








Cum să alegi o bicicletă electrică?

Încă te bântuie întrebarea legată de diferența dintre o bicicletă „normală” și una electrică?! Sincer, am fost și noi puțin nedumeriți la început până nu am apucat să o testăm. Știai că efectiv nu mai trebuie să pedalezi continuu, mișcarea fiind asigurată parțial sau, în unele cazuri, chiar complet de sursa de energie electrică. Astfel, indiferent cât de mare nu ar fi dealul pe care trebuie să-l ridici, care n-ar fi starea de sănătate în acea zi sau vârsta celui care se află la volan, bicicleta electrică te va duce din punctul A în punctul B, fără prea mult efort din partea ta. Acum că ai rămas încântat de ofertă, hai să vezi cum alegi corect un asemenea transport electric!
Tipuri de biciclete electrice
Fie că o vei folosi pentru călătorii îndelungate pe trasee nefavorabile sau pentru a parcurge drumul până la serviciu, majoritatea unităților de acest mod se încadrează în următoarea categorie de e-bike-uri, clasificate în funcție de utilitatea lor:
OFF ROAD

Biciclete electrice off road (de munte) se disting printr-un motor mai bun, o transmisie montană de înaltă calitate, o furcă cu suspensie pneumatică și o deplasare de 100-120 mm, frâne hidraulice cu disc și o baterie mare. Aceste biciclete electrice cu roți groase sunt prevăzute din start cu o bandă de rulare mai agresivă pentru parcurgerea traseelor înzăpezite, cu pietriș sau nisip.
ȘOSEA

Bicicleta electrică de șosea va străbate ușor traseele interurbane și porțiunile de drum cu pante ascendente. Deseori aceasta au parte de un motor și o baterie cu o adiție pentru downtube.
HIBRID

Bicicleta de tip hibrid este concepută pentru 1drumuri cu ușoare denivelări, având o transmisie 11de nivel mediu, o furcă de suspensie cu o 11deplasare scurtă de 60mm și anvelope cu o 1grosime de 42mm.
Biciclete electrice de oraș sunt destinate exclusiv drumurilor urbane având o poziție mult mai verticală, o furcă de suspensie mult mai rigidă, o grosime medie a anvelopelor și transmisie de nivel mediu.
Bicicleta electrică pliabilă este ceva mai mică și ușoară unitate dintre modelele prezentate anterior. Datorită poziției verticale a scaunului și corpusului pliabil, aceste unități sunt numai bune pentru navetele urbane spre și de la serviciu, făcându-și loc chiar și sub masa de birou.

