potrivi de minune jocurilor VR.

10 GB memorie video

Cele mai bune plăci grafice sunt cele de la 10 GB în sus. Proiectate pentru cei obișnuiți să se alinte cu cea mai mare rezoluție, cea mai tare grafică și cel mai mare indice FPS (cadre pe secundă). De asemenea, sunt predispuse pentru rezolvarea sarcinilor mai complexe legate de proiectare și editare video.

Atenție! Valoare FPS depinde de rata de împrospătare a monitorului. Astfel, dacă PC-ul tău promite 500 FPS, iar rata de refresh a monitorului este de numai 60Hz, atunci mai mult de 60 nu vei vedea. Prin urmare, recomandarea noastră e să acorzi atenție la monitoare gaming cu o rată de refresh de 120, 144 și 165Hz.

Cum alegi memoria RAM

La revedere DDR 3 și să trăiască DDR 4! Exact, atunci când îți construiești propriul PC gaming îți recomandăm să alegi anume acest tip de memorie. Sau la urma urmei DDR 5 dacă vrei un computer de top. Important este să te asiguri că procesorul acceptă acest tip de memorie internă. În continuare, decidem ce cantitatea de memorie RAM avem nevoie. Să fie clar de la bun început, să mergi sub 8GB RAM sau să treci de 32GB RAM nu are sens. Cât despre frecvență, aceasta nu este cea mai importantă componentă așa că nu ne vom aprofunda prea mult. Simplu – cea mai bună opțiune este versiunea cu o frecvență de 2600 – 3600Mhz.

Atenție! Plăcuțele RAM funcționează în perechi, ceea ce presupune că vei avea nevoie de două benzi cu aceeași capacitate (4+4, 8+8 sau 16+16). Nu îți recomandăm să folosești configurații diferite pe cele două benzi.

Cum alegi dispozitivul de stocare

Cea mai bună alegere este o combinație dintre HDD de 1-2 TB și SSD de 256 GB. Ideea e că instalezi sistemul de operare și jocurile pe SSD, ceea ce va îmbunătăți considerabil performanța sistemului și timpului de încărcare a jocurilor, iar filmele, fotografiile, muzica și alte fișiere pe HDD. Dacă bugetul este însă unul restrâns, te poți limita la un 1TB HDD.

Cum alegi sursa de alimentare PC

Unitatea de alimentare transformă tensiunea de rețea AC în DC și o furnizează tuturor componentelor de pe PC. De asemenea, are grijă să protejeze toate aceste componente de fluctuații de tensiune. Prin urmare, sfatul nostru este să eviți economiile la acest capitol. Să alegi o sursă de alimentare PC este extrem de simplu. Tot ce ai de făcut este să calculezi cantitatea de energie consumată de fiecare dintre componentele PC-ului. La valoarea obținută adăugăm 100-200W și „Voila”!

Cum alegi carcasa

În principiu, nu este nimic complicat aici. Doar fii atent ca placa de bază și placa video să încapă în carcasă. Pe lângă asta, asigură-te că în interior există o sursă de alimentare preinstalată. În prezent, cele mai populare carcase sunt cele de tip turn, care la rândul său se împart în trei categorii:

1. Mini-tower

Carcasă compactă pentru minimaliști. Cu toate acestea, dimensiunile compacte nu se potrivesc componentelor voluminoase. Mai mult de atât, din cauza volumului redus o asemenea carcasă se încălzește mai repede și se răcește mai greu.

mini tower

2. Midi-tower

Cel mai comun tip de carcasă pentru desktop. Se folosește în asamblarea computerelor de birou și unităților gaming puternice.

midi tower

3. Full-tower

Cea mai mare și spațioasă carcasă pentru un PC desktop. Aici încap cele mai volumisoase și puternice componente, dar vei avea nevoie de un sistem avansat de răcire.

full tower
Atenție! Atunci când alegi o carcasă, asigură-te că are porturi suplimentare pe panoul din față. Acest mic detaliu va îmbunătăți utilizarea unității.

Construiește propriul PC gaming la Darwin!

Acum ești destul de informat încât să apuci să construiești propriul calculator pentru jocuri, așa că... Accesează darwin.md și alege cele mai tari componente. Aici găsești procesoare, plăci video, memorii RAM, dispozitive de stocare HDD sau SSD și plăci de bază din categorii de top sau pentru buget mediu.

Ți-au mai rămas întrebări despre cum construiești un PC gaming de unul singur? Adresează-le consultanților noștri specializați. În cazul în care este o sarcină prea complicată pentru tine, cumpără un PC gaming gata făcut la Darwin. Îți garantăm livrare absolut gratuită oriunde în Moldova. Baftă la cumpărături!

Toate articolele

Avem un
newsletter cool
Abonează-te
Pe tot parcursul anului avem promoții. Unele dintre ele - cu reduceri de până la -50%. Află despre ofertele noastre. Introdu numele și e-mailul mai jos
Experiența ta contează
Scrie-ne, laudă-ne sau fă o reclamație.
Experiența ta contează
Loading...