Principalele caracteristici
Tipul de motor
Componenta principală a unei biciclete electrice, pe lângă baterie, este motorul. Scopul său este de a propulsa unitatea și de a oferi asistență ciclistului în timpul pedalării. Motoarele montate în butuc sunt cele mai comune modele în prezent, fiind clasificate în cele:
Directe (direct drive) – o construcție simplă, întâlnită în mare parte în bicicletele electrice ieftine, care se remarcă printr-un consum sporit de energie. Acest model este alcătuit dintr-un inel cu magneți puternici montat în interiorul butucului care asigură o viteză maximă de peste 40 km/h. Printre dezavantajele motorului în butuc direct se numără dimensiunea și greutatea mare.
Cu viteze (geared drive) – o variantă a motorului mai complexă care se caracterizează printr-un consum de energie relativ scăzut, greutate și dimensiuni reduse. Motorul în butuc cu viteze este extrem de eficient în special la urcare pantelor. Din păcate acesta nu se poate lăuda cu atingerea unei viteze extrem de mari, ajungând doar la 32km/h. De asemenea, acesta este mult mai vulnerabil la deteriorări.
Puterea motorului
Puterea motorului electric determină în mod direct viteza maximă, capacitatea de încărcare și timpul de accelerare a unei biciclete. Astfel, cu cât puterea este mai mare, cu atât crește capacitatea și performanța celorlalți parametri. Pe lângă asta, sporește însă dimensiunea transportului, greutatea acestuia și costul. Mai mult de atât, un motor puternic are nevoie de o baterie pe măsură și un sistem de înaltă tensiune. Per general, se disting câteva modele în următoarele categorii de putere:
- Bicicletă electrică 350W (redusă);
- Bicicletă electrică 500W (medie);
- Bicicletă electrică de la 1000W (sporită).
Amplasarea motorului
Acest parametru determină avantajele, dezavantajele, dar și caracteristicile funcționării unui anumit model. Adesea, vei găsi pe piață bicilete cu amplasarea motorului fie pe roata din față, fie cea din spate.
Tracțiune față – se remarcă printr-un design simplu, distribuție echilibrată a greutății și stabilitatea la acțiunea de virare. Pe de altă parte însă, asumându-ți această alegere vei avea de a face cu deteriorarea constantă a furcii din față, limitarea puterii motorului sau vei întâmpina dificultăți în demontarea roții din față. Dacă pui accent pe confort și ușurință în utilizare mai mult decât puterea motorului, aceasta este o opțiune numai bună pentru tine.
Tracțiune spate – are o aderență fiabilă cu suprafața drumului și o distribuție omogenă a greutății. De obicei, aceasta se distinge prin prezența unui motor mai puternic și amplasarea bateriei în centrul cadrului vehiculului. Deși instalarea motorului în acest caz este mai complicată, ai posibilitatea să demontezi ușor roata din față pentru transportarea în mașină. Acest model se potrivește celor însetați de viteză și adrenalină, obișnuiți cu o poziționare sportivă și mici greutăți în utilizare.
Cu toate acestea, există și alte alternative de amplasare a motorului care sunt ceva mai scumpe datorită dificultății de implementare. Prin urmare, prezența motorului pe portbagaj, pedală sau pe cadru cu transmisie cu lanț nu este o normalitate extinsă pe scară largă.
Viteza
Puterea motorului dictează, la rândul său viteza maximă a unei biciclete. Astfel, distingem următoarele segmente de clasificare a acesteia:
- 50 km/h – regăsită pe bicicletele cu o putere de peste 500-1000W care necesită o capacitate impunătoare a bateriei;
- 30-40 km/h – majoritatea transportului electric atinge această viteză medie;
- 10-15 km/h – întâlnită pe bicicleta electrică pentru copii sau cea pentru adolescenți.
Reține însă că orice viteză necesită, din partea șoferului, o doză sporită de atenție și grijă, iar odată cu creșterea acesteia sporește riscul de accidentare. Sfatul nostru este să circuli cu o viteză medie care nu depășește 25-30km/h.
Tipul de acumulator
Asigură-te că știi tipul bateriei care stă la baza biciclete electrice pe care intenționezi să o cumperi. Printre cele mai cunoscute tipuri de acumulatoare pe piață, la momentul actual, se numără:
- SLA (plumb acid) – relativ ieftin potrivit pentru începători;
- Li-Ion (litiu-ion) – mai ușor, mai rezistent și ceva mai scump;
- NiMH (nichel metal hibrid) – ocupă o poziție medie între modele anterioare, fiind utilizat doar în cazul bicicletelor electrice asamblate la comandă;
- LiFePO4 (fosfat de litiu) – un tip avansat de baterie litiu-ion cu o greutate redusă și un preț pe măsură.
Un rol important îl joacă și capacitatea bateriei care se măsoară în Ah (amperi). Cu cât aceasta va fi mai mare, cu atât crește autonomia. De exemplu, pentru o baterie de 10Ah poate face față unei distanțe de 10km. Tensiunea este, de asemenea, un factor decisiv. Astfel, aceasta se poate încadra în următoarele segmente:
- 24V (tensiune redusă);
- 36V (tensiune medie);
- 48-60V (tensiune maximă).
Cadrul bicicletei/Mărimea roților
Cadrul/rama este baza unei biciclete, de rezistența acesteia depinde siguranța ta, iar de ușurința sa – greutatea întregii construcții. Prin urmare, cadrul trebuie să fie ușor, dar puternic. În mare parte, rama este construită fie din aluminiu, fie din oțel. Prima opțiune este mult mai ușoară în comparație cu oțelul, iar pentru a mai reduce semnificativ din greutate, fără a diminua însă rezistența, mizează pe tehnologia butting de construcție a tuburilor cadrului.
Tot aici putem lua în calcul dimensiunea roților. Dacă ne referim la un model pliabil, atunci diametrul acestora poate constitui 16”. Astfel, acestea pot fi ușor depozitate și manevrate, dar doar în raza orașului cu drumuri asfaltate. Bicicletele mari au un diametru de 20-26”, fiind potrivite traseelor în afara orașului, dar necesitând mai mult spațiu de depozitare.
Sarcina
Acest parametru reprezintă greutatea maximă pe care o poate susține bicicleta electrică. Majoritatea unităților acestui tip de transport este capabil să suporte o sarcină maximă de 120-150kg. Depășirea acestei norme poate duce la accidente și urmări neplăcute!
Tipul de frână
De regulă, electrobike-urile moderne sunt deja echipate cu una sau două frâne pe disc pe roata din spate, dar există și modele cu frâne cu tambur. Cele mai puternice sunt considerate însă cele cu două frâne din spate.
Funcții suplimentare:
- Faruri – cresc siguranța plimbărilor în orele târzii;
- Coș/portbagaj – conceput pentru transportarea lucrurilor;
- Aripi – situate deasupra roților, protejează șoferul de murdării și noroi;
- Pompă – ajută la umflarea roților în special în călătoriile de lungă durată;
- Suport – un știft pliabil conceput pentru poziționarea verticală a bicicletei în momentele de repaus;
- Sonerie – indică prezența transportului pe traseu și reduce riscul de tamponare a biciclistului cu pietonii.
Reguli de exploatare a unei biciclete electrice
O bicicletă electrică nouă are nevoie de utilizare și îngrijire cuvenită pentru a putea sluji un timp îndelungat. Prinde câteva sfaturi utile legate de exploatarea corectă a acestor vehicule!
- Încarcă bicicleta doar cu acumulatoare originale.
- Lasă unitatea să se încălzească după o călătorie pe timp rece înainte de a o încărca.
- Chiar dacă vei depozita e-bike-ul pe o perioadă îndelungată, asigură-te că are bateria încărcată.
- Nu permite descărcarea bateriei mai mult de 20%.
- Dacă transportul nu dispune de un standard de protecție împotriva particulelor de praf și apă, nu îl conduce pe timp de ploaie.
Cumpără o bicicletă electrică la Darwin la un preț avantajos!
Noi avem cea mai variată gamă de transport electric. Vino, încearcă, cumpără! Noi îți garantăm calitatea fiecărui produs. Ai nevoie de consultanță? Colegi noștri îți vor oferi toate detalii necesare fie online pe darwin.md sau în magazinele fizice a gadget store-ului Darwin. Te așteptăm!
FAQ
- Kawasaki TREKKING MAN KXE-TREKMAN53;
- Roadking Cruiser Mountain;
- RoadKing Fat Snow Bike;
- Pegas Comoda Dinamic 26;
- Xiaomi HIMO Z20.
Toate articolele


1
- 2
- 3
- ...
- 10
- Mai departe
newsletter cool